Haluatko olla onnellisempi? Vastaa näihin kahteen kysymykseen

Filosofi Frank Martela hän haluaa opettaa ihmisiä oivaltamaan, miten kasvaa itseään toteuttavaksi ihmiseksi.

–Elämänhallinta on kykyä saada asioita aikaan, Frank Martela kertoo.

12.4.2015 15:11

Elämässä on Frank Martelan, 33, mukaan vain kaksi suurta kysymystä: Mitä haluan tehdä? Miten saan sen tehtyä?

Nämä elämäntaidon ydinkysymykset muodostavat hyvän elämän perustan.

Vaikka et olisi koskaan tietoisesti pohtinut näitä kysymyksiä, vastaat niihin Martelan mukaan päivittäin, jokaisella valinnallasi.

– Elämänhallinta on kykyä saada asioita aikaan, Frank Martela kertoo.

Ihmisillä on eri päämääriä. Yksi haluaa menestyä työssä, toinen juosta maratonin. Joku haluaa kuolla rikkaana. Jotkut onnistuvat, toiset eivät. Toisilla näyttää olevan paremmat elämänhallinnan kyvyt kuin toisilla. Kykymme elämänhallintaan kertoo siitä, kuinka lujasti oman elämämme ohjakset ovat omissa käsissämme.

– Elämänarvostus on vuorostaan kykyä tavoitella oikeita asioita, Frank Martela kertoo.

– Nykymaailmassa ei ole paljon valmiita rooleja. Siksi on tärkeää oppia, kuka minä ole ja mitä haluan elämältä.

Kaikki päämäärät eivät tee onnellisiksi. Thaimassa opiskelijavaihdossa Frank Martela sai maistaa makeaa elämää. Bailuja riitti puolen vuoden aikana lähes joka päivälle.

– Huomasin eläväni jonkun toisen unelmaa. Kirjoittaminen oli se, mitä halusin tehdä.

Väärän unelman perässä juoksijoita on paljon. Frank Martela kertoo kirurgista, joka pelasti työssään ihmishenkiä. Silti hänen oli vaikea lähteä töihin. Hän lopetti työnsä, koska se kävi liian raskaaksi.

– Kirurgin tarinassa piilee opetus: On parempi olla oma itsensä, koska kaikki muut ovat jo varattuja.

Kirurgin elämänarvostus oli pielessä, sillä hän ei ollut valonööri. Siis mikä?

Tee hyvää

Hiljattain ilmestynyt Frank Martelan teos Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja (Gummerus) kertoo elämän arvostuksesta ja valonööriksi kasvamisesta.

Valonööri on ihminen, jolla on sekä elämäntaito että elämänhallinta kunnossa. Hän tavoittelee oikeita päämääriä, ja myös pääsee näihin päämääriinsä.

– Valonööri on miettinyt, mitä arvoja hän haluaa edistää, ja hänellä on käytännöntaito viedä niitä eteenpäin.

Frank Martela kertoo tutkimuksesta, jossa lukio-oppilailta kysyttiin, mitä he tavoittelevat elämässä. Osa hamusi ulkoisia päämääriä, kuten mainetta. Osa panosti sisäisiin päämääriin, kuten ihmissuhteisiin.

– Kun heidän onnellisuuttaan katsottiin vuoden päästä, huomattiin, että sisäisesti motivoituneiden päämäärien saavuttaminen lisäsi hyvinvointia.

– Ulkoisia päämääriä tavoitelleen porukan hyvinvointi ei ollut lisääntynyt tippaakaan, vaikka rahaa oli tullut. Päinvastoin. Pahoinvointi oli lisääntynyt.

Esimerkki kertoo, että tietyt päämäärät ovat arvokkaampia oman hyvinvoinnin kannalta. Hyviä päämääriä ovat ne, jotka liittyvät itsensä toteuttamiseen, läheisyyteen ja hyvän tekemiseen.

–Se, mitä teen, kuvastaa sitä, mitä olen.

Mikä on hyvä elämä?

Frank Martela haluaa auttaa ihmisiä löytämään sisäisen motivaation: ne elämän merkitykselliset asiat. Hänen kirjansa ei ole perinteinen elämänhallintaopas, vaan science help -tyyppistä kirjallisuutta.

– Kirja ei perustu pelkästään kirjoittajan omille väitteille, vaan siihen, mitä tieteessä tiedetään ihmisyydestä.

Suuremmat sfäärit kiinnostivat Martelaa jo viisivuotiaana, jolloin hän ilmoitti haluavansa maailmantutkijaksi. Aikuisiällä ihmisyyden mysteeri alkoi kiehtoa. Tunnetun huonekalufirman vesa opiskeli ensin diplomi-insinööriksi, mutta filosofia imaisi mukanaan.

– Filosofilla on aikaa miettiä perimmäisiä kysymyksiä. Halusin ymmärtää, mitä ihmisenä oleminen on ja mikä on hyvä elämä.

Arvokas elämä syntyy Martelan mukaan neljästä psykologisesta tarpeesta, joista ensimmäiset kaksi liittyvät itsensä toteuttamiseen.

Itsensä toteuttaminen muodostuu kahdesta perustarpeesta: vapaaehtoisuudesta ja kyvykkyydestä.

– Vapaaehtoisuus tarkoittaa kokemusta siitä, että on vapaa päättämään tekemisistään. Toiminta ei ole ulkoa ohjattua, vaan ihminen saa ilmaista itseään. Se, mitä teen, kuvastaa sitä, mitä olen.

Mutta ei auta, että on vapaa, jos taidot eivät riitä. Tullaan kyvykkyyteen. Kyvykkyys tarkoittaa kokemusta siitä, että ihminen saa asioita aikaiseksi ja on taitava siinä, mitä tekee. Siitä kumpuaa tekemisen ilo.

Ihminen ei ole pelkkä yksilö, vaan kuten kahden lapsen isä Frank Martela ilmaisee: ihminen on suhtelo. Kokemus oman elämän arvokkuudesta liittyy vahvasti toisiin ihmisiin. Frank Martela teki väitöskirjan vanhainkodin hoitosuhteista. Hän halusi oppia lisää ihmisten välisestä kohtaamisesta.

– Hoitajan kehonkieli vanhusta lähestyttäessä saattoi viestiä, että olet arvokas ihminen tai että et ole arvokas. Olennaisinta olisi kohdata vanhukset ihmisinä ja panostaa siihen.

Elämän arvokkuus syntyy siis siitä, miten kytkeydymme toisiin ihmisiin. Siihenkin liittyy Martelan mukaan kaksi perustarvetta. Läheisyys on tunne, että toiset välittävät minusta ja että minulla on yhteys toisiin ihmisiin. Mutta lisäksi haluamme myös tuntea, että voimme tehdä hyvää läheisillemme.

Kokemus hyväntekemisestä vahvistaa omaa hyvinvointia. Elämälle tulee suurempi merkitys.

Hyvän tekeminen on Martelalle tuttua. Turvallisen lapsuuden elänyt mies kokee saaneensa paljon.

– Minun elämästäni ei saisi hyvää kasvutarinaa. Hommat ovat menneet liian putkeen. Siksi minulla on velvollisuus antaa myös muille.

Dalai-lama totesi hyvin, että jos haluaa edistää toisten hyvinvointia, harjoita myötätuntoa. Ja jos haluat edistää omaa hyvinvointia, harjoita myötätuntoa.

Frank Martela on lanseerannut lauseen: Ihminen on oman onnensa keskushyökkääjä. Jos joukkue haluaa tehdä maaleja, keskushyökkääjä on tärkein. Toisaalta, jos joukkue ei toimi, keskushyökkääjä ei pysty yksin tekemään mitään. Hän tarvitsee toimivan joukkueen.

  Onnen tavoittelusta onnettomaksi

Vaikka onnellisuus on kiva sivutuote, se ei toimi Frank Martelan mukaan päämääränä.

– Onnellisuus on, mitä sinulle tapahtuu, kun keskityt tekemään itsellesi merkityksellisiä asioita.

Onnellisuuden tavoittelu voi olla Martelan mukaan jopa haitallista. On tutkittu, että ihmiset, jotka eniten tavoittelevat onnellisuutta, eivät ole läheskään niin onnellisia kuin muut.

– Onnellisuuden tavoittelu tekee ihmisen tyytymättömäksi, eikä hän osaa enää nauttia elämästä.

– Olennaisempaa kuin se, mitä meillä on, on se, mitä teemme.

Frank Martelan elämässä ne kaksi suurta kysymystä – mitä haluan tehdä ja miten saan sen tehtyä – ovat jo ainakin kerran ratkenneet. Hän on saanut kirjoittaa, niin kuin hän nuorena Thaimaassa toivoi.

– Viimeksi koin onnen hetken, kun sain uuden kirjani käteen ja huomasin, että se on siinä.

–Onnellisuus on, mitä sinulle tapahtuu, kun keskityt tekemään itsellesi merkityksellisiä asioita.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?