Nyt voi lopettaa vähättelyn – tutkimuksen mukaan blondit eivät ole muita tyhmempiä! - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Nyt voi lopettaa vähättelyn – tutkimuksen mukaan blondit eivät ole muita tyhmempiä!

Blondi on termi, joka herättää myös työelämässä ennakkoluuloja. Tutkimuksen mukaan vaaleiden naisten älykkyyttä ei pidä vähätellä, kertoo Medical News Today.

Yhdysvaltalaistutkijan mukaan älykkyys ei ole kiinni hiusten väristä.

30.3.2016 16:41

Blondi tarkoittaa monille vaaleahiuksista naista. Osalle blondi kalskahtaa korvaan bimbolta, joka on kiinnostunut vain ulkonäöstään ja shoppailusta, eikä hänen kanssaan kannata aloittaa mitään älyllistä keskustelua. Huvittelu olisi blondeille tärkeämpää kuin opiskelu ja itsensä kehittäminen.

Vaaleahiuksiset naiset voivat joutua työelämässä todistelemaan enemmän pätevyyttään kuin toiset.

Mielikuvat ja ennakkoluulot voivat istua tiukassa. Yhdysvaltalainen Jay Zagorsky tutki aihetta ja päätyi tulosten valossa näkemykseen, että blondit eivät ole muita tyhmempiä. Tutkimuksen mukaan blondit olisivat yhtä älykkäitä ellei jopa älykkäämpiä kuin tummahiukset naiset.

Älykkäitä ihmisiä löytyy kaikista ihmisistä.

Zagorskyn tutkimustulokset julkaistiin Economics Bulletin -lehdessä ja siitä kertoi Medical News Today.

Tutkimuksen mukaan vaaleahiuksilla naisilla oli hivenen korkeampi älykkyysosamäärä kuin muilla vertailuryhmässä. Tulokset perustuvat vuodesta 1979 lähtien kerättyyn kansalliseen aineistoon 10 878 yhdysvaltalaisesta, jotka olivat käyneet läpi saman älykkyystestin ja kertoivat myös hiustensa luonnollisen värin.

Älykkyys ja hiusten väri eivät korreloi keskenään, selvitti yhdysvaltalaistutkija.

Kaunis vaaleahiuksinen nainen saattaa kohdata työelämässä tilanteita, jossa hänen pitää erikseen vakuuttaa osaavansa työnsä, eikä ole vain kaunis. Zagorskyn mukaan blondivitseille pitäisi lopettaa nauraminen.

Vaaleisiin naisiin kohdistuvat stereotypiat eivät ole tutkijan mukaan mikään leikin asia. Ennakkoluulot voivat aiheuttaa työelämään vakavia taloudellisia seuraamuksia, jotka haittaavat älykkäiden ihmisten työllistymistä ja luovat sosiaalisia paineita.

Kuvituskuva

Zagorskyn tutkimuksessa kysyttiin, ovatko blondit oikeasti tyhmiä.

– Tämä kysymys on tärkeä, koska yritykset haluavat palkata älykkäitä ihmisiä. Jos vaaleahiuksisten naisten koetaan lähtökohtaisesti olevan vähemmän älykkäitä kuin tummahiukset, heidät voidaan palkata älykkyydestään huolimatta tehtävään muita pienemmällä palkalla tai tarjota alempitasoisia työtehtäviä, Zagorsky selvittää.

Naisia ei pidä työelämässä arvoida hiusten värin mukaan.

Vaikka tulokset osoittavat, että vaaleahiuksisilla naisilla olisi hieman korkeampi älykkyysosamäärä kuin tummemmilla tai punahiuksisilla naisilla, tutkija ei halua asettaa mitään ryhmää toisten yläpuolelle.

– En voi varmuudella sanoa, että blondit olisivat älykkäämpiä kuin toiset, mutta sen voin varmasti todeta, että he eivät ole tyhmempiä, Zagorsky kertoo.

Miehet olivat myös Jay Zagorskyn tutkimuksessa edustettuna.

Zagorsky otti tutkimuksessaan huomioon myös miehet. Älykkyysosamäärissä oli vain vähäinen ero, mikä viittaisi siihen, että vaaleahiuksiset miehet olisivat yhtä älykkäitä kuin ne, joilla on tummemmat hiukset.

Yhdysvaltaistutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Oletko kokenut työelämässä syrjintää hiustesi värin perusteella? Kerro kokemuksistasi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?