Seksitutkija paljastaa: Kirja sai luopumaan pitkistä kalsareista - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Seksitutkija paljastaa: Kirja sai luopumaan pitkistä kalsareista

Osmo Kontula vaikuttui 20-vuotiaana Robert G. Jacksonin Ei enää sairautta: Pitkän elämän salaisuus -kirjasta.

Julkaistu: 25.10.2015 15:49

Joskus yhdellä ainoalla kirjalla voi olla iso vaikutus elämään.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula luki nuorena miehenä Robert G. Jacksonin kirjan Ei enää sairautta: Pitkän elämän salaisuus (Tammi).

Se herätti heti Kontulan mielenkiinnon.

– Sain kirjan lainaksi noin 20-vuotiaana. Se oli tekijänsä omakohtainen tarina, miten sairastelevasta miehestä tuli elämäntapamuutosten ansiosta terve ja energinen.

Kontula myöntää, että häntä ei nuorena miehenä niinkään motivoinut pitkä elämä, vaan tekijän positiivinen kasvutarina.

– Se viehätti ja innosti kokeilemaan oikeasti uudenalaista, kokonaisvaltaista elämäntapaa. Kirja kiinnosti monia suomalaisia, sillä siitä julkaistiin viisi painosta.

Kirja ilmestyi vuonna 1981.

Kirjassa on yksityiskohtaisia perusteluja ja vinkkejä hyvästä elämästä, johon kuului ainakin oikea ravitsemus, liikunta ja karaisu. Tavoitteena oli lisääntynyt toimintakyky.

– Ravitsemuksen muutoksia tekijä perusteli solutason asioilla. Tämä kuulosti vakuuttavalta. Ryhdyin kokeilemaan kasvisruokaa. Liikunta minulla oli jo hyvällä, harrastin tuolloin yleisurheilua kilpailumielessä.

Kontulan suurin elämäntapamuutos aiempaan oli karaisu.

– Huomasin tulevani toimeen viileässä säässä aiempaa vähemmällä vaatetuksella. Myös jääkylmä uintivesi tuli tutuksi. Nuoruuden innostuksen aiheet jäävät usein taakse, ja niin kävi tässä tapauksessa minullekin. Noiden aikojen pysyvämpää vaikutusta on kuitenkin se, että en edelleenkään tarvitse talvisin pitkiä kalsareita!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?