Tiesitkö, miten helppoa Facebook-profiilisi kopioiminen on? Helppo kikka estää väärinkäytökset - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, miten helppoa Facebook-profiilisi kopioiminen on? Helppo kikka estää väärinkäytökset

Selvitimme, miten valeprofiileita voi ehkäistä, huomata ja poistaa.

30.4.2017 16:34

Monet jakavat nykyään varsin vapaamielisesti tietojaan verkossa – ja siihen onkeen moni väärinkäyttäjä tarttuukin ilolla. Viime aikoina Facebook-käyttäjät ovat havahtuneet esimerkiksi siihen, että heidän profiilejaan kopioidaan.

”Jotkut ovat keksineet uuden tempun FB:ssä. He kopioivat kuvasi, nimesi ja luovat uuden FB-tilin. Sitten he pyytävät ystäviäsi vahvistamaan kaveripyyntösi. Ystäväsi luulevat sinun olevan tämän takana ja hyväksyvät pyynnön. Siitä hetkestä lähtien uuden tilin luojat voivat sanoa ja julkaista mitä haluavat sinun nimelläsi”, eräs Facebook-käyttäjä kirjoittaa seinällään.

Profiilin kopiosta voidaan lähetellä esimerkiksi loukkaavia viestejä tai linkkejä sivustoille, joilla on epämääräistä sisältöä.

Viime vuonna MTV Uutiset sai tietoonsa monia vastaavia tapauksia. MTV:n haastatteleman tietoturva-asiantuntijan Petteri Järvisen mukaan joskus valeprofiilien avulla voidaan ohjata kävijöitä esimerkiksi väärennettyihin verkkokauppoihin, joiden avulla yritetään saada käsiin ihmisten luottokorttinumeroita ja henkilötietoja. Usein kyseessä on myös puhdas kiusanteko.

Voiko valeprofiilien syntymisen estää?

Käyttäjän nimen ja profiilikuvan käyttöä on melko hankala estää. Sen sijaan kaveritietojen hyväksikäyttämisen voi estää helpostikin sillä, että muokkaa yksityisyysasetuksiaan.

Facebook-profiilin tietojen väärinkäyttöä kuitenkin voi ehkäistä. Kaverilista kannattaa ehdottomasti napauttaa salaiseksi. Silloin valeprofiilin tekijä ei pääse häiriköimään ainakaan käyttäjän tuttuja.

Lue lisää: Kuinka välttää identiteettivarkaus? 10 toimivaa vinkkiä

Mistä saan selville, onko oma profiilini kopioitu?

Ensimmäinen epäilyttävä merkki on usein se, että Facebook-kaverit saavat uusia kaveripyyntöjä käyttäjältä. Kannattaa siis kysyä tutuiltaan, ovatko he saaneet uutta pyyntöä tai epäilyttäviä viestejä jossain vaiheessa.

Myös Googlen kuvahakutoiminto voi paljastaa huijarin. Sen avulla voi päästä jyvälle, onko omaa profiilikuvaa mahdollisesti käytetty jossain päin verkkoa luvatta. Tämä ei kuitenkaan ole aukoton keino. Googlen kuvahaku ei pääse automaattisesti käsiksi kaikkiin Facebook-kuviin.

Profiilini on kopioitu. Mitä teen?

Vuodesta 2015 alkaen feikkiprofiilit ovat olleet laittomia. Aiemmin valeprofiili täytti rikoksen tunnusmerkit vasta silloin, kun tapaukseen liittyi kunnianloukkaus.

Koska verkossa tehty identiteettivarkaus on rikollista toimintaa, valeprofiilista voi tehdä rikosilmoituksen.

Tietenkin yksityishenkilölle on tärkeintä, että valeprofiilin saa mahdollisimman nopeasti pois toiminnasta. Silloin kannattaa kääntyä suoraan Facebookin puoleen, eli ilmiantaa profiili.

– Edelleen parhaimpana mahdollisuutena säilyy se, että asianomainen itse ilmoittaa omalla oikealla profiilillaan asiasta ylläpitoon, jolloin väärä profiili usein poistuu parhaiten, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoi Ylelle lakimuutoksen aikaan.

Lisää aiheesta:

Kuinka välttää identiteettivarkaus? 10 toimivaa vinkkiä

Facebook ja Google seuraavat jokaista askeltasi – tietojen valumiseen vain yksi takuuvarma ratkaisu

Tiesitkö tämän? 16 yllättävää asiaa, jotka voi tehdä iPhonella

On tykkäämistä ja tykkäämistä: Facebook-peukun 10 eri merkitystä

Tiesitkö näitä Whatsapp-kikkoja? 9 kätevää ominaisuutta

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?