Kuusi syytä nukkua nakuna – tästä lähtien et enää ikinä halua pukeutua pyjamaan

Julkaistu:

Alasti nukkumisella on lukuisia hyviä vaikutuksia unen laatuun ja mielentilaan.
Kurkisteleeko tyynyn alta aamulla sinne viikattu flanellipyjama? Vaihda viimeistään nyt kuuma yöpaita paljaaseen ihoon ja paitsi nukut yösi paremmin, koet lukuisia muita positiivisia vaikutuksia.

1. Nukut paremmin. Koska kehon lämpötila luonnollisesti laskee unien aikana, tutkimukset yhdistävät unettomuuden usein kuumuuden kanssa. Viileä huone, jossa lämpö tila on noin 18 astetta, takaa parhaat yöunet. Viileällä lämpötilalla ei kuitenkaan ole merkitystä, jos olet tälläytynyt peiton alle paksuun yöpaitaan. Alasti oleminen paitsi helpottaa nukahtamista, myös auttaa unessa pysymistä pitämällä kehon viileämpänä.

2. Intiimit alueet saavat hengittää. Vaikka hiivan satunnainen esiintyminen ja erilaiset bakteerit naisten intiimialueilla ovat normaaleja, saattavat kehon lämpötilan ja kosteuden sitominen alapään alueelle edesauttaa hiivan syntymistä. Siispä kommandona eli ilman alusvaatteita nukkuminen tuulettaa hyvin myös haaroväliä.

3. Näytät nuoremmalta. Kun kehosi pääsee viilenemään kunnolla, se vapauttaa anti-age-hormoneja eli melatoniinia ja erilaisia kasvuhormoneja. Jos kehon lämpötila on kuitenkin turhan korkea, estää se hormonien uudistavan tehon. Kuumassa sängyssä kieriskely voi myös edesauttaa olemassa olevien iho-ongelmien laukeamista tai pahentaa niitä. Siispä naku-unet ovat oikea kauneusteko.

4. Kumppanisi ja sinä tulette läheisimmiksi. Kun nukutte molemmat nakuina, vapauttavat ihokosketuksen avulla kehonne oksitosiinia, joka vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta toisiinsa. Amerikassa tehdyn tutkimuksen mukaan alasti nukkuvat pareilla oli 9 prosentin todennäköisyydellä onnellisempia kuin pyjamoihin pukeutuvat pariskunnat. Oksitosiini myös auttaa nukkumaan paremmin.

5. Vastustuskykysi paranee. Ihokosketus vähentää kortisolin tuotantoa, mikä on hyvä, sillä kortisoli heikentää immuniteettia. Oksitosiini taasen auttaa verenpaineeseen ja yleiseen kehon paranemiseen.

6. Vatsasi kiinteytyy ilman salikäyntiä. Kun kortisolitaso laskee yöllä, energiataso ja näläntunne pysyvät tasaisina koko seuraavan päivän. Miksi? Koska kortisoli saa sinut hamstraamaan sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja, saa olon levottomaksi ja kerää rasvaa vatsanseudulle.

Lähde: Good Housekeeping