Heikki järjesti ystävänpäiväjuhlat palvelutalon vanhuksille ja hoitajille

Julkaistu:

Heikki Leskelä päätti ystäviensä kanssa ilahduttaa Puotilan palvelutalon vanhuksia.
Ilta-Sanomat on kertonut Rakkausviikon aikana erilaisia tarinoita vapaaehtoisista auttajista ja arjen sankareista. Heikki Leskelällä on aina ollut sydämessä erityinen paikka vanhuksille. Siksi hän päätti ilahduttaa vanhuksia ystävänpäivänäkin.

– Suvun leskimummoista ja heidän mummokavereista tuli parhaat kaverini ollessani 5–6-vuotias, Leskelä kertoo.


Leskelä kävi sairaanhoitajaäitinsä mukana mieli- ja vanhusten sairaaloissa tapaamassa potilaita. Erityisesti yksi kokemus jäi mieleen lapsena.

– Kauan sitten olin pujahtanut äidin työpaikalla Röykän sairaalassa huoneen taaimmaiselle sängyn viereen hymyilemään mummolle. Kun äiti tuli huoneeseen, mummo hymyili ja käänsi päätään. Äiti kertoi liikuttuneena, että kyseinen vanhus ei ollut reagoinut yli vuoteen mihinkään ulkopuoliseen signaaliin ennen pienen pojan hymyä.


Kun mummot ja myöhemmin Leskelän oma äiti joutuivat vanhain- ja palvelukoteihin ja sairaaloihin, Leskelä huomasi, kuinka vähän osalle vanhuksista ja potilaista on ulkopuolisia virikkeitä ja vierailijoita. Hän alkoi järjestää suvun lasten kanssa kahvittelu- ja laulutilaisuuksia vanhusten luokse. Ensimmäiset pikkujoulut saivat hyvää palautetta.

Tiistain ystävänpäivänä Leskelä järjesti ystäviensä Robinin, Arturin ja Iida-Sofian kanssa juhlat ja suklaa- ja kookospalatarjoilut Puotilan palvelutaloon, jossa on 128 asukasta ja 96 hoitajaa.


– Idea on siirtää ihmisten ja yritysten juhlahetkiä vanhusten luokse vanhainkotiin, missä he pysyvästi asuvat ja josta heillä ei ole mahdollista liikkua muualle muistisairauden tai muiden sairauksien takia. Myös hoitajat saavat hetken juhlaa kiireisen arjen sekaan. Juhlien idea on myös auttaa ja tukea heidän työtään, Leskelä selittää.

Helsinkiläisessä palvelutalossa on entuudestaan monipuolista viriketoimintaa. Johtaja kiittelee Leskelän järjestämän juhlan olleen hieno lisä tarjontaan. Se ilahdutti myös hoitajia.


Leskelä toivoo, että juhlista tulisi esimerkki muillekin, jotta ihmiset uskaltaisivat järjestämään samanlaisia juhlia omilla paikkakunnillaan.

– Vanhukset ovat usein hyvin yksinäisiä ja lyhyetkin vierailut ja tapaamiset piristävät paljon. Lisäksi vanhuksilla olisi mahdollisuus jakaa elämänkokemusta esimerkiksi nuorille nykyajan yhteiskunnassa, jossa kännykkä on korvaamassa läheisyyttä ja tapaamisia. Tavoitteena on muutenkin lisätä vanhusten huomioimista, vaikka he eivät olisi vielä vanhainkodeissa sekä auttaa ja tukea hoitajien työtä.