Hääsuunnittelija: Suomessa järjestetään yli 100 000 euron häitä - yllättäviä yksityiskohtia

Hääsuunnittelija Anu Beadle on saanut tehtäväkseen järjestää myös suuren budjetin häitä, joissa rahaa palaa tarjoilun lisäksi turvatoimiin.

–Suomessa kalliit häät erottuvat pienen budjetin häistä laadukkaammalla ruoka- ja juomatarjonnalla, Anu Beadle kertoo.

20.6.2015 13:28

HÄÄSUUNNITTELIJA Anu Beadle työryhmineen järjestää vuodessa noin 60–100 hääjuhlat, joista alle viiden budjetti on 30 000 eurosta ylöspäin.

– 25 000 euroa on vielä normaali budjetti, mutta kyllä Suomessakin isoja häitä vietetään. Budjetit menevät jopa yli sadantuhannen, kertoo Beadle.

Beadle perusti hääsuunnitteluyrityksensä Lily Dream Weddingin kuusi vuotta sitten Britanniassa asuessaan. Nyt hän on toiminut Suomessa kaksi vuotta. Viime vuonna Beadle sijoittui maailman 36. suosituimmaksi hääsuunnittelijaksi kansainvälisessä Wedding Industry Expert -kilpailussa.

– Suurin ero suomalaisissa ja ulkomaisissa häissä on se, että Suomessa hääparit haluavat tehdä enemmän itse, esimerkiksi koristeita. Ulkomailla kaikki annetaan hoidettavaksi palveluntuottajille, Beadle kertoo.

SUOMESSA merkittävä ero ison ja pienen budjetin häiden välillä on yksityisyyden halu. Suurten häiden turvalli­suudesta ja yksityisyydestä huolehtivat turvamiehet, ja kadunpätkä saatetaan sulkea yleiseltä käytöltä. Usein juhlatila varataan vain yksityiskäyttöön, ja sen vuokraan palaa rahaa.

– Turvallisuuden ja yksityisyyden varmistaminen teettävät hieman lisätyötä, mutta muuten isoissa häissä ei ole juuri mitään eroa oman työni kannalta pieniin häihin verrattuna. Ainoastaan mittakaava ja luvut, joista puhutaan, ovat isompia. Kohtelen kaikkia asiakkaitani täsmälleen samalla tavalla, ja siitä olen saanut kiitosta, kertoo Beadle.

SUOMESSA kalliit häät erottuvat pienen budjetin häistä laadukkaammalla ruoka- ja juomatarjonnalla. Buffet-pöydän sijaan rahaa käytetään pöytiin tarjoiluun.

– Tarjoilun mittakaava on isompi ja tarjoiluhenkilökuntaa tarvitaan enemmän. Ruokalajeja saattaa olla viidestä seitsemään tai enemmänkin. Lisäksi tarjolla on yleensä useita jälkiruokia ja kakkuja, kertoo Beadle.

Finlaysonin palatsi on suosittu hääpaikka Tampereella.

Beadle on huomannut, että suuren budjetin häihin kutsutaan paljon ulkomaalaisia vieraita, ja silloin halutaan tarjota suomalaista lähiruokaa. Tavallisen budjetin häiden ruokatarjoilujen trendi noudattelee Beadlen mukaan kansainvälistä suuntaa.

– Ison budjetin häissä ruokatarjoilussa halutaan tuoda suomalaisuutta esiin. Tarjolla on paljon suomalaista kalaa ja liharuokia, kuten poroa, hirveä ja upeita paisteja. Tarjoiluissa korostuu yhtenäisyys, pysytään suomalaisissa tuotteissa, kuvailee Beadle.

– Voisin kuvitella Carl Philipin häiden tarjoilujen olevan hyvin ruotsalaista. Epäilen, ettei siellä ole mitään ulkomaista, vaan nimenomaan tarjotaan sitä parasta lähiympäristöstä, kertoo Beadle.

Suuri budjetti mahdollistaa laadukkaan juomavalikoiman. Toisinaan ravintola tekee erillisen tilauksen asiakkaan toiveiden mukaisesti, jos listalta ei löydy hääparin kaipaamia juomia.

– Halutaan laadukkaita samppanjoita ja viinejä. Etenkin samppanjoita tilataan usein muualta asiakkaan toiveiden mukaisesti, sanoo Beadle.

OHJELMAN puolesta suuren ja pienemmän kukkaron häät eivät Beadlen mukaan eroa toisistaan.

– Halutaan ehkä saman vuoden merkkiauto hääajoihin, mutta muuten ohjelma ei juuri eroa tavallisen budjetin häistä. Häissä on yleensä budjetista riippumatta musiikkia, koomikoita, tuliesityksiä tai ilotulitus, kertoo Beadle.

Suurella budjetilla panostetaan erityisesti floristin palveluihin.

– Koristeita ja etenkin kukkia on huomattavasti enemmän, Beadle kertoo.

Häänviettopaikat voivat Beadlen mukaan olla melko samoja budjetista riippumatta, mutta useiden kymmenien tuhansien häitä tuskin vietetään seurantalolla.

– Kalliimpia häitä vietetään tavallisissa laadukkaissa paikoissa, missä pystytään huolehtimaan tilaisuuden yksityisyydestä. Tällaisia ovat esimerkiksi Porvoon Haikon kartano tai Helsingin Suomenlinna, sanoo Beadle.

VIERASLISTAN karsiminen on hankalaa budjetissa kuin budjetissa. Kalliiden häiden vieraslista ei välttämättä ole tavallisia häitä pidempi.

– Kymmenientuhansien häihin voi olla kutsuttu vain muutamia kymmeniä ihmisiä tai sitten yli kaksisataa henkeä. Mitä kalliimmat häät, sitä ­useammin halutaan yksityisemmät häät, toki tämäkin riippuu hääparista. Jos on esimerkiksi viidenkymmenen hengen häät ja budjetti on kymmeniätuhansia, silloin rahaa per vieras on enemmän, laskee Beadle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?