”On helvetin väsyttävää selostaa, olenko oikeassa vessassa tai onko se oikeasti passini” – Pysäyttävät valokuvat kertovat, millaista on syntyä väärään sukupuoleen

Sukupuolena ihminen -valokuvanäyttelyn mallit korostavat, että sukupuolen alla on ihminen, joka haluaa tulla rakastetuksi.

19.10.2016 16:08

Jaana, 46, oli pitkään transvestiitti. Kun miehen rooliin palaaminen kävi liian raskaaksi, hän päätti hakeutua sukupuolenkorjaukseen. Venniä, 31, kyllästyttää todistella, mitä vessaa tai passia hänen kuuluu käyttää.

Miltä tuntuu syntyä vääräksi kokemaansa sukupuoleen? Entä jos ei tunne kuuluvansa selkeästi kumpaankaan? Näitä kysymyksiä avaa marraskuussa alkava Sukupuolena ihminen -valokuvanäyttely, jossa yksitoista trans- tai muunsukupuolista kertoo tarinansa.

Julkista nimittelyä, jatkuvaa selittelyä. Rankkoja korjaushoitoja, jotka vievät vuodepotilaaksi päiväkausiksi. Toisaalta läheisten hyväksyntää ja henkistä kasvua. Muun muassa tällaisia kokemuksia näyttelyn mallit kertovat.

– Emme voi puhua muiden äänillä, mutta voimme tehdä lisää tilaa, projektin sisällöntuottaja Maiju Ristkari kertoo.

Ristkarin lisäksi työryhmään kuuluvat valokuvaaja Vesa Tyni ja kuraattori Nina Suni.

”Ei ole tragedia syntyä transihmiseksi, mutta siitä voi tulla tragedia”

Suomessa sukupuolenkorjausprosessiin hakeutuu nykyään noin 300 ihmistä vuodessa. Korjaustoimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi äänihuulileikkauksia, rintojen poistoa tai rintaimplanttien laittoa ja sukuelinten muotoilua. Jotkut käyvät läpi kaikki toimenpiteet, jotkut vain osan.

Trans- ja muunsukupuolisten määrää maailmassa on mahdotonta tietää, sillä pelko, häpeä ja kulttuurirajoitteet pitävät monet tiukasti kaapissa.

– Ei ole tragedia syntyä transihmiseksi. Mutta riippuen siitä, miten yhteiskunta sinut ottaa vastaan, siitä voi tulla tragedia, Ristkari toteaa.

Otteita valokuvanäyttelyn tarinoista:

”Mä täytin elämääni kaikilla asioilla, niin ettei mun täytynyt jäädä miettimään mitään. Totta kai mä jo teininä olin sen verran pohtinut kaikkea, että luulin olevan tytöistä tykkäävä tyttö. Mutta vasta myöhemmällä iällä on valjennut, että se ei riitä, se ei ole sitä mitä mä olen.” Venni, 31

”Tää on vielä vähän hankalahko asia Suomessa. Pitää saada jotenkin tietoon, että tämmösiä ihmisiä on, että he on ihan samanlaisia kuin kaikki muutkin. He haluaa tehdä samoja asioita kuin kaikki muutkin, ja samanlailla he haluaa hellyyttä ja rakastaa.” Jaana, 46

”Kuljin tosi kauan tyttöjen farkuissa, ja oli kivaa, kun sain meikata tuliteatterin esiintymisiin. Mutta ei se riittänyt. Vuonna 2010 menin lääkärille pyytämään lähetettä transtutkimuksiin. Olin tutkinut asiaa ja halusin selvittää, olisiko tällainen transgender se mikä on lähinnä mua. Vai oonko mä ihan sekaisin.

Samaan aikaan sairastuin syöpään. Puolitoista vuotta sen jälkeen ajoin moottoripyörällä tosi pahan kolarin Tampereen keskustassa. Se, miksi mä nyt hymyilen ja olen oma itseni, johtuu osaltaan näistä asioista. Ne potkivat mua eteenpäin, että ’nyt teet asioillesi jotain ja alat elää’.” Alexia, 38

Tarinat kokonaisuudessaan pääset katsomaan projektin kotisivuilta. Projekti löytyy myös Facebookista.

Sukupuolena ihminen -valokuvanäyttelyn avajaiset 6.11. Third Space -tilassa Helsingissä. Näyttely avoinna 7.–13.11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?