Tutkijat selvittivät: Hampurilainen on yhtä tehokas voimien palauttaja kuin palautumisjuoma

Julkaistu:

Palautuminen
Tuoreen tutkimuksen mukaan pikaruoka voi pienissä määrissä toimia yhtä tehokkaana kehon palauttajana kuin urheilijoille suunnatut ravintolisät ja palautusjuomat.
Montanan yliopistossa tehdystä tutkimuksesta selvisi, että pieni annos pikaruokaa voi toimia tehokkaana palautustuotteena siinä missä palautusjuomakin.

Tutkimus julkaistiin hiljattain Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism –tiedelehdessä. Tutkimuksen mukaan palautumisessa ei ollut merkittäviä eroja riippuen siitä, nauttivatko pyöräilijät treenin jälkeen pienen määrän pikaruokaa vai urheiluun tarkoitettuja ravintolisiä tai palautusjuomia.

Tutkimuksessa yksitoista miespuolista pyöräilijää suorittivat sattumanvaraisessa järjestyksessä 90 minuuttia kestävän, elimistön glykogeenitasoa ehdyttävän harjoituksen ja sen jälkeen neljän tunnin palautumisen. Kukin tutkittava söi tai joi heti harjoituksen jälkeen joko pienen määrän hampurilaista tai ranskalaisia tai näiden sijasta palautusjuomaa. Sama toistettiin kahden tunnin kuluttua harjoituksen päättymisestä.

Montanan yliopiston tutkijat analysoivat lihaksia ja verinäytteitä molempien ruokakokeilujen ja harjoituskertojen jälkeen, ja totesivat, että veren glukoosi- ja insuliiniarvoissa ei ollut merkittäviä ruoasta johtuvia eroja.

Hätkähdyttävistä tutkimustuloksista on julkaistu jo lukuisia artikkeleita eri lehdissä ympäri maapalloa. Montanan yliopiston fysiologian tutkimuslaitoksen johtaja Brent Ruby mainitsee Science Dailyn haastattelussa, että osa artikkeleista vääristelee tutkimustuloksia.

– Monet artikkelit esittävät tutkimuksemme täysin vääränlaisessa valossa, hän sanoo.

– Meidän tutkittavamme söivät vain hyvin pieniä annoksia pikaruokaa, eivät valtavia hampurilaisia tai ranskalaisannoksia. Kohtuus on avainsana saamiimme tuloksiin, Ruby korostaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt