Karut kuvat: Tämän tupakointi tekee ihmisen ulkonäölle - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Karut kuvat: Tämän tupakointi tekee ihmisen ulkonäölle

Muutokset ihossa, hiuksissa, hampaissa ja kynsissä paljastavat, kuka tupakoi.

Tupakointi vähentää muun muassa ihon kimmoisuutta ja vaikuttaa sen väriin. Ohessa havainnollistus siitä, miltä tupakoitsijan ja tupakoimattoman henkilön kasvot voivat näyttää.

4.8.2015 11:14 | Päivitetty 4.8.2015 14:28

Tupakansavu sisältää noin 4000 kemikaalia. Niistä 50 aiheuttaa syöpää. Keskeisimmät tupakan haitalliset aineet ovat terva, häkä ja nikotiini.

Tupakointi on merkittävä riskitekijä monille sairauksille, ja se myös pahentaa jo olemassa olevia sairauksia. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää 8–10 vuotta. Lisäksi se aiheuttaa suuren määrän kroonisia sairauksia ja työkyvyttömyyttä.

Noin joka toinen tupakoitsija kuolee tupakointinsa seurauksena, jos ei lopeta ajoissa.

Tupakointi näkyy myös ihmisen ulkonäössä. Ohessa Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto kertoo, miten tupakka vaikuttaa ulkonäköön ja terveyteen.

Kuvat ovat syöpäjärjestöjen ylläpitämältä www.rookikroppa.fi -sivustolta.

Rypyt lisääntyvät

Tupakointi häiritsee ihon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee. Iho kalpenee ja harmaantuu, ja tupakoitsija näyttää usein ikäistään vanhemmalta.

Tupakka vähentää ihon kimmoisuuden kannalta tärkeitä valkuaisaineita, nopeuttaa ihon elastaanien hajoamista. Siksi tupakoitsijat kärsivät usein rypyistä kasvoissa jo nuorena. Jokainen tupakointivuosi vanhentaa ihoa noin kaksi vuotta.

  Räkimistä, yskimistä

Hampaista ja kynsistä tupakka tekee keltaiset. Tupakka myös lisää hammaskiveä ja saa hengityksen haisemaan. Ikävännäköiset ja -hajuiset suun ja nielun tulehdukset lisääntyvät ja hampaat reikiintyvät helpommin.

Tupakoitsijan oma hajuaisti heikkenee. Limanerityksestä johtuva yskiminen ja räkiminen lisääntyy.

Hiukset lähtevät

Tupakointi edistää pysyvää hiustenlähtöä, ja hiukset myös ohenevat. Hormonaalisista syistä karvankasvu puolestaan lisääntyy naisilla koko keholla, myös kasvoissa.

Nuorilla naisilla tupakointi lisää hormonaalisista syistä johtuvaa keskivartalolihavuutta.

  Hermot pinnalla

Tupakka sisältää runsaasti nikotiinia. Nikotiini ylläpitää fyysistä riippuvuutta mielenkiintoisella mekanismilla. Sietokyvyn ylläpitäminen edellyttää säännöllistä lisäannosta. Lisäksi mielihyvävaikutus on riippuvainen nimenomaan nopeasta nikotiinipitoisuuden noususta, mikä tapahtuu tehokkaimmin muutaman tunnin tauon jälkeen.

Nikotiinin puute aiheuttaa aivoperäisiä vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä ja keskittymiskyvyn huonontumista. Kun tupakoitsija tupakoi, vieroitusoireet vähenevät ja olo rauhoittuu.

Vaikuttaa myös energiankulutukseen

Tupakan nikotiini kiihdyttää perusenergiankulutusta ja joillakin tupakointi myös vähentää ruokahalua. Tupakoinnin lopettaminen voi vähentää energian tarvetta 150–200 kilokaloria vuorokaudessa. Jos ruokatottumukset pysyvät ennallaan, alkaa lisäkiloja kertyä vähitellen. Teoriassa siis tupakoinnin lopettava lihoo jonkin verran, jos hän ei muuta liikunta- ja syömistottumuksiaan.

Tupakoinnin lopettajilla haju- ja makuaisti paranee ja myös ruoka maistuu siten paremmalle. Lopettaja saattaa myös palkita itseään herkuilla jotka puolestaan tuovat lisäkiloja. Muutama lisäkilo ei kuitenkaan ole niin haitallista kuin tupakoinnin jatkaminen.

Liikunnan lisääminen auttaa kuitenkin tupakoinnin lopettajaa välttämään tämän haitan: liikunta tekee usein hyvän mielen ja voi auttaa myös pysymään erossa tupakkatuotteista ja estää samalla painonnousua.

  Vauva vaarassa

Kun äiti tupakoi, sikiökin tupakoi. Tupakan myrkyt kulkeutuvat suoraan sikiöön. Tupakointi raskausaikana on erittäin vaarallista sikiölle ja lapsen myöhemmälle kehitykselle.

Se aiheuttaa sikiön pienipainoisuutta, sikiökuolemia, elinvaurioita, ennenaikaisia synnytyksiä, kätkytkuolemia, lapsen hidastunutta kasvua, oppimisvaikeuksia ja psykiatrisen sairastavuuden lisääntymistä.

Äidin ja isän tupakointi myös heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Tupakoinnin lopettaminen on lapsettomuudesta kärsivälle parille ensisijaisen tärkeää.

Potenssi heikkenee

Miehillä tupakointi heikentää sperman laatua ja siittiöiden liikkuvuutta ja määrää. Tupakointi lisää myös erektiohäiriöitä. Erektiohäiriö johtuu nikotiinin vaikutuksesta autonomiseen hermostoon, mistä puolestaan seuraa veren virtauksen väheneminen siittimen paisuvaiskudokseen.

Pitkäaikainen ja runsas tupakointi lisää myös impotenssin riskiä. Tupakoinnin lopettamisen avulla parisuhteeseen saadaan lisää potkua myös paremman potenssin ansiosta.

  Verisuonet tukossa

Tupakan häkä vähentää veren hapenkuljetuskykyä ja kudosten ravintoaineiden hapensaantia. Tupakointi vaurioittaa verisuonia ja lisää veritulppariskiä.

Leikkaukseen liittyvien hengitysongelmien riski on tupakoivilla jopa kuusinkertainen. Haavan paraneminen hidastuu ja haavat tulehtuvat herkemmin.

Tupakointi hidastaa luun paranemista ja edistää osteoporoosin eli luuston haurastumisen kehittymistä. Tupakointi kolminkertaistaa suolistoleikkauksissa leikkaussauman vuotamisvaaran.

Tupakoinnin lopettaminen ennen leikkaukseen menoa on erittäin hyödyllistä leikkauksen onnistumisen ja leikkauksesta toipumisen kannalta.

Artikkelia päivitetty kello 14.28.

Nikotiini vaikuttaa myös kynnen väriin.

Tupakoijat kaljuuntuvat ja harmaantuvat todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka eivät polta.

Tupakoivan henkilön hymy on keltainen ja hammaskiilteen halkeamiin tarttuu tervaa. Lisäksi tupakka voi aiheuttaa suusyöpää.

Tupakointi aiheuttaa valtaosan keuhkosyöpätapauksista. Kuvassa havainnollistus siitä, miltä tupakoitsijan ja tupakoimattoman henkilön keuhkot voivat näyttää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?