Märkäpuku on triathlonistin välttämätön varuste Suomen kylmiin vesiin – tässä vinkkejä puvun hankintaan - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Märkäpuku on triathlonistin välttämätön varuste Suomen kylmiin vesiin – tässä vinkkejä puvun hankintaan

Suomen kesä on harvoin niin lämmin, että avovedessä tarkenisi uida pitkää matkaa ilman märkäpukua.

24.5.2015 8:05

Siksi märkäpuku onkin triathlonistin välttämätön varuste. Triathlonkisoissa on myös määritelty veden lämpötilan mukaan, milloin märkäpukua ei saa enää käyttää.

Märkäpuku helpottaa uintia, koska synteettisestä kumista eli neopreenistä valmistettuna se kelluttaa.

Aloittelevan triathlonistin kannattaakin hankkia hieman paksummasta neopreenistä valmistettu puku, jotta kellutusominaisuudet olisivat paremmat ja uintimatkan taittaminen hieman helpompaa.

Kellutusominaisuutta ei kisoissa saa olla kuitenkaan liikaa. Kisoissa käytettävät märkäpuvut saavat olla enintään viisi milliä paksusta materiaalista valmistettuja. Käsien ja jalkojen kohdalla käytetään yleensä ohuempaa materiaalia, jotta uiminen, käsien ja jalkojen liikuttaminen, on helpompaa. Aloittelijoiden puvuissa rinnan ja vatsan kohdalla käytetään yleensä viisi millimetriä paksua materiaalia – käsissä kaksi milliä paksua ja jalkojen kohdalla etupuolella 5–3 millistä materiaalia. Paremmat uimarit valitsevat yleensä ohuemmasta materiaalista varustetun puvun, koska eivät tarvitse kellutusominaisuuksia niin paljoa.

Kohtuullisen märkäpuvun saa jo parilla sadalla eurolla, neljällä sadalla eurolla jo hyvän. Mitä kalliimpi puku, sitä useammasta palasta se on tehty ja siksi sen istuvuuskin on yleensä parempi. Kalleimmat triathloniin tarkoitetut märkäpuvut maksavat jopa tuhat euroa tai ylikin.

Joissain puvuissa myös vetoketju on väärinpäin eli se vedetään kiinni ylhäältä alaspäin. Tällöin toiset kisailijat eivät vahingossa uinnin tiimellyksessä vedä pukua auki sen avaamiseen tarkoitetusta narusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?