Yli 65-vuotiailta kysyttiin, mitä he katuvat elämässään eniten – yleisin vastaus pistää ajattelemaan - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Yli 65-vuotiailta kysyttiin, mitä he katuvat elämässään eniten – yleisin vastaus pistää ajattelemaan

Yli 1500 yli 65-vuotiasta amerikkalaista on vastannut gerontologin tekemään tutkimukseen.

Vanhana ei todennäköisesti kadu eniten isoja mokia, vaan turhaa stressaamista.

1.2.2016 19:04

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston professori Karl Pillemer on kysynyt yli 1500 yli 65-vuotiaalta amerikkalaiselta, mikä on tärkein opetus, jonka he ovat oppineet elämänsä aikana.

Gerontologi Pillemer tapasi vuosia sitten vanhainkodissa 90-vuotiaan naisen. Naisen sanat saivat hänet aloittamaan projektin.

– Minun velvollisuuteni on olla niin onnellinen kuin vain voin, juuri nyt, juuri tänään, vanha nainen sanoi tuolloin Pillemerille.

Independent-sivuston mukaan Pillemer oletti ihmisten katuvan eniten isoja asioita, kuten vaikkapa syrjähyppyä, huonoksi osoittautunutta yritysideaa tai addiktioita.

Sen sijaan yleisin vastaus oli huomattavasti yksinkertaisempi: toivon, että en olisi käyttänyt elämästäni niin suurta osaa murehtimiseen.

Pillemer kuuli uudestaan ja uudestaan, kuinka ihmisiä kadutti se, että he käyttivät liikaa aikaa huolehtimiseen ja stressaamiseen.

– Tämä opetus oli yllättävä. Koska he olivat eläneet vaikeiden historiallisten aikojen ja suurten henkilökohtaisten tragedioiden läpi, luulin, että he olisivat kannustaneetkin jonkinasteiseen murehtimiseen.

Loppujen lopuksi yli 65-vuotiaiden mielipide on kuitenkin täysin totta. Pillemer uskoo stressaamisen olevan usein tarpeetonta.

– Asiaa tutkineiden mukaan huolestumisessa on huomattavaa se, että se nostaa päätään silloin, kun ei oikeasti ole mitään syytä stressata. Me murehdimme, vaikkei ole mitään konkreettista tarvetta sille. Tällainen huoli – mahdollisten pahojen asioiden tapahtumisen märehtiminen – on täysin eri asia kuin oikean ongelman ratkaiseminen.

Independent-sivusto on julkaissut myös muutamia muita elämänohjeita, joita kyselyyn vastanneet kertoivat.

– Tärkeintä on ottaa päivä kerrallaan. On hyvä idea suunnitella tulevaa, mikäli se on mahdollista, mutta et voi aina tehdä niin, sillä asiat eivät elämässä aina tapahdu niin kuin toivoisit, 102-vuotias Eleanor Madison ohjeistaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?