Hyvä olo

Mitä pissasi kertoo sinusta? – Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

Julkaistu:

Virtsan väri kertoo yllättäviä asioita kehostasi ja terveydentilastasi.
Virtsan väri kertoo yllättävän paljon elämästäsi. Jos virtsa on lähes läpinäkyvän keltaista, olet todennäköisesti hyvin nesteytetty ja kunnossa. Jos pöntön pohjalla loimottaa jotakin epäilyttävän näköistä nestettä, kannattaa ottaa selvää, mistä erikoinen väri johtuu.

Pissan väri voi vaihdella lähestulkoon kaikissa sateenkaaren sävyissä, ja jokaisella värillä on oma selityksensä. Värin lisäksi kiinnitä huomiota myös virtsan hajuun sekä sakeuteen. Jos mikään näistä huolestuttaa sinua, ota aina yhteyttä lääkäriin.

Jos se on...

Keltaista

Olet todennäköisesti terve ja hyvissä voimissa. Eri sävyt tarkoittavat kuitenkin eri asioita. Hunajaisen keltainen väri voi indikoida, että virtsassasi on paljon urobiliinia, mikä tarkoittaa sitä, että kehosi on hieman kuivunut ja nyt kannattaisi juoda vettä. Kirkas, tumma keltainen tarkoittaa, että olet kuivumisen partaalla ja sinun pitää juoda muutama lasillinen vettä pikaisesti. Kirkas pissa kertoo, että olet juonut joko erittäin runsaasti vettä tai kahvia ja alkoholia.

Ruskeaa

Älä säntää saman tien sairaalaan! Väriä voi selittää se, että olet mahdollisesti syönyt paljon esimerkiksi raparperia tai härkäpapuja. Ruskea pissa voi olla myös laksatiivien, antibioottien tai lihasrelaksanttien sivuvaikutusta.

Violettia

Saattaa olla, että kärsit porfyriasta. Porfyriat ovat harvinaisia sairauksia, joissa keho ei pysty tuottamaan entsyymejä joita tarvitaan muun muassa hemoglobiinin hemin valmistukseen. 1800-luvulla porfyriaa kutsuttiin vampyyritaudiksi, sillä sen ajateltiin olevan yhteydessä vampyyrimyytteihin.

Sinistä

Väri saattaa olla merkki perinnöllisestä hyperkalsemiasta, jossa veressä on liikaa kalsiumia. Tauti on onneksi hyvin harvinainen. Myös joissakin lääkkeissä voi olla sinistä väriainetta, joka värjää virtsan

Vihreää

Nurmikon sävyyn taittavat pissa näyttää varmasti oudolta, mutta ei todennäköisesti ole vaarallista. Väri voi olla lopputulosta vitamiinien syönnistä, uudesta lääkityksestä tai vihreästä elintarvikeväristä.

Punaista tai pinkkiä

Todennäköisin syy pinkille pissalle on kesäiltana herkutellut punajuuret tai viimeiset pakkasesta löytyneet, viime kesän mustaherukat. Jos väri ei kuitenkaan tunnu kaikkoavan pissasta, voi taustalla olla suurentunut eturauhanen tai muu vakava tauti. Ota silloin yhteys lääkäriin.

Oranssia

Räväkän oranssin aiheuttaja on luultavasti suurissa määrissä nautittu C-vitamiini tai karoteeni, joka on parhaassa tapauksessa nautittu suoraan oman kasvimaan porkkanoista.

Lähde: Huffington Post