5 kohdan ohje: Näin saat kenet tahansa avautumaan mistä tahansa

Tuore tutkimus selvitti, kuinka toiset ihmiset voi saada avaamaan suunsa, vaikka kyseessä olisi täysin tuntematonkin henkilö.

Oikealla keskustelutyylillä voi saada tuppisuunkin avaamaan sanaisen arkkunsa.

14.2.2017 16:08

Yhdysvaltalais-kanadalainen tutkimus otti selvää siitä, kummalla tavalla saa paremmin suostuteltua toisia ihmisiä: kasvokkain vai sähköpostilla. Varsin odotetusti kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus todettiin tehokkaammaksi, sillä ihmisten on silloin vaikeampi kieltäytyä toisen ehdotuksista. Kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus tukeutuu voimakkaasti myös luottamukseen, joka aktivoi empatiaa.

Luottamuksen saavuttaminen taas on tärkeää, jos haluaa toisen ihmisen avautuvan omista asioistaan. Kyse ei ole kuitenkaan vain toisen ihmisen henkilökohtaisten tietojen urkkimisesta, vaan keskustelemalla voi saada selville mitä haluaakaan, vaikka tietoja toisen vierailemasta matkakohteesta.

Mikäli haluat siis saada enemmän irti toisesta ihmisestä, yritä tavata hänet kasvokkain. Psychology Today teki tutkimuksen pohjalta listan keinoista, joilla voit suostutella kenet tahansa, myös puolison tai teini-ikäisen lapsen, puhumaan enemmän.

1. Kiinnitä huomiota siihen, mitä tietoja toinen ihminen antaa itsestään vuorovaikutustilanteen alkaessa.

Kyseessä voi olla vaikkapa henkilön nimi, joka voi johtaa jatkokysymyksiin esimerkiksi tämän erikoisesta etunimestä. Tai sitten se voi liittyä vaikka siihen, mistä tämä ihminen on kotoisin. Vaikka saamasi tieto voi olla hyvin geneeristä ja täysin vaaratonta, se voi antaa sinulle pohjan sille, mihin suuntaan viet keskustelua seuraavaksi.

2. Keksi teitä yhdistävä asia ja käytä sitä jatkaaksesi keskustelua.

”Minulla oli aikoinaan ystävä, jolla oli sama nimi kuin sinulla” tai ”kuulin sinun olevan kotoisin paikasta x, olen käynyt siellä muutaman kerran”. Jos juttelet tuntemattoman ihmisen kanssa ja olette molemmat jo kyllästyneitä jonottamiseen, puhu teidän yhteisestä kärsimyksestä (”luulin tämän olevan nopea jono, mutta ei”). Kerro hiukan asioita itsestäsi, mutta vain vähän, jotta asiat menevät eteenpäin.

3. Älä tee olettamuksia.

Jos olet esimerkiksi muodollisella illallisella, jolla viereesi istuu tuntematon ihminen farkuissa ja t-paidassa, älä heti oleta, että tämä ihminen tuli paikalle vahingossa vain siksi, että hänen vaatetuksensa erottuu joukosta. Ennen kuin teet mitään johtopäätöksiä, ylläpidä ystävällistä ja kunnioittavaa käytöstä. Kyseinen henkilö saattoi vain olla tietämätön paikan pukukoodista tai tosiasiassa niin korkea-arvoisessa asemassa, ettei välitä.

4. Kysy kysymyksiä olematta liian utelias tai päällekäyvä.

Jos edessäsi on vaikkapa lapsesi koulutodistus, aloita kysely yleispätevillä kysymyksillä, joiden toivot johtavan tarkempiin tietoihin asiasta. Todistuksessa voi olla esimerkiksi yllättävän huonoja arvosanoja, joihin voi löytyä monia syitä. Saadaksesi tietää totuuden, anna lapsellesi tilaa kertoa näistä syistä omin sanoin.

5. Ymmärrä, milloin kannattaa perääntyä.

Jossain vaiheessa toinen henkilö voi toivoa keskustelun lopettamista tai hän ei vain vastaa kysymyksiin niin kuin haluaisit. Lapsen huonot arvosanat voivat yksinkertaisesti johtua siitä, että läheinen sukulainen esimerkiksi kuoli tai että opiskeltava aine on vain liian haastava lapselle. Jos saat tämänkaltaisen vastauksen, harmittaa lasta selvästi puhua tilanteesta, jolloin on parempi jättää asia sikseen ja vaihtaa puheenaihetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?