Maistuisiko kevyt raakakeitto? Kokeile tätä helppoa reseptiä

Pääsiäisen herkuttelun jälkeen ruokapöytään haluaa valita kevyttä ja raikasta.

8.4.2015 15:45

Pääsiäinen oli ihana. Täynnä rentoutumista, rakkautta ja erilaisten herkkujen nautiskelua. Raskaat ruoat, hyvä viini ja makeat herkut vaativat kuitenkin veronsa, ja nyt kehoni kaipaakin jotain hiukan kevyempää.

Raikas ja kevyt, mutta täyteläinen raakakeitto maistuu hyvältä kaiken herkuttelun jälkeen. Suosin itse raakakeittoja kuten gazpacho-keittoa useastakin syystä. Salaatit ovat ihania, mutta niihinkin kaipaa välillä vaihtelua ja keitot ovat helppo sekä maukas tapa nauttia iso määrä ravintorikkaita kasviksia.

Keittoihin voi laittaa melkeinpä mitä vain kasviksia tai hedelmiä, ne ovat nopeita tehdä ja täyttävät hyvin. Kuitujen ja rasvojen ansiosta ne pitävät nälän loitolla ja verensokerin tasaisena. Raakakeitot myös ravitsevat sekä nesteyttävät kehoa. Koska keittoa ei kuumenneta, säilyvät sen sisältämät rasvat ravinnepitoisina ja terveellisinä. Samoin ruoan tärkeät entsyymit eivät tuhoudu keiton valmistuksen aikana.

Tällä kertaa käytin keitossa avokadoa tuomaan kermaista makua ja suutuntumaa. Lorautin joukkoon myös herkullista oliiviöljyä. Lopputulos oli kermainen, täyteläinen ja runsas, mutta kuitenkin helposti sulava ja raikas. Keiton voi nauttia alkuruokana tai pääruokana. Mikäli nautit keiton pääruokana, voit ripotella päälle vaikka kuivattuja sieniä, murustettua vuohenjuustoa tai pieneksi pilkottuja kasvisten paloja. Myös luomumaissi tuo kivaa vaihtelua ja rakennetta gazpacho-keittoon. Kuivatut sienet taas tuovat mahtavia ravinteita, näyttävät kauniilta annoksen päällä ja pehmenevät hetkessä keiton päällä.

Tästä keitosta saat pienillä muutoksilla monta ihanaa ja erilaista versiota. Voit esimerkiksi korvata avokadon liotetuilla cashewpähkinöillä ja laittaa ne heti alussa samanaikaisesti blenderiin muiden raaka-aineiden kera. Erilaiset ja eksoottiset mausteet tuovat mukavan sävyn keittoihin sekä kätevästi muuttavat makumaailmaa. Valmiin annoksen päälle voit lorauttaa tilkan ihastuttavaa itse tehtyä yrttiöljyä.

Nauti keitto sellaisenaan tai esimerkiksi tuoreen rapeapintaisen leivän kera.

Gazpacho-keitto kahdelle

1,5 dl vettä

3 tomaattia (jaa kahteen osaan)

10 cm pala kurkkua

2–3 rkl oliiviöljyä

Puolikas punainen paprika

1 avokado pieneksi paloiteltuna

Kourallinen korianteria pieneksi pilkottuna (varret saavat olla mukana)

Kourallinen persiljaa pieneksi pilkottuna

1 pieni salottisipuli tai kevätsipuli

1 valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna

1/2–1 tl merisuolaa

1/4–1/2 tl savustettua chilijauhetta (jos et halua tulisuutta, käytä 1 tl paprikajauhetta)

Ripaus mustapippuria

Vinkki: Aurinkokuivatut tomaatit tuovat lisää syvyyttä keittoon. Mikäli käytät niitä, liota tomaatteja hetki vedessä ennen käyttöä, jotta ne pehmenevät.

Valmistusohjeet

Laita puolet tomaateista, kurkku, punasipuli, paprika ja mausteet sekä öljy tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. (Mikäli haluat tasaisemman ja kermaisemman keiton, laita alkuvaiheessa myös avokado tehosekoittimeen)

Pilko loput raaka-aineet pieniksi kuutioiksi ja sekoita valmiin keiton joukkoon.

Syö heti tai siirrä jääkaappiin viilentymään 1/2–1 tunniksi, jotta maut tekeytyvät.

Nauti!

Lisää raikkaita raakaruokareseptejä löydät kirjoistani ja SuperLemon-blogistani.

Raikasta ja energistä kevättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?