Suomalaisnaiset paljastavat rintansa somehaasteessa: ”Olen jo vuosia vältellyt avonaisia kaula-aukkoja”

Julkaistu:

Rinnat
Uskaltaisitko sinä paljastaa rintasi?
Rinnat eivät ole sukupuolielin, vaan ruumiinosa siinä missä nenä tai käsi. Silti mikään ruumiinosa ei ole yhtä seksualisoitu kuin naisen rinnat. Rintoihin, niiden paljasteluun ja peittelyyn liittyy myös paljon häpeää.

Juuri tähän väliin astuu Sanna-Mari Paakin ja Elina Sorsan lanseeraama #tissiviikko-kampanja, jota vietetään 21.–27.11. Kampanjan tarkoitus on, että jokainen saa julkaista somessa kuvan rinnoistaan, liiveillä tai ilman.

– Kyse on rintojen normalisoimisesta. Esimerkiksi mies saa kulkea rinta paljaana kadulla, mutta nainen ei. Ainoa ero on, että naisilla on maitorauhaset ja rinnassa on aika paljon rasvaa. Silti naisen rinnat on tosi seksualisoitu. Jos rintavako näkyy, heti kysytään miksi päällä on flirttaileva asu, Sanna-Mari Paakki kertoo Nyt-liitteelle.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kampanja on saanut rutkasti näkyvyyttä: hashtagilla #tissiviikko on julkaistu jo satoja kuvia ja tarinoita ympäri somen. Kuvien kirjo on ilahduttavan laaja: AA-kupeista G-kuppiin, rintaimplanteista syöpäleikkauksen läpi käyneisiin ja tatuoituihin rintoihin.

Tarkoitus on herätellä puhumaan rinnoista laajemminkin, esimerkiksi siitä, mitä ajatuksia plastiikkakirurgia herättää.

– Pääpointti on voimauttaa ja tuoda lisää itsevarmuutta olla oman kehonsa kanssa.Jos Instagram-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.Jos upotettu twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.Jos upotettu twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Moni osallistuja herättelee keskustelua rintojen koosta. Osaa ärsyttää ajatus siitä, että isot rinnat ovat pieniä seksuaalisemmat, ja niiden paljastaminen viestii ”tyrkkyydestä”.

”Itsekin olen huomannut taipuvani tuohon stereotypiaan ja jo vuosia vältellyt avonaisia kaula-aukkoja, ettei tarttis kuunnella raivostuttavia meloni-, munkki- ja kannu -läppää”, yksi Instagram-käyttäjä kertoo.

Jos Instagram-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.Jos Instagram-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Samanlaista keskustelua herättää myös pienirintaisuus – niidenkin paljastaminen voi olla tabu.

”Vielä kolme vuotta sitten en uskaltanut kulkea kodin ulkopuolella ilman kaulahuivia koska häpesin liikaa rintojeni kokoa. AA-kupit on yleensä välivaihe varhaisteinin kehityksessä aikuiseksi naiseksi, mutta tässä mä olen, 19-vuotias nainen ja edelleen AA”, kertoo toinen Instagram-käyttäjä.Jos Instagram-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osa käyttäjistä poseeraa kuvissa ilman rihman kiertämää, osa on peittänyt enimmät.

”Jotta kehtaan julkaista näitä kuvia, minun pitää peitellä olennaisin. Ironista, mutta kertoo juuri rintoihin liittyvistä asenteista,”, eräs Facebook-käyttäjä kertoo.

#tissiviikko

A photo posted by Aleksina (@cameraleks) onJos Instagram-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

”Koska rintani ovat roikkuvat, minulla on rumat nännit ja vaikka mitä. Miksi ajattelen niin? Koska mediassa näkemäni rinnat ovat yleensä kiinteitä, täydellisen mallisia, ja mikä tärkeintä: naisten rintoja sensuroidaan todella paljon”, eräs kampanjaan osallistunut kertoo kuvansa yhteydessä.

Millainen suhde sinulla on rintoihisi? Keskustele!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt