9 asiaa, jotka vain introvertti ymmärtää - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

9 asiaa, jotka vain introvertti ymmärtää

Moni luulee, että introvertti on yhtä kuin ujo ja epäsosiaalinen.

Odotas, kun mietin tätä hetken...­

6.12.2016 11:09

The Huffington Post listasi taannoin kymmenen asiaa, joita introvertit eivät ymmärrä. Jos miellät itsesi introvertiksi, listalla on todennäköisesti monta tuttua juttua, kuten kimppakämpät, avokonttori ja huomion keskipisteenä oleminen. Kokosimme jutun inspiroimina listan asioista, jotka vain introvertit tajuavat.

1. Jos päivä menee hyvin, puhelin ei soi kertaakaan

Jos introvertti saisi päättää, kaikki asiointi hoidettaisiin sähköpostilla tai tekstiviestillä.

2. Muiden juhlissa on kivempaa kuin omissa

Vaikka introvertti pitäisi juhlien järjestämisestä, se voi viedä paljon voimia.

”Muiden juhlissa on poikkeuksetta hauskempaa kuin omissa. Niissä voi sulautua joukkoon ja lähteä, kun väsyttää. Omissa juhlissani vaivaannun huomion keskipisteenä olemisesta ja stressaan liikaa siitä, viihtyvätkö muut. Riehakkaan tunnelman ylläpitäminen, reipas emännöinti ja kaikille jutustelu kun eivät tunnu itselleni yhtään luontevalta”, kertoo 29-vuotias nainen.

3. Odotas, kun mietin tätä hetken

Introvertit viihtyvät omissa ajatuksissaan ja voivat pohtia pitkään ennen kuin sanovat mietteensä ääneen. Osa saattaa miettiä etukäteen jopa sanamuotoja, joilla asian voisi esittää.

Ekstrovertista hiljainen ajatustyö voi tuntua hassulta.

”Introvertit ovat hellyttävää mutta käsittämätöntä sakkia. Heidän kanssaan on vaikea keskustella, koska he näyttävät kuuntelevan, mutta todellisuudessa ajattelevatkin omiaan muodostaakseen kantansa. Ajatusten ilmaisu myös kestää! Ei puhettakaan, että ideoitaisiin nopeasti ääneen ja korjattaisiin matkan varrella, kuten olisi helpompaa”, sanoo 43-vuotias nainen.

4. Juhlat, joista ei tunne ketään, kuumottavat

Introvertistä voi tuntua vaivalloiselta ja turhalta rupatella niitä näitä ihmisille, jotka ovat elämässä tasan sen cocktailpalan mittaisen hetken.

”Pahimpia ovat kokkarit, joissa en tunne ketään ja joissa pitäisi mennä smaltalkaamaan tyhjästä tuntemattomien ihmisten kanssa. Tuntuu raskaalta. Mieluiten jätän menemättä, jos mahdollista”, kertoo 40-vuotias nainen.

5. …mutta turvaihminen auttaa

Introvertti saattaa kokea olonsa mukavammaksi tuntemattomia vilisevissä juhlissa, jos kainalossa on turvaihminen, tuttu ystävä, jonka kanssa voi tarvittaessa hölistä kaksin koko illan. Niin tuntemattomien kohtaaminen tuntuu, jos nyt ei siedettävältä, niin ainakin jotenkin mahdolliselta.

6. Palavereissa muut pölöttävät

Introvertti voi kokea ekstroverttien kansoittamat palaverit hengästyttäviksi huutokilpailuiksi, joissa suunvuoroa on vaikeaa saada.

”Ekstrovertit usein ajattelevat puhuessaan, toisin sanoen alkavat puhua ennen kuin heillä on mitään kirkasta ajatusta. Täyttävät siis tilan puolivillaisella hölinällä, ja siihen on vaikea päästä sanomaan mitään väliin”, sanoo 40-vuotias nainen.

7. …ja huh, miten ne väsyttävät!

Introvertti saattaa ajatella ja hermoilla ryhmätilannetta, kuten palaveria, useita päiviä etukäteen. Sosiaalisuus vaatii valmistautumista ja vie paljon energiaa.

”Olen ryhmässä usein tarkkailija, en ensimmäisenä esittämässä mielipiteitäni. Se tulkitaan helposti niin, ettei minulla ole mielipiteitä tai mitään sanottavaa. Oikeasti ilmaisen ajatuksiani luontevammin kahden kesken tai vaikka kirjoittamalla. Usein jopa toivon palavereissa, ettei minulta kysyttäisi mitään. Jos päivän aikana on ollut useita sosiaalista ponnistelua vaativia tilanteita, saatan olla illalla todella väsynyt”, kertoo 29-vuotias nainen.

8. Hiljaisuus ei tarkoita epäkohteliaisuutta

Jos introvertti on hiljaa, kun muut hölöttävät, häntä luullaan helposti epäkohteliaaksi. Moni introvertti on joutunut joskus selittämään, ettei ole tyly tai huonolla tuulella, vaan tarkkailee vain mieluummin kuin puhuu.

”Introverttiuteni on tulkittu epäkohteliaaksi käytökseksi niin monta kertaa, että olen alkanut virittäytyä reippaaseen tekohymyyn small talk -tilanteissa, joissa muuten vetäydyn, kun muut puhuvat. Se se vasta raskasta onkin”, sanoo 29-vuotias nainen.

9. …eikä sitä, että on epäsosiaalinen

Moni olettaa, että introvertti on yhtä kuin ujo ja epäsosiaalinen. Se ei pidä paikkaansa. Kaikki introvertit eivät pelkää sosiaalisia tilanteita, he vain uupuvat niihin helposti ja ovat omimmillaan tarkkaillessaan. Introverttikin tarvitsee muita ihmisiä, mutta juttelee heille mieluummin kahden kesken ja kaipaa aikaa palautuakseen.

Ja sitä paitsi harva on sataprosenttisesti introvertti tai ekstrovertti: useimmissa ihmisissä on sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä, ja jotkut ovat yhtä paljon kumpaakin.

Lue lisää:

Oletko trendikkäästi introvertti – vai ihan vain töykeä mulkvisti?

Elätkö introvertin narsistin kanssa? Nämä 7 merkkiä paljastavat

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni

Tunneäly on menestyjän merkki – nämä merkit paljastavat, että sinulla on sitä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?