Harri, 32, on Jasun, 14, aikuinen kaveri – tukenut poikaa pienestä asti

Harri Paananen on ylpeä siitä, millaiseksi nuoreksi mieheksi Jasu on kasvanut.

Harri Paananen ja Jasu ovat tavanneet toisiaan noin pari kertaa kuukaudessa kahdeksan vuoden ajan.

18.2.2017 10:00

Harri Paananen, 32, on ollut 15 vuotta täyttävän Jasun kaveri jo kahdeksan vuoden ajan. Vaikka elämäntilanteet ovat vieneet aktiivisesti OmaKamu ry:ssä mukana olevaa Harria ympäri maailmaa, yhteys on pysynyt.

Britanniassa syntynyt Jasu muutti äitinsä kanssa Suomeen 2-vuotiaana perheen isoäidin huonontuneen kunnon takia. Isä ja sukulaiset jäivät Englantiin.

– Mun äiti ehdotti tätä juttua ja siitä se lähti, Jasu kertoo.

– Siitä on pitkä aika. Olit aika pieni silloin, Harri kommentoi.

Nuorempana lastenleireillä työskennellyt Harri päätti lähteä mukaan kaveriksi, koska oma ala vei muualle: kauppatieteisiin. Hän halusi jatkaa lasten ja nuorten parissa, joten kaveritoiminta tarjosi siihen hyvän mahdollisuuden. Tätä nykyä hän työskentelee Espoon kaupungin elinkeinopäällikkönä.

Ensimmäisillä tapaamiskerroilla Harri ja Jasu kävivät uimassa ja katsoivat jääkiekon MM-kisoja.

– Me ollaan käyty leffassa, kahvilla, tehty ruokaa, pelattu tietokoneella pelejä…Jasu luettelee.

Keskiviikkona he kävivät cokiksella kahvilassa.

Poika pelaa itsekin jääkiekkoa joukkueensa kapteenina Itä-Helsingin Kiekossa. Harri on käynyt katsomassa pelejä mahdollisuuksiensa mukaan ja kehuu pojan taitoja.

– Jasu on ihan järjettömän huomaavainen tyyppi. Hän miettii aina muiden näkökulmaa. Jasu on tosi huomaavainen ja luotettava ystävä.

Jasu puolestaan kehuu Harria hauskaksi tyypiksi. He vakuuttavat voivansa puhua mistä vaan keskenään. Riitojakaan ei ole koskaan ollut.

Usein puhutaan siitä, että monelta pojalta voi puuttua miehenmalli. Harri muistuttaa, kuinka tärkeää on, että lapsella olisi elämässään monenlaisia malleja.

– Silloin kun itse olin ihan skidi, aika moni kasvoi eroperheessä. Valtaosa kasvattajista oli silloin naisia.

OmaKamu järjestää tukihenkilöitä lapsille ja nuorille. Seuraava koulutus vapaaehtoiseksi haluaville on 7. maaliskuuta Helsingissä. Tällä hetkellä toimintaa järjestetään pääkaupunkiseudun lisäksi Hämeenlinnassa ja tähän mennessä Kamuja on koulutettu yli 40. Tavoitteena on laajentaa toimintaa ympäri Suomen.

Harri suosittelee kaikille lähtemistä mukaan, jos vain mahdollisuutta on. Kahdeksan vuoden aikana Harrista ja Jasusta on tullut hyviä kavereita keskenään.

– Enkä koskaan ole kokenut tätä miksikään uhrautumiseksi, hän huomauttaa.

Ilta-Sanomien rakkausviikon teemana on tänä vuonna kiitollisuus. Julkaisemme ensi viikolla kiitoksen aiheita sekä lehdessä että verkkosivuilla. Haastamme myös jokaisen suomalaisen kiittämään omaa lähimmäistään ja arjen sankariaan ja jakamaan sen somessa hashtagilla #kiitossinulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?