Osaatko oikeasti vai pärjäsitkö vain tuurilla? Merkit, joista tiedät kärsiväsi huijarisyndroomasta

Huijarisyndroomasta kärsivä pelkää, että hänen huonoutensa paljastuu.

16.2.2017 19:29

Ajatteletko, että onnistumisesi ovat olleet vain onnekasta sattumaa ja oikeasti olet ihan huono? Hyviä uutisia! Et välttämättä ole surkimus, vaan saatat kärsiä huijarisyndroomasta.

Huijarisyndroomaksi kutsutaan sisäistä tunnetta, ettei kaikista onnistumisistaan huolimatta usko osaavansa oikeasti. Psykologi ja psykoterapeutti Tiina Ekman kertoo ilmiöstä kirjassaan Huijarisyndrooma – Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä). Huijarisyndrooma on ilmiönä epävirallinen, mutta Ekman on huomannut vastaanotollaan, että siitä kärsii moni.

Ekmanin kirjan mukaan saatat kärsiä huijarisyndroomasta, jos ajattelet näin:

1. Kohta kaikille paljastuu, etten osaakaan mitään. Olet ehkä edennyt urallasi pitkällekin, mutta olet varma, ettei se ole omaa ansiotasi. Kuvittelet huijanneesi itsesi sinne asti. Pelkäät yli kaiken sitä, että muille selviää totuus. Paljastumisen pelko kuluttaa voimasi ja aiheuttaa voimakasta ahdistusta.

2. Onnistuminen oli vain onnekas sattuma. Vähättelet onnistumistesi merkitystä. Selität epäonnistumiset omaksi syyksesi, onnistumisten taas ajattelet olevan suopeiden olosuhteiden ja muiden ihmisten ansiota.

3. En ole ikinä tarpeeksi. Saatat ajatella, että juuri sinun, joka et oikeasti osaa mitään, pitäisi tehdä töitä aina vain enemmän. Tekeväthän kaikki muutkin paljon töitä. Haluaisit olla työssäsi paras, mutta kaikessa pitäisi onnistua ensi yrittämällä. Jos näin ei käy, ajattelet olevasi kelvoton.

Miten huijarisyndooma selätetään? Lue vinkit Me Naisten jutusta.

Lähde: Tiina Ekman, Huijarisyndrooma – Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä), Minerva kustannus.

Lue myös:

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Aivan kuitti työpäivän jälkeen? Tästä se johtuu

Kärsitkö tietämättäsi työuupumuksesta? Tarkkaile näitä merkkejä

Näin seksi huijaa ihmisen rakastumaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?