Koditon Seppo koki ison muodonmuutoksen: Parran ja takkuisen tukan alta paljastui komea mies - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Koditon Seppo koki ison muodonmuutoksen: Parran ja takkuisen tukan alta paljastui komea mies

Johanna Kare kiinnitti huomiota Tuomasmessun takapenkissä istuneeseen kodittomaan mieheen. Hän halusi järjestää lohduttomalle kadunkulkijalle mahdollisuuden parturiin ja uudet vaatteet.

Sepon koko anteeksi pyytelevä olemus muuttui ja ryhtikin suoristui.­

27.9.2016 15:25

Valokuvaaja Johanna Kare kulki keväällä kolmen päivän ajan kodittomien matkassa pitkin Helsingin katuja ja näki, miten muut heihin suhtautuvat. Hänen ottamistaan kuvista syntyi näyttely, josta IS kirjoitti maaliskuussa.

Yksi kuvatuista oli Seppo. Kare käy sunnuntaisin Tuomasmessussa ja huomasi Sepon istuvan usein kirkon takapenkillä. Eräänä sunnuntaina messun jälkeisillä kirkkokahveilla Kare lähestyi yksin istunutta Seppoa ja vei tälle ottamansa kuvan miehestä.

– Olin hieman järkyttynyt siitä, miten Sepon hiukset olivat rastoittuneet ja ihan klimpeissä. Parta roikkui lähes mahaan saakka, hän kuvailee.

Seppo ennen kuin hän meni UFFille.­

Kare ehdotti, haluaisiko Seppo kenties mennä parturiin, jos hän järjestäisi. Seppo kiitteli, että se kuulostaisi kivalta jutulta.

– Hänellä ei ole puhelinta, joten sovittiin, että nähdään yhdessä kulmauksessa Helsingissä seuraavana päivänä kahdeltatoista. Halusin myös vaatettaa Sepon, kun hänellä on niin huonot vaatteet. Soittelin partureihin, lähtisikö joku tekemään. Useat sanoivat, että ei kiitos, Kare kertaa.

Kalliosta löytyi parturi, joka suostui.

– Soitin Kallion Klipoteekin Tarja Ryyminille, joka naurahti, ettei hänen liikkeensä tästä ainakaan pahemmaksi menisi. Tuntui ihanalta, että on tällaisiakin ihmisiä.

Minna Auramo UFFilta puolestaan toivotti tervetulleeksi Sörnäisten UFFiin ja sanoi, että ottakaa, mitä haluatte. Kare ja Seppo lähtivät kierrätysvaatemyymälään ja ottivat mukaansa muun muassa villapaidan, farkut, kengät, kauluspaidan ja punaisen toppatakin, joka miellytti erityisesti miestä.

Parturissa lähtivät klimpittyneet hiukset. Kare kertoo Sepon pelänneen vettä ja pesemistä, mutta Ryymin osasi hoitaa asiakkaansa hellästi. Aamulla suihkussa käynyt mies vaihtoi uudet vaatteet päälleen parturin takahuoneessa.

Johanna Kare ei ollut uskoa silmiään.

– Kun hän tuli ulos, hän oli kuin pormestari. Sitä ennen hänestä oli huokunut nöyryys ja anteeksipyytely olemassaolostaan. Nyt hän sai arvokkuuden ja huomasin, kuinka ryhtikin parani. Seppo ehdotti vielä treffejäkin, mutta jouduin niistä kieltäytymään. Hänestä tuli niin komean näköinen, että sanoin, että joku voi vielä napata sut vielä malliksi. Uskomaton tapaus kaiken sen parran ja klimppipesän alla.

Kare ei halua korostaa omaa rooliaan muodonmuutoksessa.

– Se oli pieni juttu, lähimmäisenrakkautta. Jokainen ihminen voisi tehdä tuollaisen vähempiosaiselle. Pienillä teoilla saadaan hirveästi aikaiseksi.

Seppo tulossa parturista uusissa vaatteissaan.­

Tykkää Ilta-Sanomista Facebookissa täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?