Tutkimus: Ihmiset ovat yhä lyhytjänteisempiä – kultakalakin pystyy keskittymään meitä pidempään yhteen asiaan! - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Ihmiset ovat yhä lyhytjänteisempiä – kultakalakin pystyy keskittymään meitä pidempään yhteen asiaan!

Kultakala keskittyy uusien tutkimusten mukaan sekunnin kauemmin kuin ihminen.

Onko kultakala kohta älykkäämpi kuin informaatiotulvan kyllästämä ihminen?­

17.5.2015 17:37

Ihmisten kyky keskittyä intensiivisesti yhteen asiaan näyttää vain heikkenevän koko ajan.

Vuonna 2000 keskimääräinen keskittymisaika oli vielä 12 sekuntia, mutta vuonna 2012 se oli enää kahdeksan sekuntia. Kultakalakin pystyy keskittymään keskimäärin yhdeksän sekuntia – eli sekunnin pidempään!

Näin paljastaa Microsoftin kanadalainen markkinatutkimus. Elle-lehti ja Good Housekeeping-sivusto uutisoivat tutkimuksen pohjalta, että älypuhelimet ovat olleet haitaksi keskittymisellemme.

Ihmisten keskittymisaika onkin mahdollisesti vähentynyt uuden teknologian vuoksi.

Microsoftin tutkijat testasivat 2000 ihmisen keskittymisaikaa samalla, kun nämä pelasivat peliä. He tarkkailivat 112 ihmisen aivojen aktiivisuutta myös silloin, kun nämä käyttivät mediaa ja eri laitteita samanaikaisesti.

Media, teknologia ja näytöt vaikuttavat kaikki yhdessä keskittymiskykyyn. Erityisesti nuorten kanadalaisten piti tehdä töitä pysyäkseen keskittyneenä.

Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka käyttävät teknologiaa paljon, harhautuvat ajatustensa sivupoluille ja tuhlaavat aikaansa töissä.

Tutkijoiden tulkinnan mukaan ihmisistä olisi puolestaan tullut mahdollisesti entistä parempia multitaskingissä, eli monen asian samanaikaisesti tekemisessä.

Tutkimuksen mukaan paljon sosiaalista mediaa käyttävät pystyvät entistä intensiivisempään mutta lyhytaikaisempaan keskittymiseen. Sen mukaan monien ruutujen käyttäminen yhtä aikaa parantaa muistia – ei huononna sitä.

– He kiinnittävät huomiota vähemmän, mutta prosessoivat silti tietoa huomattavasti entistä paremmin ja nopeammin. He ovat harjoittaneet aivojaan tekemään enemmän vähemmällä, tutkimuksessa kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?