Oletko jo kokeillut lankutusta? Nämä riskit liittyvät suosittuun liikuntailmiöön

Julkaistu:

Lankutus
Maksimaalisia tuloksia ei kannata hakea heti alussa. Lankutuksessa tärkeintä on oikea asento ja maltillinen harjoittelu.
Viime vuoden suosituin keskivartalotreeni, lankkuasento, on saanut osakseen paheksuntaa. Daily Mailin haastattelema brittinainen kertoo lankutuksen pilanneen hänen terveytensä.

Nainen kertoo saaneensa Tietezen oireyhtymän – eli rintalastan ja kylkiluiden välisen alueen rustojen tulehduksen – ja kärsineensä kuukausia kivuista sen jälkeen, kun pilatestunnilla häntä kehotettiin kokeilemaan lankkuasentoa.

Viime vuonna suosituksi liikuntailmiöksi noussut lankutus on vatsalihastreeni, jossa kasvot on lattiaan päin ja vartaloa kannatellaan kyynärpäiden ja varpaiden avulla. Sosiaalisessa mediassa on myös kiertänyt lankkuhaaste, jossa ihmisiä kannustetaan kokeilemaan, kuinka kauan on mahdollista kannatella omaa kroppaa lankkuasennossa.

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan lankutuksessa ei ole vaaraa, jos tekee liikkeen oikein. Lankkuhaasteeseen voi liittyä pieniä tapaturmia, mutta loukkaantumiset ovat harvinaisia.

Terveyspalveluita tarjoavassa Mehiläisessä työskentelevä liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kertoo lankkuasennosta aiheutuvien kipujen olevan yleensä ohimeneviä. Ennätysten tavoittelu on suurin lankutushaasteen riskeistä.

– Lankutuksesta aiheutuneet kivut liittyvät yleensä ennätystehtailuun – eli kun tuloksia yritetään saavuttaa nopeasti ja urheillaan elimistön sietokyvyn rajoilla. Kilvoittelu johtaa siihen, että muutaman päivän voi olla rasitusta ja kipuja, Laukka kertoo IS:lle.

Lankutus on kokonaisvaltainen liike, mikä tuntuu kyljissä, säärissä ja lantiossa. Siksi sitä pidetään hyvin tehokkaana treeninä. Laukka ei kuitenkaan suosittele sitä täysin heikkokuntoiselle, sillä pienet tapaturmat ja rasitusvammat ovat todennäköisempiä kokemattomalle.

– On joitain tapauksia, joissa lankuttaja on tipahtanut asennosta niin, että on lyönyt leukansa lattiaan. Tämänkaltaiset tapaukset liittyvät yleensä kokemattomuuteen ja maksimaalisen tuloksen tavoitteluun, Laukka kertoo.

Vinkkejä lankutukseen:

Jotta rasitusvammoilta vältyttäisiin, niin kuormituksen määrä tulisi pitää kohtuullisena. Laukka sanoo, että maksimaalisen tuloksen sijaan kannattaa ensin kokeilla lyhyempiä sarjoja.

– Lähtisin ensiksi kokeilemaan minuutin lankutuksia muutaman, 5-10, kerran sarjoissa, Laukka sanoo.

Treenin jälkeen on suositeltavaa myös venytellä.,

– Lankutuksen jälkeen on hyvä tehdä vastavenytyksiä, jotta lihakset eivät kipeydy, Laukka lisää.

Fitfarmilla työskentelevä personal trainer Vertti Harjuniemi puolestaan painottaa, että oikea asento on lankutuksessa ehdottoman tärkeä, jotta hyviä tuloksia syntyy. Monella tuntuu nousevan takapuoli liian ylös.

– Oikeaoppinen lankutus on tehokas keskivartalotreeni. Asennossa kannatellaan vartaloa suorana kasvot lattiaan päin. Lantio tulisi pitää niin alhaalla, että vartalo on suorassa, Harjuniemi kertoo.

Sekä Laukka että Harjuniemi sanovat, että vatsalihaksia tulisi treenata mahdollisimman monipuolisesti.

– Mukaan voi ottaa vatsarutistuksia ja jalan nostoja. Vatsarutistuksia tehdään selällään jalat koukussa ja kädet rinnan päällä, ja rutistetaan vatsaa. Liike on pieni, mutta tehokas, Harjuniemi kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt