Iskikö eläkepaniikki? ”Kuherruskuukauden jälkeen moni kokee tuskaa”

Julkaistu:

ET-lehti
Oloneuvoksen elämä on lokoisaa. Vai onko? Työkiireiden jäätyä taakse kuvaan astuvat uudet huolet.
Terveys on tutkimusten mukaan eläkeikäisten suurin huolenaihe. Kun työterveyshuolto säännöllisine ikä- ja muine tarkastuksineen ei enää seuraa vointia, vastuu siirtyy ihmiselle itselleen. Asiantuntija kertoo, mitä pitää tehdä, kun eläkeikä on lähellä – tai jo alkanut.

– Työsuhde on turvaverkko. Työnantajilla on jopa velvollisuus seurata työntekijöiden terveydentilaa. Jos eläkeläinen alkaa luisua kaltevalla pinnalla, kuka ottaa hänestä kiinni? kysyy Ergosumin eläkevalmentaja Ilari Rantala.

Henkisellä puolella ovat myös omat ongelmansa. Työminästä luopuminen voi aiheuttaa stressiä. Jos työ on täyttänyt koko elämän, on vaikea paikka, kun se pitää jättää. Ihminen kysyy, kuka minä olen?

– Usein näkee syntymäpäiväilmoituksia, joissa kerrotaan vielä titteli, vaikka töissä ei olla oltu pitkiin aikoihin, Rantala kertoo.

– Eläkkeelle jäävällä on kuitenkin toinenkin vaihtoehto: tehdä uusi alku ja ruveta ihan joksikin muuksi. Kannatan tätä.

Rantala suosittelee, että kun työpaikan sosiaalinen ympäristö jää taakse, myös ihmissuhteisiin kannattaa panostaa. Sohvalle ei ole syytä jäädä makaamaan tässäkään tilanteessa.

– Monet näkevät eläkkeelle pääsemisen hetken hurmassa miltei paratiisimaisena muutoksena. Kuherruskuukauden jälkeen huomataankin, että vapaus voi aiheuttaa suurta tuskaa, Rantala sanoo.

Lue lisää ET-lehdestä:

Nämä neljä asiaa stressaavat eniten eläkeläistä – katso ratkaisut

Lisää aiheesta

Yli 50-vuotias? Älä unohda näitä hivenaineita

Vanhojen parien valokuvaaja paljastaa: Nämä ovat pitkän liiton salaisuudet

Yllättävä ilmiö: ”Yhä useampi eläkeläinen asuu vuokralla”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt