Kivulias sairaus, josta moni kärsii tietämättään – 12 tyypillisintä oiretta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Kivulias sairaus, josta moni kärsii tietämättään – 12 tyypillisintä oiretta

Jos kuukautiset ovat kivuliaat ja yhdyntä sattuu, syynä voi olla endometrioosi.

23.3.2017 19:01

Ylöjärveläisen Jutta Laino-Tabellin, 40, kuukautiskivut ovat aina olleet kovat, mutta kesti pitkään, että ne otettiin terveydenhuollossa tosissaan.

– Vasta kun olin kolme päivää toimintakyvytön kuukautisten aikana, oksensin kivusta ja meinasin pyörtyä suolistokipujen vuoksi kirjaston hyllyjen väliin, sain asiallista hoitoa ja kuulin ensimmäistä kertaa sanan endometrioosi, Laino-Tabell kertoo.

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion kudokseen. Syytä ei tunneta.

Arvioiden mukaan suomalaisnaisista endometrioosia sairastaa 10–15 prosenttia eli jopa noin 200 000 henkilöä, mikä on Tampereen väkiluvun verran naisia.

Jutta on ollut kohta 15 vuotta mukana Endometrioosiyhdistyksessä ja vetänyt muun muassa vertaistukiryhmää. Vuoden alussa hän aloitti yhdistyksen ensimmäisenä toiminnanjohtajana. Pyysimme häntä vastaamaan sairautta koskeviin kysymyksiin.

Mitkä ovat tyypillisimmät oireet?

 • Runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset, kipu ennen kuukautisia

 • Krooninen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella

 • Yhdyntäkipu tai kipu välittömästi yhdynnän jälkeen

 • Tihentynyt virtsaamistarve

 • Suolen toiminnan häiriöitä, veri ulosteessa

 • Kipua ulostaessa

 • Hartiapisto

 • Tärinäkipu, yleensä alavatsan alueella

 • Vatsan toistuva turvotus

 • Selkäkipu, iskiaskipu

 • Krooninen väsymys

 • Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus

Kuka voi sairastua?

Kuka tahansa ja minkä ikäinen tahansa voi sairastua endometrioosiin tai hänen oireensa voivat puhjeta missä vaiheessa vain. Eniten sairastavia löytyy 15–50-vuotiaista. Endometrioosi voi kuitenkin oireilla jo ennen kuukautisia.

Tyypillistä voi olla esimerkiksi se, että tyttö on saanut nuorena e-pillerit kovien kuukautiskipujen vuoksi. Hän on syönyt pitkään e-pillereitä, jotka ovat pitäneet sairauden kurissa, ja kun hän lopettaa pillerit esimerkiksi lapsitoiveen vuoksi, endometrioosi pääsee vauhtiin. Oireet ja voimakkaat kivut saattavat ilmestyä hyvinkin nopeasti.

Mistä oireista pitää huolestua?

Kaikki oireet pitää ottaa vakavasti ja puuttua niihin, sillä pitkittyessä sairaus pääsee jylläämään vapaasti ja näin ollen esimerkiksi kivut kroonistumaan. Oikeanaikaisella hoidolla pystytään myös ehkäisemään hedelmällisyyden alenemista ja säilyttämään paremmat mahdollisuudet raskaudelle.

Kolme hyvää kysymystä, jotka kannattaa esittää itselleen:

Vievätkö tavalliset kipulääkkeet kivut pois? Jos ne eivät auta, on syytä epäillä endometrioosia.

Alkavatko kivut ennen kuin kuukautisvuoto? Jos alkavat, on syytä epäillä aiheuttajaksi endometrioosia.

Tuleeko kipujen tai kuukautisten vuoksi poissaoloja työstä, opiskelusta, harrastuksista tai joutuuko niiden takia perumaan osallistumisia erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin? Jos joutuu, niin on syytä epäillä endometrioosia.

Voiko endometrioosista parantua?

Kyseessä on krooninen sairaus eli endometrioosista ei voi parantua. Sairauteen ei ole löytynyt parantavaa hoitoa, mutta oireita pystytään lievittämään usein hormonilääkityksellä ja/tai leikkauksella.

Luonnollisten vaihdevuosien jälkeen ei uusia endometrioosipesäkkeitä pitäisi syntyä, mutta silti vanhat pesäkkeet saattavat oireilla ja aiheuttaa kipuja.

Endometrioosiyhdistys haluaakin tukea endometrioosia sairastavia sillä näkökulmalla, että mitä on elämä endometrioosin kanssa ja kuinka siitä voi tehdä itselleen mahdollisimman hyvän sairaudesta huolimatta.

Lue juttu kokonaisuudessaan ja vastaukset 14 endometrioosikysymykseen Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Tunnistatko kuvasta rintasyövän lähes huomaamattoman oireen?

Milloin väsymys on poikkeavaa ja 28 muuta kysymystä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Huutaako elimistösi vitamiineja – viisi paljastavaa oiretta

Moni nainen kärsii yhdyntäkivuista – gynekologi kertoo, mistä ne johtuvat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?