Hyvä olo

Mantelimaito sopii monelle ja moneen: ”Itsetehdyssä on sitä jotakin”

Julkaistu:

Mantelimaito
Keittiössä puuhastelemalla voi rentoutua. Nyt valmistetaan mantelimaitoa.
Toivottavasti kesä on ollut viileydestä huolimatta rentouttava ja täynnä herkullisia hetkiä. Itselleni kesään kuuluvat ehdottomasti maaseutu ja luonto. Maaseudun rauhassa mieli lepää, ilmapiiri on kiireetön ja on aikaa tehdä mitä vain hitaasti ja läsnäolon siivittämänä.

On ollut ihana aloittaa aamut rennosti, rauhassa syömällä milloin mitäkin ja nauttimalla kahvikuppikin hitaasti ilman puhelimen tai tabletin selaamista tai sähköpostien lukemista. Päättää yhtäkkiä poiketa sukulaisille kylään ja olla liiemmin suunnittelematta päivän kulkua.


Myös ruokaa on kiva valmistaa siihen keskittyen ja rauhassa. Fiilistellä rennosti ja nauttia sitten yhdessä pöydässä koko perheen kanssa.

Ruoan teko on mieluisinta juuri silloin, kun ei ole kiire mihinkään ja on aikaa tuntea maut, tuoksut ja tekstuurit kaikilla aisteilla. Se voi olla jopa meditatiivista puuhaa.

Joillekin leipominen on rentouttavaa käsien upotessa taikinaan, minulle rentouttavaa tekemistä on raakasuklaan tai vaikkapa pähkinämaidon valmistus. En juurikaan käytä prosessoitua lehmänmaitoa, ja koska raakamaitoa ei saa, olen tehnyt erilaisia siemen-, kookos- ja pähkinämaitoja vuosien mittaan.

On ihana tuntea käsillä maidon koostumus ja muokata makuja erilaisia kuivahedelmiä ja mausteita käyttäen. Kaupan hyllyiltä löytyy monia vaihtoehtoja erilaisiin maitoihin, mutta minusta itse tehdyssä on aina enemmän sitä jotakin. Eikä tietenkään mitään ylimääräistä.


Tänään jaan perusreseptini mantelimaitoon. Jos käytät maitoa suolaisiin ruokiin, voit halutessasi jättää taatelit kokonaan pois. Maito on helppo tehdä ja maistuu parhaalta tuoreena ja kylmänä. Maito sopii monille, joten samaa ajatusta käyttäen voi kokeilla myös maitoja esimerkiksi siemenistä tai kookoshiutaleista.

Mantelimaitoa voi käyttää monin eri tavoin esimerkiksi suolaisiin ruokiin, jäätelöihin, kakkuihin, juomiin, smoothieihin tai nauttia sellaisenaan. Joskus teen siitä myös maitokahvijuoman. Kokeile ja ihastu.

Mantelimaito

(noin 7 dl)

2,5 dl manteleita (yön yli vedessä liotettuina)

2 isoa kivetöntä tuoretaatelia tai useampi pienempi (tai 1–2 tl hunajaa)

7,5 dl vettä

ripaus laadukasta suolaa


Huuhtele ja valuta mantelit huolellisesti. Laita tehosekoittimeen kaikki raaka-aineet ja sekoita, kunnes maito on tasaista.

Siivilöi kuitu pois käyttämällä pähkinämaitopussia, siivilää tai harsokangasta. Se on helpointa tehdä suuren kulhon päällä.

Kaada valmis maito suljettavaan lasipulloon ja säilytä jääkaapissa.

Nauti kolmen päivän kuluessa.

Kokeile ja huomaa, miten helppoa ja ihanaa on tehdä itse oma mantelimaito. Lisää raakaruokareseptejä löytyy muun muassa kirjoistani ja SuperLemon-blogistani.

Herkullisia ja iloisia kesäpäiviä toivotellen,

Karita

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt