Karut tarinat työpaikkojen hirviöistä: ”Itsetuntoni murskattiin”

Työpaikkakiusaaminen leimaa monen elämää.

Tuhannet suomalaiset kohtaavat työpaikkakiusaamista.

5.2.2017 19:01

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin työpaikkakiusatusta Lotasta, joka joutui lopulta jättämään työnsä.

Ilta-Sanomien lukijat kertoivat omista työpaikkakiusaamiskokemuksistaan, jotka ovat pahimmassa tapauksessa jättäneet syvät arvet.

Liian kiltti työkaveriksi kirjoitti lyhyesti omasta kohtalostaan:

”Eipä ole uutta. Olen ollut vuosia työpaikkakiusattu ja itsetuntoni on aivan nollassa. Minun on vaikea luottaa keneenkään. Kiusaaminen on jättänyt pysyvät arvet.”

Asialle ei tehty mitään

Nimimerkki Aprillia aprillia joutui jättämään työpaikkansa.

”Noin 10 vuotta sitten olin työssä vieraskodin keittiössä ja siellä oli toinen työntekijä, joka oli ollut kyseenomaisessa paikassa parikymmentä vuotta. Ihmettelin kun edeltäjäni oli lähtenyt pois ennen koeajan päättymistä. Aluksi työkaveri oli mukava ja neuvoi minua, mutta noin kuukauden päästä hän alkoi mitätöidä tekemisiäni ja aloitti todella rankan kiusaamisen.

Kun kerroin esimiehelleni, hän totesi vain, että hän vain on sellainen, eikä asialle tehty mitään. Kaikki työpaikalla toisissa tehtävissä olevat tiesivät käytöksestä, mutta kukaan ei uskaltanut sanoa mitään. Eräänä päivänä noin kolmen kuukauden työskentelyn jälkeen en enää jaksanut, ja sanoin itseni irti. Onneksi se oli taloudellisesti mahdollista ja sain melko pian uuden työpaikan. Vaikka asiasta on jo pitkä aika, niin vieläkin se tulee silloin tällöin mieleen. Harmittaa, etten ottanut yhteyttä työsuojelupiirin.”

”Tarjottiin isoa kertasummaa, jos irtisanoutuisin”

Nimimerkki Tipsu koki tarinan tutuksi.

”Oma tapaukseni kulki hyvinkin jutun henkilön kokeman mukaisesti. Kyseessä oli vakuutusyhtiö. Henkilöstöjohtaja syyllisti minua, kiusattua, tilanteesta.

Tarjottiin isoa kertasummaa, jotta irtisanoutuisin. En suostunut, koska halusin tehdä töitä. Sairastuin. Ensin selkä alkoi temppuilla, sitten sain jokaisen kulkutaudin mikä oli liikkeellä.

Sairauspoissaolot pahensivat tilannetta – niiden oikeellisuutta epäiltiin. Unet menivät ja verenpaineeni nousi epäterveelliselle tasolle. Lopulta sairastuin masennukseen. Sain siirron talon sisällä aikaan, jolloin yt-neuvottelut olivat jo suunnitteilla. Paikaksi valittiin työpiste, joka lopetettiin kokonaan ja meidät kaikki joko irtisanottiin tai pakotettiin irtisanoutumaan.

Lähtö oli pelastus, tie parantumiseen saattoi alkaa. Nyt olen uudessa ammatissa, minulla on maailman parhaat työkaverit. Elämä on leppoisaa ja nautin joka hetkestä.”

“Tärkeintä päästä olosuhteista eroon”

Kiusattuna myöskin ollut kertoi myös tarinansa.

”Hirviömäinen työtoveri, joka kiusasi minua koko työsuhteen ajan, käänsi kaikki muutkin työntekijät minua vastaan. Se oli todella raskas työsuhde, josta selviäminen vei useita kuukausia. Onneksi se loppui aikanaan, ja nyt se on vain historiaa, ikävää sellaisista. Minä en oirehdi masentuen, saan enemmänkin psykosomaattisia oireita, mutta en mielenterveysongelmia. Tärkeintä on kiusatulle päästä noista olosuhteista eroon. En olisi jatkanut siinä työpaikassa mistään hinnasta. Jos sama toistuisi, lähtisin heti pois.”

Kiusaajat irtisanottiin

Nimimerkki Minä vain muistelee yli 20 vuotta sitten tapahtunutta työpaikkakiusaamista, joka ajoi hänet pitkälle sairaslomalle.

”Olin kiusattu kahden esimieheni taholta. Minussa ei nähty mitään hyvää, jopa painooni, vaatteisiini ja ystäviini puututtiin. Kun kuukausien itkun jälkeen sain itseni lääkäriin ja jäin pitkälle sairaslomalle, soitti toinen esimiehistä ja totesi, ettei sen pitänyt mennä näin pitkälle. Hän sai lähtöpassit, samoin toinen esimies. Hänet siirrettiin toiseen kaupunkiin, toisiin tehtäviin. Vaikka tästä on reilu 20 vuotta, kannan jälkiä mielessäni lopun elämää.

Kokemus kasvatti, mutta voin sanoa, että ei tällainen koskaan koveta tai ”totuta”. Minusta se teki entistä herkemmän – olen jatkuvasti niin sanotusti tuntosarvet pystyssä. Ja se on välillä hyvin raskasta. Kun itsetunto muserretaan, ei sitä saa enää koskaan samaan kuntoon kuin se oli ennen muserrusta.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?