Jos varpaita ei näe vatsalta, ovat munuaiset jo vaarassa

Tänään 9. maaliskuuta vietetään Maailman munuaispäivää, jonka teemana on ylipaino ja munuaiset.

Ylipaino rasittaa munuaisia.

Munuais- ja maksaliiton mukaan yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia. Kymmenesosalla väestöstä on merkkejä munuaissairaudesta. Viidellä prosentilla ne johtavat munuaisten vajaatoimintaan.

Liitto toivoo ihmisten lisäävän liikuntaa ja vähentävän sokerin, rasvan ja suolan syömistä. Liitto muistuttaa, että jos varpaita ei näe vatsalta, ovat munuaiset jo vaarassa.

Ylipaino lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja munuaista rasittaviin sydän- ja verisuonisairauksiin. Ylipaino lisää myös munuaisten työtaakkaa. Haitallisinta on vyötärölihavuus, sillä keskivartaloon kertynyt rasva vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat puolestaan verenpainetta.

– Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti koko sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan. Korkean verenpaineen taustalla ovat yleisimmin ylipaino, suola, tupakointi ja vähäinen liikunta. Ylipaino ja korkea kolesteroli yhdistettynä diabetekseen lisäävät sairastumisriskiä entisestään, sanoo nefrologian ylilääkäri, dosentti Eero Honkanen HUS:sta.

IS:n Hyvä olo - terveys -osastossa julkaistaan viikoittain hyviä vinkkejä kilojen karistamiseen ja terveellisempään elämään. Esimerkiksi täältä löydät, millaisia ruokia kannattaa lautaselle lisätä, jos haluaa päästä eroon ylimääräisistä kiloista.

Jutta Gustafsberg neuvoo tiukan superjumpan, jolla pääsee kuntoon.

Rautaisia vatsalihaksia pääsee tavoittelemaan tämän treenin avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?