Vapaaehtoisesti lapseton nainen avautuu HS:n mielipidepalstalla: ”Tuttavani kehotti selvittämään lapsiasioita ammattiauttajan kanssa” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Vapaaehtoisesti lapseton nainen avautuu HS:n mielipidepalstalla: ”Tuttavani kehotti selvittämään lapsiasioita ammattiauttajan kanssa”

Helsingin Sanomien mielipidepalstalle kirjoittanut nainen kertoo, että sekä lääkärit, ystävät että pomo ovat painostaneet häntä lastenhankintaan. Hän ihmettelee, miksi lapsettomuudesta pitäisi edes valistaa.

28.9.2016 11:56

Naisen päätös lykätä lasten hankkimista on herättänyt vilkasta keskustelua viime päivinä. Nyt nimimerkki Olen tärkeä ilman lastakin kertoo Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kuulevansa painostusta lasten hankintaan joka taholta.

– Eräs tuttavani kehotti minua menemään selvittämään lapsiasioitani ammattiauttajan kanssa. Pomoni on kysellyt, milloin mekin hankimme lapsen – minähän olen onnellisesti naimisissa, ja mieheni on sellainen, jonka kanssa lapsen voisi hyvinkin hankkia.

Nainen kertoo menneensä kerran lääkäriin uusimaan allergialääkereseptiä ja päätyneensä kuulemaan saarnan siitä, miten jokaisen tulee hankkia lapsia. Kirjoittajan mukaan painostus paketoidaan ystävälliseksi neuvoksi siitä, että vasta lasten jälkeen voi olla todella onnellinen.

– Lapset eivät ole ainakaan minun käsitykseni mukaan elämän tarkoitus, koska silloinhan meistä monella ei sellaista täällä olisi. Näiden sanaparien käyttöön toivoisin joskus jotakin harkintaa. Kiitos.

Kirjoittaja ihmettelee, miksi lapsettomien naisten valintoja arvostellaan ja ihmetellään jatkuvasti.

– Etenkin siis ilmeisesti itsekkyyttämme: sitä, että tahdomme kenties matkustella, kouluttautua tai nukkua. Tai ihan vain istua kotona töiden jälkeen rauhassa sohvalla.

”Kahvipöydässä ei tarvitse keskustella”

Naisten hedelmällisyys laskee 35 ikävuoden jälkeen. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen kommentoi aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa, että hedelmällisyyslaskurit eivät kerro kaikkea: munasolujen ”parasta ennen” -päivä on yksilöllinen. Myös ihminen unohtuu, jos tuijotetaan vain lukuja.

– Esimerkiksi elämäntilanne ei laskureissa näy: onko kumppania ja onko ylipäätään valmis hankkimaan lapsia.

Asiantuntija kertoo kavahtavansa aina, kun kuulee, että ulkopuolelta on tuputettu neuvoja. Lapsettomuus on hänen mukaansa niin intiimi aihe, että on asiatonta kysellä, eikös teidänkin olisi jo aika yrittää.

– Kahvipöydässä näistä ei mielestäni tarvitse keskustella ollenkaan. Voi olla, että sukulaistädin hyväntahtoinenkin tiedustelu satuttaa, Kuivasaari-Pirinen muistuttaa.

Jutun pääkuvana olevalla HSTV:n videolla 15 suomalaista kertoo, miksi heidän mielestään kannattaa hankkia lapsia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?