Aivotutkija: 5 syytä, miksi värittäminen tekee hyvää aikuiselle

Miksi aikuinen tarvitsee ihminen oman värityskirjan? Jos asiaa kysytään suomalaiselta tutkimusprofessorilta, vastaus on selvä. Hän listasi viisi syytä tarttua värityskirjaan.

Väritä tämä!

17.7.2015 8:13

1. ”Moni ei tänä päivänä enää osaa kutoa sukkaa tai tehdä kirjontatöitä, mutta kuka tahansa osaa värittää.”

Suomessa velloo parhaillaan aikuisten värityskirja -buumi, mutta se ei ole pelkkää leikkimistä. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, aivotutkija Minna Huotilainen uskoo, että värittämisellä on vahva vaikutus oppimiseen.

2. ”Yksitoikkoinen tekeminen vapauttaa tärkeitä resursseja.”

– Ajattelumme muuttuu, kun puuhaamme ja näpräilemme käsillämme. Sitä täytyy tehdä vaan tarpeeksi usein, että saamme käyttöön kognitiivisia voimavarojamme, Huotilainen sanoo.

3. ”Värittäminen sopii kaikille lapsesta vanhukseen.”

Värittämisen taitoa ei tarvitse opetella aikuisenkaan uudestaan eikä kenenkään tarvitse tuntea itseään isoksi lapseksi värittäessään. Aivot nollautuvat ja mieli rentoutuu aikuisillakin värittäjillä, joista jotkut saavuttavat värittäessään jopa meditatiivisen tilan.

4. ”Värityskirjassa ei ole oikeaa vastausta.”

Huotilaisen mukaan värityskirjan tehtävissä jokainen voi toteuttaa vapaasti omaa mielikuvaansa ja ajatustaan. Oikeat vastaukset puuttuvat, eikä kukaan kilpaile kenenkään kanssa.

5. ”Värit piristävät ja innostavat.”

Aikuisille on tarjolla monenaiheisia värityskirjoja. Olipa aihe mikä tahansa, totta on, että käsillä tekeminen ja värit piristävät. Moni myös laittaa värityskuviaan jakoon sosiaaliseen mediaan; aivotutkijan mukaan kynnys väritystehtävien esittelemiseen julkisesti saattaa ollakin monelle matalampi kuin muiden tuotosten.

Lähde: Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, aivotutkija Minna Huotilainen

Lue lisää ET-lehdestä:

Näitä K15-kirjoja hehkuttavat niin kustantaja kuin aivotutkija

Lisää aiheesta

10 syytä värittää: ”Äidin saa tyytyväiseksi, kun sille antaa kynät ja värityskirjan”

Aikuisten värityskirjan pioneeri: ”Minun luultiin piirtävän pornokuvia”

Näin käytät värejä oikein kotona – katso 7 vaihtoehtoa

Voisiko meditaatio olla lääkettä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?