Pajatson maailmanmestari kaipaa pajatsoja takaisin: ”Millään muulla ei tehty niin paljon hyvää kansanterveydelle”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Jukka-Pekka Kumpulainen on pajatson maailmanmestari vuosilta 2007–2009. Sen jälkeen kisat lopetettiin – ja pelit kuopattiin.
Takavuosina paikkakuntien huoltamoille mentiin viihtymään. Asiakkaat vaihtoivat kahvikupin ääressä kuulumisia, lukivat lehtiä, söivät tuoretta pullaa tai nahkeaa sämpylää. Puheensorina ja myyjättären hersyvä nauru täyttivät tunkkaisen tilan, jonka nurkassa joku pelasi pajatsoa. Ja kun kolikot alkoivat kilistä, kaikki hiljenivät ja kääntyivät katsomaan onnistujaa.


Helsingin villasukkatehdasta pyörittävä Jukka-Pekka Kumpulainen on pajatson maailmanmestari vuosilta 2007–2009. Sen jälkeen kisoja ei ole pidetty.

Oma äiti opetti pojan harrastamaan pajatsoa. Vaimo taas kannusti mukaan kisoihin.

– Kiva, kun tuli maailmanmestaruus aikoinaan. Lyötiin 50 000 harjoituslyöntiä kuukaudessa huoltoasemilla ja kauppakeskuksissa. Mulla oli sponsorit sekä henkinen ja fyysinen valmentaja. Sitä lyötiin kuin ammattilaiset. Saatoin harjoitella kolme tuntia päivässä pelkkää eturessua.


Kisoissa Kumpulaisen lyöntisormessa oli känsä ihon alla ja rakkula sen päällä.

– Vaikka se tuntui karmealta, tuntuma oli loppuun asti treenattu, joten sillä se voitto sitten heltisi.

Palkkioksi tuli muun muassa maailmanympärimatka, jolla käytiin katsomassa Las Vegasia ja New Yorkia.


Työpaikallaan Kumpulaisella on 50 pennin pajatso, jonka kanssa hän kiertää yhä messuja. Enää pajatsoja ei löydy mistään muualta kuin keräilijöiltä. Kumpulainen kaipaa pajatsoja takaisin.

– Missään maailmassa ei ole sellaista pajatsokulttuuria kuin Suomessa. Millään muulla laitteella ei ole tehty niin paljon hyvää kansanterveydelle kuin tällä, hän muistuttaa.

Ota kantaa

Oletko pelannut pajatsoa?

Kyllä 89% En 11%
Ääniä yhteensä 11645

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt