Hyvä olo

Nämä herkut saavat veden Karitan kielelle – kokeile kesäisiä reseptejä!

Julkaistu:

Karita Tykkää
Lomalla on ihana syödä hyvin, nauttia stressittömästä ja mutkattomasta ruoanlaitosta ja mikä tärkeintä – nauttia siitä rakkaiden kanssa.
Kesällä ei noudateta perusruokailurytmejä tai suunnitella liiemmin menoja, aikatauluista puhumattakaan. Rento kiireettömyys onkin se, mikä erottaa loman arjesta.

Lomalla on myös ihana herkutella ja kokeilla ihania reseptejä. Ruoanlaiton pitää mielestäni olla kuitenkin mukavaa, helppoa ja vaivatonta, jotta kesän rento fiilis säilyy. Nautintoja tulee löytyä joka kulman takaa ja niistä tulee nauttia kaikilla aisteilla.

Itselleni kesäruoan pääpaino on tuoreissa kauden tuotteissa ja grillatuissa kala- ja äyriäisherkuissa. Raakaruoka kuuluu jokaiseen päivääni vahvasti etenkin kesällä, unohtamatta makeita raakaherkkuja. Värikästä, ravitsevaa ja herkullista kesäruokaa, hyvän viinin tai muun juoman siivittämänä.


Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin uusin kirja Lomaruokaa tarjoilee nimensä mukaisesti tähän aikaan sopivia reseptejä. Toki ne sopivat nautittaviksi milloin vain, mutta etenkin, kun haluaa valmistaa vähällä vaivalla ruokaa niistä raaka-aineista, joita kulloinkin sattuu käsillä olemaan.

Kysyin tekijöiltä omia suosikkejaan kirjan resepteistä ja nopeasti sieltä valikoituivat nämä kaksi, joita naiset kertoivat valmistavansa useasti kesäkeittiöissänsä. Reseptejä on helppo varioida sen mukaan, mitä kalaa on milloinkin saatavilla, ja tortun nektariinit voi vaihtaa marjoihin tai muihin hedelmiin.

Kokeile ja muokkaa oman makusi mukaan. Kannattaa käydä tutustumassa myös kirjaan ja sen muihin resepteihin ja nauttia ihanien naisten maukkaista herkuista.

Grillattua vaaleaa kalaa ja lämmintä kurkku-oliivisalaattia

4 annosta

4 kokonaista vaaleaa kalaa (annoskokoisia)

suolaa ja mustapippuria

1 sitruuna

muutama nokare voita

nippu rosmariinia

Kurkku-oliivisalaatti:

600 g (2 pientä) kurkkua

2 kourallista hyviä oliiveja

2 rkl oliiviöljyä

1 sitruunan mehu ja raastettu kuori

suolaa ja mustapippuria

ripaus sokeria tai tilkka hunajaa

vihreää raikasta salaattia

Puhdista kalat ja kuivaa ne talouspaperilla. Suomusta tarvittaessa. Leikkaa kylkiin terävällä veitsellä pari kolme viiltoa. Mausta kalat kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla ja purista päälle sitruunan mehu. Täytä vatsa voinokareilla ja rosmariinilla. Hiero rosmariinia myös kylkiviiltoihin. Nosta kalat vadille ja anna maustua hetki.

Pese kurkut ja kuori tarvittaessa. Halkaise ne pituussuunnassa ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita kulhossa kurkkuviipaleiden joukkoon oliivit, öljy, sitruunamehu ja raastettu kuori sekä suolaa, mustapippuria ja makeaa maun mukaan. Kaada seos foliovuokaan.

Grillaa kalat kypsiksi ja nosta lopussa salaattivuoka pariksi minuutiksi grilliin, jotta se saa hieman lämpöä. Tarjoile kalat ja kurkku-oliivisalaatti raikkaan vihreän salaatin kera.


Nektariini-mascarponetorttu

8 annosta

500 g lehtitaikinaa pakasteesta

1 kananmuna voiteluun

2 rkl sokeria

Täyte:

3 dl kermaa

250 g mascarponea

0,5 dl sokeria

ripaus kanelia

2 dl kirsikkahilloa tai muuta punaista hilloa

4 nektariinia lohkoina

2 rkl manteleita rouhittuina

Kauli sulanut taikina isoksi neliöksi leivinpaperin päälle. Leikkaa jokaisesta reunasta irti 1,5–2 cm leveä suikale. Kostuta jäljelle jääneen ison neliön reunat vedellä ja asettele suikaleista neliön päälle kehykset. Painele suikaleet hyvin kiinni kostutettuihin reunoihin. Leikkaa ylimääräiset pois. Pistele taikinan keskiosa haarukalla ja voitele reunat kananmunalla. Ripottele levyn pinnalle sokeria. Liu’uta piirakkapohja leivinpaperin avulla uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kerma kevyesti vaahdoksi ja kääntele se toisessa kulhossa notkistetun mascarponen joukkoon. Lisää sokeri ja kaneli. Levitä hillo torttupohjan päälle ja lisää mascarpone-kermaseos. Viimeistele kypsillä ja makeilla nektariinilohkoilla ja mantelirouheella.

Tähän torttuun sopivat nektariinin tilalle tai kaveriksi vadelmat, mansikat, luumut tai aprikoosit!

Jos kesän raakaruokareseptit kiinnostavat, voit käydä kurkkaamassa niitä SuperLemon-blogistani.

Ihanaa kesää!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt