Ylipainosta rajusti kiusattu Heidi, 36, rakastaa nykyään katseita: ”Nautin siitä, että erotun joukosta” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Ylipainosta rajusti kiusattu Heidi, 36, rakastaa nykyään katseita: ”Nautin siitä, että erotun joukosta”

Kouluaikana Heidi Pyykkö halusi vain mennä piiloon. Raju kiusaaminen murensi itsetunnon. Nyt hän on nainen, joka rakastaa kurvejaan ja muiden katseita.

Pin-upin löytäminen muutti elämääni monin tavoin. Se on opettanut minut rakastamaan itseäni ja kehoani juuri sellaisena kuin se on, Heidi Pyykkö kertoo.­

16.7.2016 18:24

Läski! Ruma huora! Susta ei koskaan tule mitään!

Tällaisia haukkuja nyt 36-vuotias Heidi Pyykkö joutui kuuntelemaan jo ala-asteella. Pienestä saakka ylipainosta kärsinyttä Pyykköä kiusattiin ajoittain hyvinkin rankasti. Pyykkö veti ylleen kovan kuoren, mutta se ei suojannut raaoilta sanoilta. Hän yritti sulautua joukkoon, olla mahdollisimman näkymätön, mutta jatkuva kiusaaminen viilsi syvältä.

– Pahimpina aikoina pohdin vakavasti itsemurhaa, Pyykkö kertoo.

17-vuotiaana Pyykkö päätti näyttää itselleen ja muille ja aloitti tiukan laihdutuskuurin. Hän veti ruokavalionsa niin vähiin, että oli lopulta pahasti alipainoinen. Onni ei kuitenkaan löytynyt kaventuneesta uumasta. Ruuasta tuli vihollinen, ja elämä pyöri painon tarkkailun ympärillä.

18-vuotiaana esikoinen ilmoitti tulostaan. Raskaus pakotti irti kalorien vahtimisesta, ja pian Pyykkö oli toisessa ääripäässä; hän ahmi suklaata ja söi valtavia annoksia ruokaa. Lapsen syntymän jälkeen paino jatkoi kipuamistaan.

– Vuonna 2011 olin kolmen lapsen äiti ja painoin 130 kiloa. Sen on huima luku, olenhan vain 160 senttiä pitkä.

–Aloitan jokaisen aamuni voimakahvilla ja puurolla, jonka voisilmästä en tingi. Syön kaksi varsinaista ateriaa, pari välipalaa ja iltapalan, Heidi Pyykkö valottaa ruokatottumuksiaan.­

JOTENKIN arjen pyörityksessä Pyykkö onnistui sulkemaan silmänsä painonnousulta. Hän uskotteli itselleen olevansa sopusuhtainen. Vaatteet eivät mahtuneet päälle, koska kuivausrumpu kutisti niitä.

– Keksin ihan uskomattomia selityksiä. Ajoittain tuli hetkiä, jolloin näin todellisuuden, mutta sitten suljin taas silmäni. Olo oli huono, enkä jaksanut tehdä oikein mitään.

Kehonkoostumusmittaus pakotti katsomaan totuutta silmin. Sisäelinrasvaa oli niin paljon, että laitteesta loppui taulukko kesken.

– Olin järkyttynyt. Itkin kauhuissani ja pohdin, mikä paikka minulla pian poksahtaa. Tiesin, että minun on pakko muuttaa elmäntapojani, mutta yksin se tuntui mahdottomalta. Suhteeni ruokaan oli vaikea; joko ahmin tai lopetin syömisen kokonaan.

Pyykkö alkoi katsoa mitä suuhunsa pistää. Puoliso näki vaimonsa epätoivon ja päätti yllättää tämän. Hän otti yhteyttä Pauliina Talukseen, kehonrakentajaan, jota Pyykkö oli aina ihaillut. Talus lupautui avuksi, vaikka asuikin silloin Yhdysvalloissa.

– Kun kuulin asiasta, pillitin taas kaksi viikkoa. Osittain ilosta, osittain pelosta. Mitä jos Pauliina minut nähdessään sanookin, että ei halua tehdä töitä tällaisen pullukan kanssa?

Pelko oli turha. Talus otti Pyykön siipiensä suojaan. Valmennustapaamiset hoituivat Skypen välityksellä.

–Ennen olin kaikkialla vähän piilossa, lähes pyytelin anteeksi olemassaoloani. Nykyään nautin siitä, kun erotun joukosta ja minua katsotaan.­

MUUTOKSET olivat tarkoituksella hyvin pieniä. Niihin kuuluivat kovan saliharjoittelun ohella säännöllinen ruokarytmi ja normaalia terveellistä ruokaa, tosin huomattavasti pienempinä annoksina, kuin mihin Pyykkö oli tottunut. Pari palaa suklaatakin oli sallittu silloin tällöin, ihan mielenrauhan takia. Tarkoitus oli edetä hitaasti niin, että uudet elämätavat iskostuisivat selkärankaan eikä ylilyöntejä tulisi.

– Paino putosi hitaasti mutta varmasti. Joskus laihduin viikossa vain 200 grammaa, joskus kilon.

Ajoittain hidas vauhti arvelutti. Pyykkö katseli Suurin pudottaja -ohjelmaa ja ihaili kilpailijoita, joiden kilot karsivat käsittämätöntä vauhtia. Hän tunsi häpeää siitä, että eteni itse niin pienin askelin.

– Onneksi oli Pauliina, joka valoi minuun uskoa ja kielsi katsomasta kyseistä ohjelmaa.

Kun takana oli vuosi yhteistyötä Taluksen kanssa, halusi Pyykkö jotakin uutta. Hän otti ensin FitFarmin valmennuksen ja sen jälkeen puolen vuoden rupeaman Tape Valkosen kanssa. Pyykkö otti Valkoseen yhteyttä muhkea hauis mielessään.

– Olen aina ihaillut vahvoja ja lihaksikkaita vartaloita. Halusin Valkosen avuksi, jotta saisin mahdollisimman suuren hauiksen, Pyykkö kertoo nauraen.

Heidi Pyykkö ennen ja nyt.­

Maltillinen eteneminen loppui siihen. Kilot lähtivät vauhdilla, ja pian Pyykkö huomasi tiputtaneensa kaikkiaan 60 kiloa. Mutta äärimmäisen tiukka dieetti oli Pyykön keholle liikaa.

– Hormonitoimintani meni täysin sekaisin, ja minulla oli yhtäjaksoisesti kuukautiset puoli vuotta. En enää hikoillut, vaan palelin salillakin. Lihomisen pelossa söin aivan liian vähän, ja samalla pelkäsin, että homma karkaa taas käsistä.

PAULIINA Talus järkyttyi kun Pyykkö soitti ja kertoi tilanteestaan. Tämä suri valmennettavansa tilannetta, sillä juuri tasapainon löytäminen ruokailussa oli avain loppuelämän kestävään painonhallintaan.

 Minulle sanotaan usein, että olen puhjennut kukkaan, ja juuri siltä minulta tuntuu. Olen myös ylpeä siitä, että vaikka kouluaika oli valtavan rankkaa, se ei lannistanut minua.

– Jatkoin taas Pauliinan valmennuksessa jonkin aikaa. Sain kiloja kymmenkunta takaisin, mutta oloni parani huomattavasti.

Ruokavalion muutos takaisin sallivammaksi normalisoi hormonitoiminnan. Nyt Pyykön olo on erinomainen.

– Aloitan jokaisen aamuni voimakahvilla ja puurolla, jonka voisilmästä en tingi. Syön kaksi varsinaista ateriaa, pari välipalaa ja iltapalan.

Haaveissa siintää nousu kisalavoille. Mitään naisellista bikini fitness -kisaajaa Pyykkö ei itsessään näe, sillä hän haluaa olla vahva ja lihaksikas. Salilla hän käy kuutena aamuna viikossa ja yhtä usein hän pyrkii tekemään reippaan kävelylenkin. Äijämeininkiin viehtynyt nainen kokeilee mielellään uusia treenikuviota. Erään kerran hän lastasi lapset autoon, kiinnitti siihen vetonarun ja kiskoi autoa metritolkulla. Omassa pihassa on myös traktorinrenkaita, joita voimanainen viskoo sinne tänne. Jalkaprässissä rautaa liikkuu parhaimmillaan 300 kilon verran.

–Olen aina ihaillut vahvoja ja lihaksikkaita vartaloita, Pyykkö kertoo.­

LIHASTEN takana on myös toisenlainen Heidi. Se, joka kietaisee pinkit hiukset tötterölle, vetää ylleen kurveja nuolevan mekon ja huikaisevan korkeat piikkikorot. Meikkaa huolella ja rakastaa katseita. Ja kutsuu itsenään Kiti Coup de foudreksi.

– Pin-upin löytäminen muutti elämääni monin tavoin. Se on opettanut minut rakastamaan itseäni ja kehoani juuri sellaisena kuin se on.

Pin-upista Pyykkö haaveili jo yli satakiloisena. Hän lupasi itselleen, että kun paino tippuu, hän otattaa itsestään upeat pin-up-kuvat. Niin hän tekikin ja koki sen äärimmäisen voimaannuttavaksi. Pin-up Garagen mallikurssi toi lisää itsevarmuutta.

– Mieleeni on jäänyt se, miten kurssilla saimme tehtäväksi kehua toisiamme. Minä tietysti itkeä tirauttelin, kun sain kuulla omaavani kauniit silmät ja hymyn.

Tasapainon löytäminen ruokailussa on avain loppuelämän kestävään painonhallintaan.­

Oivallus siitä, että jokainen on kaunis juuri omanlaisenaan, on tuonut kasapäin itsevarmuutta.

– Ennen olin kaikkialla vähän piilossa, lähes pyytelin anteeksi olemassaoloani. Olin jopa hieman masentunut. Kiusaamiset ja haukkumiset tekivät minusta sellaisen. Nykyään nautin siitä, kun erotun joukosta ja minua katsotaan. Uskallan heittäytyä ja hyväksyn itseni. Jaksan myös tehdä ja touhuta, niin töissä kuin lasten kanssa.

– Minulle sanotaan usein, että olen puhjennut kukkaan, ja juuri siltä minulta tuntuu. Olen myös ylpeä siitä, että vaikka kouluaika oli valtavan rankkaa, se ei lannistanut minua. Olen selviytyjä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?