Kuuma kylpy voi polttaa yhtä monta kaloria kuin puolen tunnin kävelylenkki - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Kuuma kylpy voi polttaa yhtä monta kaloria kuin puolen tunnin kävelylenkki

Kylpeminen voi auttaa kalorien polttamisessa.

Lämmin vesi voi auttaa polttamaan kaloreita.­

31.3.2017 14:56

Englantilaisen Loughboroughin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kuuma kylpy voi olla yhtä tehokas kuin puolen tunnin kävelylenkki. Tutkijat testasivat teoriaa 14 miehen avulla, jotka laitettiin pyöräilemään tunniksi tai samaksi ajaksi 40-asteiseen kylpyyn.

Tarkoituksena oli kohottaa kehon lämpötilaa yhdellä asteella. Tulosten mukaan pyöräileminen poltti odotusten mukaisesti enemmän kaloreita, mutta yksi asia yllätti tutkijat. Lämpimässä kylvyssä rentoutuminen poltti 130 kaloria, mikä vastaa puolen tunnin kävelylenkkiä.

Tutkittujen verensokeria seurattiin kalorien polttamisen lisäksi päivä testien jälkeen. Huomattiin, että verensokeripiikki oli noin 10 prosenttia matalampi kylpiessä kuin pyöräillessä. Kylpemisellä näytti olevan myös samanlaisia vaikutuksia kuin liikunnalla, mitä tulee tulehdusten karttamiseen.

Tutkimuksen mukaan lämmön avulla voidaan vähentää tulehduksia. Ajatus lämmön käyttämisestä hoitokeinona on melko uusi, vaikka sen vaikutukset ovat monelle suomalaiselle tuttuja. JAMA Internal Medicine -lehdessä vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan saunominen voi auttaa pitämään sydän- ja verisuonitaudit loitolla.

Tutkimuksessa seurattiin yli kahtatuhatta itäsuomalaista miestä 20 vuoden ajan. Mitä useammin miehet saunoivat ja mitä kauemmin saunassa vietettiin aikaan, sitä vähäisempi oli sydänsairauden, sydänperäisen äkkikuoleman tai ylipäänsä ennenaikaisen kuoleman riski. Saunoa tulisi tutkimustulosten mukaan vähintään 19 minuuttia.

Lähde: Travel And Leisure

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?