Vierumäen triathlonilla helle koetteli kilpailijoita – vaihtoehtoina jopa sormet kurkkuun tai keskeytys - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Vierumäen triathlonilla helle koetteli kilpailijoita – vaihtoehtoina jopa sormet kurkkuun tai keskeytys

Triathlonsuoritus on monesta asiasta kiinni, joskus maaliin pääsy vaatii uhrauksia.

7.7.2015 12:35 | Päivitetty 7.7.2015 12:45

Viime talvena triathlonvalmennukseen lähtiessä asetettiin kolme tavoitekisaa: Finntriathlonin Vanajanlinnan, Vierumäen ja Joroisen kisat. Koko ajan matkat pitenevät, Vanajanlinnassa kisana oli sprinttimatka, Vierumäellä perusmatka ja Joroisissa triathlonin puolimatka.

Vierumäen kohdalla odotukset olivat kovat, sillä Vanajanlinnassa avovesiuinnin kokemattomuus ja kylmä vesi aiheuttivat hieman ongelmia. Vierumäelle uintimatka kaksinkertaistuisi ja kisojen välissä olikin ajatuksena hakea kokemusta avovedestä. Treenit Vanajanlinnan ja Vierumäen välillä kulkivat niin hyvin, että Vierumäellä uintiosuudelle uskalsi asettaa jopa alle puolen tunnin aikatavoitteen. Vierumäellä 750 metriä huonolla uinnilla meni 16 minuuttiin, joten tavoitteessa oli saada reilu minuutti per 750 metriä aikaa vähemmäksi.

Kisapäivä oli tämän kesän helteisin koko Suomessa. Vedenlämpötila kisa-aamuna Vierumäellä oli 18,7 astetta ja ilman lämpötila kohosi 27–28 asteeseen päivän aikana. Nestettä täytyy nauttia normaalistikin hyvin, mutta nyt sen merkitys kelin vuoksi korostui.

Kisan startti oli iltapäivällä eikä kauden toinen startti jännittänyt lainkaan niin paljoa kuin ensimmäinen. Kaiken ehti tehdä rauhassa ja siirtyä lähtöalueelle levollisella mielellä kun sen aika oli.

Vierumäen triathlonissa uinti tapahtuu pienessä kirkasvetisessä lammessa urheiluopiston takana. Uinnista tulisi todella ruuhkainen, sillä lähdössä oli noin 250 triathlonistia ja reitin kapein kohta on heti alun jälkeen. Siinä olisi ruuhkaa varmasti.

Lähtölaukaus kajahti ja ruuhka oli saman tien valmis. Kanssakilpailijoita oli joka puolella, selässä, välillä alla, kädet kolisivat toisen ohimoon ja kantapäätä tuli kylkeen. Melkoista rynnimistä, mutta tästäkin triathlonissa on kysymys. Yhteislähdössä kisahenki tulee esiin loistavalla tavalla.

Uintirytmiin oli kuitenkin todella vaikea päästä, koska radalla oli niin paljon ruuhkaa. Vasta noin tuhannen metrin kohdalla pääsin tekemään tasapainoista suoritustani. Vedestä ylös kuitenkin hyvissä asemissa, 28 minuutin aikaan. Nopea vaihto ja pyörän selkään.

Kuva kaudenavauskisasta Vanajanlinnasta.­

Pyöräillessä kelin kuumuus ei tuntunut, koska ilmavirta huuhtoi kuumuutta pois. Juomaa olin varannut kaksi pulloa, mutta ennen kuin ensimmäinen oli edes lopussa, oloni tuntui todella täydeltä eikä vatsani vetänyt enää yhtään mitään sisäänsä. Olin nauttinut suolaa liian vähän eikä hiilihydraattipitoiset urheilujuomat ja geelit olleet imeytyneet. Se ei lupaisi hyvää ja yritin juoda hieman väkisin, jotta kuuma keli ei tekisi tepposia. Kolme pyörälenkkiä taittui todella tasaista vauhtia, pyöräilin kaikki kolme kierrosta 16 sekunnin sisään. Juoksemaan lähdin, kun kokonaisaikaa oli kulunut tunti ja 55 minuuttia.

Heti ensiaskeleista lähtien juoksu tuntui pahalta. Jalka ei noussut, koska kaikki energia oli imeytymättömänä vatsassa. Jokaisella askeleella tuntui siltä, että oksennus tulee. Olin lähtenyt juoksuun hyvissä asemissa, mutta nyt olin juoksureitillä se selkä, joka tuli muita vastaan. Kymmenet uinnissa ja pyöräilyssä taakseni jättämäni kanssakisaajat pyyhälsivät reippain askelin minusta ohi.

Juoksun neljä kilometriä oli todella vaikeaa, jolloin tein päätöksen, että sormet kurkkuun tai keskeytän. Vaihtoehdot olivat tasan tarkkaan ne ja valitsin ensimmäisen. Oksensin Vierumäen kuplahallin taakse hieman ennen toiselle kierrokselle lähtöäni. Se oli hyvä päätös, sillä ilman sitä en olisi päässyt maaliin asti. Olo helpottui, ja viimeiset kuusi kilometriä pystyin jopa jotenkuten juoksemaan vaikka vaikeaa se vielä oli. Jälkeenpäin kuulin, että monet valittivat kovaa keliä – enkä myöskään ollut ainoa, joka joutui kesken matkan oksentamaan.

Kuva kauden avauskisasta Vanajanlinnasta.­

Maalissa olin luonnollisesti pettynyt ja vielä päivienkin jälkeen suorituksesta jäi hampaankoloon itselleen paljon. Triathlon on kova laji, jossa moni asia täytyy osua kohdalleen, jotta maaliin päästään kunnialla. Kokemattomuus kostautui kohdallani, mutta matka oli hyvää oppia tulevaisuutta varten. Pääsin maaliin, vaikka ilman ongelmia aika olisi ollut useita minuutteja parempi. Kolmen tunnin alitusta lähdettiin tavoittelemaan, ja hyvällä suorituksella se olisi alittunut kirkkaasti, nyt siitä jäätiin kolme minuuttia.

Seuraavaksi vuorossa on Joroisten puolimatka. Haaste on edelleen kova, mutta uskoakseni siitäkin selvitään tekemällä asiat vielä paremmin kuin aiemmissa kisoiss

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?