Triathlonleirillä harjoitellaan eikä meinata: ”Treeni alkaa vasta siitä kun joku itkee!” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Triathlonleirillä harjoitellaan eikä meinata: ”Treeni alkaa vasta siitä kun joku itkee!”

Kun triathlonammattilainen Teemu Lemmettylä pitää leiriä, silloin ei harjoitustunneissa säästellä.

Petri Savinainen, Pippa Laukka ja Miia Kahila harjoittelivat Teemu Lemmettylän johdolla Nilsiän Tahkon maastoissa.­

7.6.2015 8:05

Triathlonharjoittelu voi olla välillä hyvinkin yksinäistä. Vaihtelua harjoitukseen voi tarjota triathlonleiri, josta voi samalla saada omaan harjoitteluun myös paljon uusia vinkkejä.

Ammattitriathlonisti Teemu Lemmettylän vetämälle triathlonleirille Nilsiän Tahkolle kokoontui toukokuun lopussa muutamia lajin harrastajia.

Vaasalainen Miia Kahila, helsinkiläinen Pippa Laukka ja allekirjoittanut valmistauvat elämänsä ensimmäisille triathloneille. Imatralaisella Petri Savinaisella on takana jo muutamia sprinttimatkoja, mutta silti hänellä oli kovat odotukset leirille.

– Ajattelin saavani kokeneilta harrastajilta työkaluja treenaamisen ja normaali elämän jaksottamiseen. Lisäksi toiveissa oli uintitekniikan oppiminen ja uusien harjoitteiden käytännön kokeilu muihinkin osasuorituksiin, Savinainen sanoo.

Leirin parasta antia Savinaiselle olivatkin ehdottomasti uintiharjoitukset.

– Sain Teemulta erinomaisia neuvoja, joita pystyn nyt jalostamaan oikeaksi suoritukseksi. Uinnin osalta leirin alkutavoitteeni täyttyi 110-prosenttisesti, Savinainen sanoo.

Petri Savinainen harjoittelee vapaauintia uimalauta jalkojen välissä. Lauta auttaa jalkojen asennon hallinnassa ja antaa sen verran vastusta, että vartalonkierron tuntee hyvin.­

Vaikka yksi leiriläinen olikin entinen kilpauimari, jokainen koki saaneensa juuri uintiharjoituksista paljon uutta. Nyt jokainen leirille osallistuneista hallitsee esimerkiksi volttikäännöksen, joka helpottaa uimahallissa tehtäviä uintiharjoituksia.

– Leirillä altaassa oli rauhallista ja hyvää tilaa harjoitella käännöstä. Volttikäännös on treenin kannalta hyvä osata. Jos altaan päädyssä tekee minkä tahansa ”heinämieskäännöksen”, sitä jää helposti altaan päähän myös lepäämään. Volttikäännöksellä matka jatkuu ja harjoituksessa säilyy hyvä intensiteetti, Lemmettylä sanoo.

Ennen uintia tehtävät hengitysharjoitukset valmistavat hyvin varsinaiseen treeniin.­

Leirin ohjelma oli treenintäyteinen. Itse kovaan harjoitteluun tottunut Lemmettylä lanseerasikin leirin teemaksi leikkimielisesti: ”Treeni alkaa vasta sitten kun joku itkee”. Kukaan ei leirin aikana itkenyt, vaikka kahden vuorokauden harjoitteluajaksi tulikin kiitettävä määrä tunteja, yli kymmenen.

Tällainen harjoitusohjelma triathlonleirillä oli:

Perjantai

Aamu: Omatoiminen juoksuharjoitus 60 min

Iltapäivä: Ohjattu uintiharjoitus 120 min

Lauantai

Aamu: Ohjattu uintiharjoitus 120 min

Iltapäivä: Ohjattu pyöräily- ja juoksuharjoitus 120 min

Sunnuntai

Aamu: Tour de Tahko -pyöräily 92 km

Jokainen leiriläinen sai myös triathlonammattilaiselta neuvoja esimerkiksi pyöräilyyn. Kallis pyörä ei välttämättä väärin säädettynä anna sitä mitä pitäisi. Kaksi leiriläistä Lemmettylä passitti muun muassa satulaostoksille, sillä pyöräilyssä voiman täytyy lähteä lantiosta. Jos pyörän satula on vääränlainen, siitä ei saa tarpeeksi tukea ja näin voima ei välity polkimille saakka.

– Sain Teemulta samantien leirin jälkeen erinomaiset neuvot sähköpostiini. Uuden ja paremman pyörän hankintaprosessi on jo käynnistynyt, Savinainen sanoo.

Pienryhmätyöskentelyssä on se etu, että samaan aikaan pystyy ottamaan useampia valmennettavia, mutta kuitenkin niin, että jokainen saa yksilöllistä valmennusta ja ohjeistusta.

– Leirillä tajusin, mikä laji triathlon on. Ymmärsin, että kaikilla meillä on heikkoudet ja vahvuudet. Yksi voi olla hyvä uimaan, toinen pyöräilemään ja kolmas juoksemaan. Tajusin, että triathlon ei ole vain kolme lajia peräkkäin, vaan yksi laji, jossa vasta maalissa ratkaistaan voittaja.

– Leirin anti oli paljon enemmän kuin mitä osasin odottaa. Siviilityössäni olen paljon tekemisissä huipulla olevien ammattivalmentajien kanssa ja Teemu on yksi parhaimpia tuntemiani valmentajia, Pippa Laukka toteaa.

– Tajusin entistä paremmin, että triathlon on ainaista opettelua. Ei ole kiire mihinkään. Kuka tahansa voi oppia ja mikä tärkeintä, koska tahansa, Miia Kahila toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?