4 asiaa, jotka vahingoittavat vaginaasi tietämättäsi - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

4 asiaa, jotka vahingoittavat vaginaasi tietämättäsi

Julkaistu: 24.7.2015 19:12

Kaveria kannattaa kohdella arvonsa mukaan.

Elite Daily muistuttaa muutamasta asiasta, jotka vahingoittavat vaginaa. Jos alapäässä tuntuu kummalliselta, nämä neljä asiaa kannattaa karsia epäterveellisistä tavoista heti.

1. Jatkuva peseminen

Alapään hajua pidetään jostain syystä usein epämiellyttävänä ja jopa ällöttävänä asiana, josta pitäisi päästä eroon. Fakta kuitenkin on, että jokaisen naisen alapää haisee joltakin, ja useimmiten emättimen haju on täysin normaali – tuoksusta riippumatta.

Alapäätä ei siis tavallisesti tarvitse pestä useammin kuin kerran päivässä. Emätintä ei myöskään saa pestä sen pH-arvoa epätasapainottavalla saippualla, eikä emättimen sisään saisi suihkuttaa vettä.

Suoraan sisälle suihkuttelu aiheuttaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan viisinkertaisen riskin bakteerivaginoosiin eli emätintulehdukseen.

2. Hajusteiden käyttäminen

Naisen alapää on herkkä myös hajusteille. Niiden välttämistä suihkusaippuoissa, vartalovoiteissa ja pyykinpesuaineissa suositellaan, jotta alapää ei ärsyynny suotta.

3. Keinokuituiset hepeneet

Pitsipöksyt ja seksikkäät stringit saattavat miellyttää silmää, mutta vagina protestoi usein niitä vastaan. Tekokuidut eivät hengitä yhtä hyvin kuin luonnonkuidut ja voivat hangata ja hiertää ikävästi.

Alushousuissa kannattaa ainakin aika ajoin suosia puuvillaa. Hengittävä materiaali ehkäisee esimerkiksi hiivatulehduksen syntyä.

4. Märkänä oleilu

Vaikka oikeanlainen kosteus on vaginalle elintärkeää, vääränlainen märkä ympäristö saa sen voimaan huonosti.

Esimerkiksi koko päivän kosteissa bikineissä tai hikisissä treenivaatteissa oleilu hautoo alapäätä ja luo kostean kasvualustan bakteereille.