Heidi, 52, selvisi vaikeasta avioerosta: ”Tyttäreni kiskoi minut sängyn pohjalta”

Julkaistu:

Uusi alku
Heidi Åhman kuvitteli, että erouhka katoaa, jos hän muuttuu. Eron jälkeen hän ymmärsi olevansa hyvä juuri sellaisena kuin on.
Neljä vuotta sitten Heidi Åhmanin aviomies sanoi ne sanat. Hän halusi avioeron.

Heidille, 52, se oli täysi yllätys.

– Totta kai jokaisessa liitossa on hyvät ja huonot hetkensä, mutta minulle ei tullut mieleenkään, että yhteinen elämämme voisi päättyä. Se oli hyvin traumaattinen kokemus, helsinkiläinen Heidi sanoo.

Sanoista alkoi kahden vuoden veivaus. Heidi halusi pysyä yhdessä, koska hän tunsi edelleen syvää rakkautta, ja pari mietti, miten tilanne ratkaistaisiin. Välillä oli toivon hetkiä, välillä ei, ja Heidi oli kärsivällinen.

 

Kun ymmärsin, että oikeasti erosimme, identiteettini vietiin kokonaan.

Mies laittoi paperit vetämään ja virallinen erokin tuli, mutta Heidi oli koko ajan siinä uskossa, että kyse on vain juridiikasta. Jos on tahtoa, he voisivat olla yhdessä myös ilman avioliittoa.

Kaksi vuotta sitten 27 vuoden yhteiselo ja 21 vuoden liitto kuitenkin loppui, kun luottamus loppui.

– Kun ymmärsin, että oikeasti erosimme, identiteettini vietiin kokonaan. Olin ollut aina avosylinen perheenäiti, jonka luo kaikki saivat tulla. Muutaman päivän makasin sängyn pohjalla, kunnes tyttäreni kiskoi minut ylös.

– Ymmärsin, etten voi vain jäädä kotiin. Googlasin, mitä kaikkea ympärillä tapahtuu, ja löysin eroseminaarin. Se auttoi itseni hyväksymisessä paljon. Ymmärsin, että tilanne ei olisi muuttunut mihinkään itseäni muuttamalla ja että olen ihan hyvä näin.

”Olin aina elänyt muita varten”

Siitä alkoi koko elämän mullistus. Perheen yhteinen koti myytiin, Heidi muutti omilleen ja parikymppiset lapset lähtivät pian pesästä.

Lisätaakkaa toi, että Heidi tarvitsi maksansiirtoa. Kun muutamaa vuotta aiemmin Heidi oli ollut terve, nyt hän joutui elinsiirtojonoon.

– Aloin keskittyä itseeni. Olin aina elänyt muita varten ja laittanut muiden tarpeet edelleni. Nyt ymmärsin, että minun on laitettava ensin happinaamari kasvoilleni, että voin auttaa muita.

Suurena apuna olivat myös ystävät, jotka jaksoivat kuunnella, sekä koira Timon, jonka vuoksi Heidi pakottautui ulos. Luonnossa tuli parempi olo ja mieli.

Fyysiset kivut lähtivät viime syyskuussa, kun Heidi sai uuden maksan.

– En edes muistanut, että elämä voi tuntua tältä. Että ei satu!

”En haali enää materiaa”

Eniten muuttui Heidin ohjenuora. Hän tekee enää asioita, joissa on rakkautta joko häntä, läheisiä tai maailmaa kohtaan.

– Kysyn aina itseltäni, onko tässä rakkautta. Haluan esimerkiksi syödä vain eettisesti tuotettua ruokaa ja mietin, mitkä ovat rakkauden tekoja minulle itselleni. Arvostan itseäni nyt niin paljon.

– En myöskään haali enää materiaa. Tajusin turhien tavaroiden määrän muutossa. Vaikka luovun vanhoista asioista, niihin liittyvät muistot pysyvät myös ilman tavaraa.

 

Nämä kokemukset ovat tehneet minulle myös hyvää, sillä olen löytänyt itseni.

Eron jälkeen myös ystävien ja lasten merkitys on korostunut. Hyvät välit entiseen mieheen ovat tärkeät.

– Varmaan jollakin tasolla rakastamme vieläkin toisiamme.

Vaikka edelliset kaksi vuotta ovat olleet Heidin sanojen mukaan niin henkinen kuin fyysinen ”lihamylly”, hänet on pitänyt pinnalla positiivinen elämänasenne.

– Minut on rakennettu jotenkin niin, että olen optimisti. Kaikki kääntyy aina parhain päin, vaikka tilanne olisi vaikea.

– Tuntuu, että nämä kokemukset ovat tehneet minulle myös hyvää, sillä olen löytänyt itseni. En tietenkään tarkoita, että löytääkseen hyvän elämän pitäisi kärsiä, enkä toivo vastaavaa kenellekään muulle, mutta tuntuu että kaikella on tarkoituksensa, joka paljastuu vasta myöhemmin.

Nyt Heidi saa onnensa yksinkertaisista asioita. Hyviä pikkuhetkiä arjessa ovat kahvi, aurinkoinen aamu ja koira.

– Herään joka aamu märkään pusuun, ja Timon on aina iloinen, kun herään. Eihän kukaan voi aloittaa päivää huonotuulisena niin!


Heidin vinkit eronneelle:

1. Laita itsesi etusijalle.

2. Älä jää yksin. Keksi tekemistä.

3. Mieti, miten rakastat itseäsi. Anna itsellesi vain parasta: syö hyvin, liiku hyvin ja anna mielesi parantua.

4. Kerro kriisistä esimiehellesi. Itse sain paljon ymmärrystä, ja töihin oli aina hyvä mennä. Se antoi voimaa taas kotiin.

5. Yritä uskoa, että asiat muuttuvat vielä paremmiksi, vaikka sitä olisi erossa vaikea kuvitella.

Psykologi: ”Toisen valinnat eivät vaikuta omaan arvoon”

 Ero on niin suuri elämänmuutos, että siitä toipuminen vie aikaa.

 Oli erossa kumpi osapuoli tahansa, auttaa, jos ottaa etäisyyttä tilanteeseen. Kannattaa katsoa tilannetta kauempaa ja yrittää eläytyä myös toisen osapuolen asemaan. Se voi antaa ymmärrystä. Ihmissuhdeasiat eivät ole mustavalkoisia eivätkä yksipuolisia.

 Itseä kannattaa muistuttaa siitä, että katkeruus on kantajansa taakka. Vaikka ei hyväksyisi ex-kumppanin valintoja, siedettävät välit helpottavat omaa elämää. Toisen valinnat eivät myöskään vaikuta omaan arvoon. Se, että tulee jätetyksi, ei tee huonommaksi.

 Jos on lapsia, erotilanteessa voi auttaa voimavarojen suuntaaminen vanhemmuuteen. Voi olla hyvä äiti tai isä ja elää tilannetta niin, että se vaikuttaa lapsiin mahdollisimman vähän.

 Muut läheiset ihmissuhteet ovat myös nyt hyvin tärkeät. Muilta saa tukea vaikeina hetkinä. Sosiaalinen tukiverkko vähentää riskiä masentua muutoksen seurauksena.

Neuvot antoi psykologi Johanna Stenberg.