Talven yli voi selvitä terveenä rakastelemalla ahkerasti

Julkaistu:

Sairastumista vastaan voi taistella monin keinoin.

SYKSYN viilenevät illat tuovat mukanaan elimistöä koettelevia säitä. Monet miettivät, mitkä ovat uusimman tutkimustiedon mukaiset keinot parantaa vastuskykyä, jotta kestäisi taudinaiheuttajien hyökkäykset.

Tutkimustieto korostaa, että vaikka elimistön vastustuskyky eli immuniteetti on synnynnäistä ja perinnöllisesti säänneltyä, niin lisäsuojaa rakentuu koko elämän aikana.


TUNNETTU suomalainen ravintotutkija, professori Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta korostaa suolen mikrobien merkitystä.

– Viime vuosien aikana on saatu yhä enemmän tutkimustietoa suolen mikrobien tärkeydestä terveyden ja myös vastustuskyvyn ylläpitämisessä, hän korostaa.

– Ravinto vaikuttaa mikrobistoon, ja on viitteitä, että jos ravinto sisältää paljon rasvaa ja tyhjiä hiilihydraattilähteitä, ne ovat haitaksi myös tässä yhteydessä. Vain vähän lihaa sisältävä Välimeren ruokavalio on hyväksi. Se sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa ja juoksevia rasvoja, hän painottaa.


TERVEYDEN- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tartuntatautilääkäri Tiina Sorvari puolestaan kertoo, mitkä ovat tieteellisesti tutkitut keskeiset keinot, joilla voi vaikuttaa itse asiaan.

– Influenssarokotteen ottaminen on hyvä keino, sillä se estää suuren osan talvella tulossa olevista A- ja B-influenssoista, Sorvari painottaa.

 

Influenssarokotteen ottaminen on hyvä keino, sillä se estää suuren osan talvella tulossa olevista A- ja B-influenssoista.

Sorvarin mukaan on tärkeää ylipäätään pysäyttää tauteja aiheuttavien mikrobien leviäminen.

– Kyse on siitä, että estetään hengitystie-eritteiden leviäminen. Myös muilta tartuntataudeilta kuin kausi-influenssoilta voi yrittää suojautua noudattamalla hyvää käsihygieniaa. Kädet on syytä pestä ennen ruokailua sekä wc-käynnin jälkeen kunnolla saippualla ja lämpimällä vedellä ja käyttää tarvittaessa alkoholia sisältäviä käsihuuhteita. Näin voidaan vähentää myös vatsatautien leviämistä, Sorvari sanoo.

Hän painottaa sitä, että toisia ihmisiä ei pidä altistaa taudeille.

– Hyvin merkittävä on myös olla pärskimättä. Muita päin aivastelija ja pärskijä altistaa muita ihmisiä tartuntataudeille. Omaan terveyteen voi vaikuttaa syömällä terveellisesti ja harrastamalla säännöllisesti liikuntaa, unohtamatta riittävää lepoa, hän muistuttaa.


UUSI tutkimustulos on se, että seksi auttaa taistelussa mikrobeja vastaan. Yhdysvaltalaisen Wilkes-Barren yliopiston tohtori Carl Charnetskin ja tohtori Francis Brennanin tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka harrastivat seksiä kerran tai kahdesti viikossa lisäsivät samalla elimistönsä vasta-aineita.

Enemmän seksiä harrastavien ryhmässä tauteja vastaan toimivan immunoglobuliini A vasta-aineen pitoisuudet sylkinäytteissä kasvoivat 30 prosenttia toiseen ryhmään verrattuna.

Ota kantaa

Olitko tällä viikolla sairauslomalla?

Kyllä 13% En 87%
Ääniä yhteensä 22521

Suojaa sairastumista vastaan

1. Ota influenssarokotus.

2. Pese kädet ennen ruokailua ja vessassa käynnin yhteydessä.

3. Yski ja aivasta nenäliinaan, älä toisia päin.

4. Välimeren ruokavalio on hyväksi. Se sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa, juoksevia rasvoja, mutta vähän lihaa. Tämä auttaa suolen mikrobeja vastustuskyvyn ylläpitäjinä.

5. Harrasta seksiä kahdesti viikossa. Se lisää taudinaiheuttajia vastaan taistelevan immunoglobuliini A:n määrää.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto ja Wilkes-Barren yliopisto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt