5 merkkiä, että annat elämässäsi liikaa valtaa negatiivisille ihmisille - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

5 merkkiä, että annat elämässäsi liikaa valtaa negatiivisille ihmisille

Älä anna energiasyöppöjen imeä iloa elämästäsi – pyristele heistä irti.

24.11.2016 19:06

Onko sinulla jatkuvasti paha olo jonkun ihmisen seurassa, mutta silti siedät häntä, koska et uskalla muutakaan? Et ole ainoa. Saatamme jäädä pitkiksikin ajoiksi kärvistelemään huonoihin ihmissuhteisiin, koska meitä painaa turha syyllisyys.

Mutta mistä tietää, että negatiivinen ihminen on saanut elämässäsi liikaa valtaa ja on aika pyristellä irti? Psykoterapeutti Amy Morin listaa Psychology Today -julkaisussa viisi huolestuttavaa merkkiä. Jos nämä kohdat toteutuvat, elämäsi kaipaa muutosta:

1. Puhut heistä paljon

Valitatko jatkuvasti, kuinka Ville piikitteli sinua töissä pari viikkoa sitten, tai kuinka Irma juorusi sinusta taas selän takana? Jos vatvot negatiivisten ihmisten käytöstä jatkuvasti, annat heille vain lisää valtaa. Lisäksi lipsahdat itsekin vihan puolelle. Tutkimusten mukaan vihan vatvominen ei lievennä tunnetta, vaan lietsoo sitä. Joka ikinen minuutti, jonka käytät toisesta ihmisestä valittaen, on pois tekemisestä, jonka voisit käyttää itseesi.

2. Ajattelet heitä, kun he eivät ole paikalla

Saatat elää mielessäsi uudelleen ja uudelleen keskusteluja myrkyllisen ihmisen kanssa. Joka ikinen kerta, kun teet näin, hän saa taas hiukan tiukemman otteen sinusta. Vaikka vain pelkäisit etukäteen keskustelua tämän ihmisen kanssa, hän varastaa sinulta arvokasta omaa aikaa.

3. Annat heidän rajoittaa elämääsi

Huomaatko jatkuvasti selitteleväsi, kuinka elämäsi olisi paljon parempaa, jos se ja se ikävä kaveri ei pyörisi jatkuvasti asunnossasi? Tai kuinka kaikki olisi muuten hyvin, mutta pomosi pilaa työpaikan ilmapiirin? Nuo puheet ovat merkkejä siitä, että annat negatiivisen ihmisen rajoittaa elämääsi liikaa. Muista suhtautua kriittisesti omiin ajatuksiisi ja siihen, millaisia päätelmiä teet. Jos maalailet jatkuvasti suurenneltuja uhkakuvia, ne usein alkavat toteuttaa itseään.

4. Annat heidän hallita tunteitasi

On ihan normaalia turhautua tai suuttua, jos joku ilkeilee sinulle. Sen sijaan ei ole normaalia, että tunteesi heittelevät täydellisesti negatiivisten ihmisten pillin mukaan. On huolestuttava merkki, jos joku saa sinut niin tolaltaan, että rauhoitut vasta tuntikausien tai päivien päästä. Jos joku ihminen tai pelkkä ajatus hänestä saa sinussa aikaan näin vahvoja tunnereaktioita, jopa fyysistä pahoinvointia, hän on haukannut liikaa valtaa elämässäsi.

5. Annat heidän vaikuttaa käytökseesi

Jos olet jatkuvasti negatiivisten ihmisten ympäröimä, saatat alitajuisesti lähteä heidän leikkiinsä mukaan. Se on tavallaan suojakeino: jos et muuten pääse eroon, helpompi alkaa itsekin valehdella, juoruta ja ilkeillä. Saatat jopa muuttua passiivis-aggressiiviseksi. Jos jatkat pitkään näin, joudut törmäyskurssille omien ydinarvojesi kanssa. Se taas tekee sinulle pahaa jokaisella mahdollisella tavalla.

Hanki valtasi takaisin

Vapautuminen turhasta syyllisyydestä on ensimmäinen askel. Lue täältä vinkit. Vaikka et pääsisi erkanemaan myrkyllisestä ihmisestä fyysisesti, voit asettaa terveet rajat, eikä hän enää pääse vahingoittamaan sinua. Tee tietoinen päätös keksittyä muihin asioihin elämässäsi. Aloita omia projekteja, vietä enemmän aikaa hyvien ystävien kanssa, keskity rakkaisiin harrastuksiin. Muista, että voit aina muuttaa käyttäytymistäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?