Firstbeat-sykeanalyysi kertoo – näin puolen matkan triathlonista palautuu - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Sykeanalyysi kertoo – näin puolen matkan triathlonista palautuu

Joroisten puolimatkan triathlonin palautuminen analysoitiin sydämen sykevälivaihtelua tarkastelevalla Firstbeat-mittauksella.

Suomen perinteikkäin triathlonkisa on Joroisissa vuosittain järjestettävä puolimatkan kisa.­

12.8.2015 9:25 | Päivitetty 12.8.2015 9:52

Puolimatkan triathlon, 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21 kilometriä juoksua, on kova fyysinen rasitus kenelle tahansa. Joroisten puolimatkan triathlonin jälkeen allekirjoittaneelle kiinnitettiin rintaan Firstbeat-koje, joka mittasi usean vuorokauden ajan, kuinka fyysisestä, muutaman tunnin rasituksesta palautuu.

Firstbeat-koje on pieni huomaamaton laite, joka kiinnitetään rintaan.­

Firstbeat-mittari kiinnitettiin Joroisten kisaa edeltävänä iltana. Mittauksesta näki, että kisan alla elimistössä ei ollut juurikaan kuormaa.

– Tästä kuitenkin huomaa, että tuleva kisa on pyörähtänyt päässäsi ennen nukahtamista, edessäsi on kuitenkin tuntien ”työpäivä”. Mutta nukahdettuasi sykkeesi laskee hyvin. Vaikka itse sanot nukkuneesi huonosti, olet yöunessa saavuttanut kuitenkin viisi tuntia vahvaa palautumista, mittauksen analysoinut Joroisten ensimmäisen vuoden 1983 triathlonin voittaja ja muutamia EM-mitaleita sen jälkeen napsinut Magnus Lönnqvist sanoo.

Ekonomin koulutuksen ja ammattivalmentajan pätevyyden hankkinut Lönnqvist työskentelee nykyään paljon urheilijoiden kanssa ja tekee myös yritysvalmennusta.

Firstbeat-mittari poistettiin Joroisten kisan ajaksi, sillä se ei kestä vettä. Kisan jälkeen mittari kiinnitettiin jälleen lauantai-iltana noin klo 20. Raportista näkee, että syke on huidellut kisan jälkeen illan aikana valveilla ollessa hyvinkin korkealla. Kisan jälkeisenä yönä alin sykelukema on ollut noin 20 prosenttia lähtötasoa korkeampi.

Lönnqvistin mukaan syke on kuitenkin laskenut ja palautuminen on käynnistynyt hyvin heti, kun sille on annettu tilaisuus eli on käyty nukkumaan.

– Siitäkin johtuen, että et ole palkinnut itseäsi runsaalla alkoholimäärällä, kuten monet tekevät tällaisen suorituksen jälkeen. Elimistö on puolimatkan triathlonin jälkeen kaaoksessa ja sitä vain lisätään alkoholilla, Lönnqvist sanoo.

Alkoholia puolimatkan jälkeen nautittiin vain yksi annos.

– Unesta huolimatta elimistöstä näkee, että sillä on kuormaa vielä kovasti.

Joroisten ensimmäisen triathlonin voittaja, Magnus Lönnqvist asuu Porvoossa ja tekee töitä muun muassa urheilijoiden kanssa.­

Joroisten puolimatkan triathlonin jälkeinen sunnuntai käytettiin pieneen palauttavaan pyörälenkkiin sekä kaikenlaiseen touhuun. Illalla ohjelmassa oli vielä pari tuntia ruohon leikkausta. Lönnqvist pitää palautumisen kannalta hyvänä, että kroppaa on pidetty liikkeessä päivän mittaan.

– Lihaksistossa on paljon kuonaa kovan fyysisen ponnistelun jälkeen. Sitä saadaan poistettua hyvin, kun lihas työskentelee seuraavana päivänä kevyesti. Lönnqvist sanoo.

Sunnuntain ja maanantain välinen yö, eli runsas vuorokausi suorituksen päättymisestä, on mittauksen mukaan ollut jo hyvää palautumista.

– Se kertoo siitä, että olet onnistunut ottamaan kropastasi hyvin irti, mutta et ole vetänyt itseäsi triathlonissa kuitenkaan henkihieveriin, vaan suoritus on ollut kuntotasoasi vastaavalla tasolla. Lisäksi se kertoo siitä, että elimistösi on terve ja olet hyvässä kunnossa. Huonokuntoisella tämä näyttäisi vihreän sijaan punaista, Lönnqvist listaa.

Mittauksesta näkee, että maanantain ja tiistain välisenä yönä palautumista on tapahtunut jo niin paljon, että voimavarat ovat lisääntyneet merkittävästi ja triathlonia edeltävä lähtötaso palautumisessa on saavutettu, jonka jälkeen palautuminen jatkui normaalina seuraavien päivien, koko lopun mittauksen ajan.

Kohti triathlonia -sarja päättyy tähän.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?