Kuusi kysymystä, joista voit päätellä, kuinka narsistinen tuttavasi on

Narsismiin taipuvaisen tunnistaminen on vaikeaa, mutta parilla kysymyksellä voit saada vihiä.

Narsistia ei voi pitävästi tunnistaa kysymyksillä, mutta ne voivat antaa suuntaa.

Narsismi on persoonallisuushäiriö, joka ilmenee muun muassa manipuloivana käytöksenä. Sosiaalipsykologit Miranda Giacomin ja Christian Jordan esittävät tuoreessa tutkimuksessaan, että narsistiset piirteet voivat vaihdella jonkin verran päivittäin, kirjoittaa Psychology Today.

Kielteinen kokemus, kuten henkilökohtainen loukkaus, voi saada narsistin hetkellisesti suojautumaan ja pönkittää esimerkiksi manipuloivaa käytöstä ja vihaa.

Psychology Today listaa kuusi piirrettä, jotka vihjaavat henkilön taipuvaisuudesta narsismiin:

1. Reagoiko hän vahvasti, kun häntä kohdellaan huonosti?

Narsistinen ihminen on herkkä hylkäämisen kokemuksille ja kritiikille. Jos joku kritisoi tai loukkaa häntä, hän ottaa sen todennäköisesti väärin. Hän saattaa reagoida voimakkaalla vihalla tai häpeällä.

2. Ärsyttääkö hän sinua tavalla, jota et ymmärrä?

Narsistinen ihminen on usein aggressiivinen tai passiivis-aggressiivinen. Vaikka hän ei osoittaisi vihaa suoraan, tunne voi paistaa läpi ja vaikuttaa siihen, mitä ajattelet hänestä. Jokin mättää, mutta et osaa sanoa, mikä.

3. Kokeeko hän, että tavalliset säännöt eiväs koske häntä?

Narsistinen ihminen uskoo olevansa oikeutettuja parempaan kuin muut. Siksi hän ei halua noudattaa ihmissuhteen tai työpaikan sosiaalisia sääntöjä.

Hän ei välttämättä ryhdy suoraan tappeluun, mutta hänen käytöksensä vihjaa jatkuvasti, että hän uskoo olevansa muiden yläpuolella. Hän rikkoo sääntöjä tahallisesti, jatkuvasti ja vähän kerrallaan.

4. Eikö hän hyväksy, että häntä ohjaillaan?

Koska narsistinen ihminen uskoo, että hän on muiden yläpuolella, hän ei herkästi suostu muiden ohjauksen alaiseksi. Hän ei halua tarkistella tai korjata virheitään. Hän saattaa kysyä jatkuvasti apua, mutta ei noudata ohjeita.

5. Muutteleeko hän suunnitelmia ja aikatauluja jatkuvasti ilman syytä?

Olette sopineet kahvitreffit. Viimeisellä minuutilla hän ilmoittaa, ettei käy. Jos hän jatkuvasti haluaa sopia uuden tapaamisen ja vieläpä kiusallaan hankalan lyhyellä varoitusajalla, hän saattaa ilmaista ärsyttävällä käytöksellään narsistisia piirteitä.

6. Hakeeko hän huomiota joka välissä?

Narsistiset ihmiset haluavat tyypillisesti toisten huomion välittömästi. Kun kommunikoit tällaisen ihmisen kanssa kasvotusten, sinusta saattaa tuntua siltä, että hän kommunikoi caps lock -näppäin pohjassa ja jokaisen lauseen perässä on ylimääräisiä huutomerkkejä. Narsistinen ihminen on usein myös hyvin mustasukkainen ja haluaa hyötyä muista.

Vaikea tunnistaa

Narsismi ilmenee eri ihmisissä eri tavoin. On parempi puhua narsistisista luonteenpiirteistä, kirjoittaa psykoterapeutti Sanna Aulankoski Hyvä Terveys -lehdessä. Yhdellä narsistisuus voi olla huvittavaa itsekeskeisyyttä, toisella lähennellä psykopatiaa.

Narsistin seikkaperäinen tunnistaminen on Aulankosken mukaan mahdotonta. Siksi kysymykset ovat suuntaa antavia.

Lähteet: Psychology Today, Hyvä Terveys

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?