Hyvä olo

Elintavat lapsena vaikuttavat rasvamaksan kehittymiseen – Professori: Edenneeseen sairauteen ei ole parantavaa hoitoa

Julkaistu:

Elintapojen lisäksi geeneillä on jonkin verran merkitystä rasvamaksan kehittymiseen.
Suomalaisten yleisin krooninen maksasairaus on rasvamaksa. Sitä esiintyy 20–30 prosentilla aikuisväestöstä, eli reippaasti yli miljoona suomalaista kärsii rasvamaksasta.

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoiman tutkimuksen mukaan lapsuusajan elintavoilla on merkittävä vaikutus rasvamaksan kehittymiseen aikuisiällä, tiedotteessa kerrotaan.

Merkittävin riskitekijä on liikalihavuus, mutta myös perimä voi osaltaan altistaa maksan rasvoittumiselle. Tutkimuksessa havaittiin, että lapsilla korkea painoindeksi ja alhainen syntymäpaino yhdessä geenien kanssa ennustavat aikuisiän rasvamaksaa.

– Tutkimus antaa keinoja tunnistaa varhaisessa vaiheessa nuoret lapset ja nuoret, joilla on korkea riski saada tulevaisuudessa rasvamaksa. Rasvamaksan ennaltaehkäisy jo lapsuudesta lähtien on tärkeää, koska edenneeseen maksan rasvoittumiseen ei ole parantavaa hoitoa, professori Olli Raitakari sanoo tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtakunnalliseen tutkimukseen osallistui 2 042 henkilöä. Tutkimuksen alussa, vuonna 1980, tutkimukseen osallistuneet olivat 3–18-vuotiaita. Aikuisiällä tutkittavien maksan rasvoittuminen selvitettiin ultraäänitutkimuksella. Näistä 19 prosentilla todettiin rasvamaksa.

Suomessa on huolestuttu lasten ja nuorten rasvamaksasta. IS uutisoi toukokuussa, että yhä useammin ala- ja yläkoululaisilta löydetään rasvamaksaa. Tuolloin uutisoitiin, että rasvamaksan kehittymiseen vaikuttavat muun muassa ylipaino, ruoassa lisätty fruktoosi, väärin annostellut lääkkeet, tuntemattomat luontaistuotteet ja myrkylliset sienet.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Muistatko Samppa Lajusen? Julkisuudesta kadonnut olympiavoittaja tekee nykyään miljoonabisnestä

 2. 2

  13-vuotias poika löysi pahoin palaneen ruumiin – poliisi tutkii murhaa Lappeenrannassa

 3. 3

  Ostitko Ikean Sladda-polkupyörän? Poista käytöstä välittömästi

 4. 4

  Italian turmajunan matkustaja: ”Tunsin junan jarruttavan yhtäkkiä ja sen jälkeen olin helvetissä”

 5. 5

  Muistatko tämän Michael Jacksonin legendaarisen tanssiliikkeen? Painovoimaa uhmaava salaisuus paljastui viimein – taustalla ovela kikka

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

 2. 2

  Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

 3. 3

  Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

 4. 4

  Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

 5. 5

  Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 3. 3

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 4. 4

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 5. 5

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 6. Näytä lisää