Hyvä olo

Kärsitkö ihonälästä? 4 tapaa, jolla kosketus parantaa

Julkaistu:

Kosketus
Läheisyys on tarve siinä missä ruoka ja unikin.
Haluatko usein enemmän läheisyyttä kuin saat ja tunnet olosi yksinäiseksi? Saatat kärsiä ihonälästä, kosketuksen puutteesta. Se on kirjaimellisesti kansantauti: läheisyyden puute sairastuttaa.

Tuntoaisti on ihmislapsen ensikosketus maailmaan. Kosketus on tarve siinä missä ruoka ja unikin.

Listasimme neljä tapaa, joilla kosketus parantaa:

1. Stressi laimenee

Kosketuksen hyödyt ovat kiistattomat, tutkitusti. Kosketus alentaa verenpainetta, vähentää stressihormoni kortisolin määrää, lisää ”rakkaushormoni” oksitosiinin määrää ja stimuloi aivojen palkitsemiskeskusta, kirjoittaa The Connection.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Pitää lääkärin loitolla

Kosketus hoitaa terveyttä monella tavalla. Riittävästi läheisyyttä saavat ovat onnellisempia ja vähemmän alttiita masennukselle ja ahdistuneisuushäiriöille. Kosketus vähentää myös immuunijärjestelmän häiriöitä ja niistä johtuvia sairauksia.

3. Pelko hälvenee

Kun yhdysvaltalaistutkijat laittoivat koehenkilöitä aivoskanneriin odottamaan sähköiskua, uhkaa käsittelevät aivoalueet aktivoituivat. Paitsi silloin, kun koehenkilöt pitivät rakastettuaan kädestä, uutisoi Helsingin Sanomat. Jopa ventovieraan kädenpuristus laimensi pelkoa.

4. Tervehdyttää ihmissuhteet

Riittävä kosketus tuottaa terveitä ja kestäviä ihmissuhteita, jotka eivät perustu pelkoon ja välttelyyn. Läheisyyttä saavat ovat myös suhteisiinsa tyytyväisempiä ja heillä on paremmat tukiverkostot.

Kosketetut kärsivät myös muita harvemmin aleksitymiasta. Se on vuosien mittaan kehittyvä ominaisuus, joka vaikeuttaa tunteiden ilmaisemista ja tulkitsemista.

Voi hoitaa ilman ihmistäkin

Pienikin hyödyttää. Eräässä tutkimuksessa stressin haittavaikutukset laimenivat, kun tutkittavia halattiin 20 sekuntia ja pidettiin kädestä 10 minuuttia.

– Ihonälän ei tarvitse olla pysyvä tila. Laske kännykkä alas ja jaa läheinen hetki jonkun kanssa – paikan päällä. Se on paras lääke, kirjoittaa interpersoonallisen kommunikaation professori Kory Floyd Psychology Today -julkaisussa.

Halipulaa voi lääkitä ilman ihmistäkin. Jopa hieronnassa käyminen ja lemmikin silittely hoitaa.

Lähteet: Psychology Today, CNN, The Connection, Helsingin Sanomat

Ota kantaa

Kärsitkö ihonälästä?

Kyllä 72% En 28%
Ääniä yhteensä 3032

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt