Onnellisuusprofessori kumoaa suomalaisten 5 onnellisuusmyyttiä: ”Emme ole sen masentuneempia kuin muutkaan” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Onnellisuusprofessori kumoaa suomalaisten 5 onnellisuusmyyttiä: ”Emme ole sen masentuneempia kuin muutkaan”

Psykologian emeritusprofessorin mukaan suomalaisten surkea itsetunto ja onneton keski-ikä ovat sitkeitä myyttejä.

Voi meitä surkeaa kansaa! Tai ehkei sittenkään?

1.10.2016 13:02

Suomalaisilla pyyhkii maailmanlaajuisesti oikein hyvin, sanoo onnellisuustutkimukseen erikoistunut psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen.

Liika positiivisuus voi olla väkinäistä. Mutta yhtä haitallista on, jos jatkuvasti valittelee kansansa ja itsensä surkeutta.

Ojanen kumoaa viisi suomalaista onnellisuusmyyttiä, jotka eivät tutkitusti pidä paikkaansa:

1. ”Suomalaiset ovat masentuneita”

– Minua häiritsee toisinaan, kun erilaiset asiantuntijat valittelevat julkisuudessa, kuinka surkeita ja masentuneita suomalaiset ovat. Suomalaisten masennusluvut ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin muissakin vauraissa hyvinvointivaltioissa.

Olemme onnellisuusmittauksissa maailman huippuluokkaa vuodesta toisen, kouluarvosanalla tasaista kasia. Jos olisimme enemmän pakkasen puolella, elämä olisi huomattavasti tuskallisempaa. Perusonnellisuus on maailmanlaajuisesti aika tasaista, kun mennään hyvinvointivaltioihin.

Karkeasti sanottuna huonommilla onnellisuusgeeneillä pärjää Suomessa, muttei välttämättä Nigeriassa.

2. ”Suomalaisilla on huono itsetunto”

Tämä on sitkeä myytti, joka ei mittausten mukaan pidä paikkaansa. Suomalaisten itsearvostus on linjassa muiden länsimaiden kanssa. Olemme parhaiden maiden joukossa.

Muutenkin ihmiset ovat keskimäärin hyvin optimistisia ja toiveikkaita. Meillä on taipumus ajatella, että olemme kyvykkäitä ja tulevaisuudessa kaikki menee hyvin. Tämä ’hyvä miehen tai naisen lisä’ on erittäin tärkeä hyvinvoinnin kannalta.”

3. ”Suomalainen on onnettomin keski-iässä”

Tämä pätee Yhdysvalloissa, mutta ei Suomessa. Suomalaisten onnellisuuskäyrä on melko tasainen koko elämän, samoin kuin Ruotsissa.

Sama pätee esimerkiksi lasten lasten saamiseen. Yhdysvalloissa on saatu tuloksia, että lasten saaminen saa onnellisuuden notkahtamaan. Suomessa näin ei tapahdu.

4. ”Suomalaiset ovat onnettomia, koska emme ole tarpeeksi yhteisöllisiä”

Traditionaalinen vahva yhteisöllisyys ei juuri näytä edistävän onnellisuutta. ”Heikko yhteisöllisyys” eli mukava yhdessäolo sen sijaan voi kohottaa mielialaa eli tunneonnea, mutta tuskin tyytyväisyysonnea eli pitkäkestoista onnellisuutta.

5. ”Suomalaiset eivät osaa amerikkalaista positiivista ajattelua”

Tosin pikku hiljaa meitä suomalaisia on koulutettu omaksumaan tämä ajattelutapa. Sen henkisiä kirjoituksia ilmestyy jatkuvasti. Positiivisuus on ihan hyvä asia, kunhan siinä ei liioitella.

Oman ajattelutavan muutos vain ole niin helppoa kuin monissa oppaissa kuvataan. Tekoja on helpompi muuttaa kuin asenteita. Jos positiivisuus ymmärretään juuri tekoina, ollaan oikealla tiellä. Turhaa psykohöpinää ei tarvita!

Mikä sitten on onnellisuuden asiantuntijan mukaan avain onneen?

Pienet, konkreettiset hyvät teot toimivat paremmin kuin pikakonstit. Muista ystävällisyys, kohteliaisuus, anteeksi antaminen ja kiittäminen. Ne vahvistavat ihmissuhteita, jotka ovat yksi pitkäkestoisen onnen avaimista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?