Hyvä olo

Elintavat lapsena vaikuttavat rasvamaksan kehittymiseen – Professori: Edenneeseen sairauteen ei ole parantavaa hoitoa

Julkaistu:

Elintapojen lisäksi geeneillä on jonkin verran merkitystä rasvamaksan kehittymiseen.
Suomalaisten yleisin krooninen maksasairaus on rasvamaksa. Sitä esiintyy 20–30 prosentilla aikuisväestöstä, eli reippaasti yli miljoona suomalaista kärsii rasvamaksasta.

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoiman tutkimuksen mukaan lapsuusajan elintavoilla on merkittävä vaikutus rasvamaksan kehittymiseen aikuisiällä, tiedotteessa kerrotaan.

Merkittävin riskitekijä on liikalihavuus, mutta myös perimä voi osaltaan altistaa maksan rasvoittumiselle. Tutkimuksessa havaittiin, että lapsilla korkea painoindeksi ja alhainen syntymäpaino yhdessä geenien kanssa ennustavat aikuisiän rasvamaksaa.

– Tutkimus antaa keinoja tunnistaa varhaisessa vaiheessa nuoret lapset ja nuoret, joilla on korkea riski saada tulevaisuudessa rasvamaksa. Rasvamaksan ennaltaehkäisy jo lapsuudesta lähtien on tärkeää, koska edenneeseen maksan rasvoittumiseen ei ole parantavaa hoitoa, professori Olli Raitakari sanoo tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtakunnalliseen tutkimukseen osallistui 2 042 henkilöä. Tutkimuksen alussa, vuonna 1980, tutkimukseen osallistuneet olivat 3–18-vuotiaita. Aikuisiällä tutkittavien maksan rasvoittuminen selvitettiin ultraäänitutkimuksella. Näistä 19 prosentilla todettiin rasvamaksa.

Suomessa on huolestuttu lasten ja nuorten rasvamaksasta. IS uutisoi toukokuussa, että yhä useammin ala- ja yläkoululaisilta löydetään rasvamaksaa. Tuolloin uutisoitiin, että rasvamaksan kehittymiseen vaikuttavat muun muassa ylipaino, ruoassa lisätty fruktoosi, väärin annostellut lääkkeet, tuntemattomat luontaistuotteet ja myrkylliset sienet.