Nämä 50 ruokaa ovat D-vitamiinipommeja – yllättääkö listaykkönen? - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Nämä 50 ruokaa ovat D-vitamiinipommeja – yllättääkö listaykkönen?

D-vitamiini on yksi ihmisen tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista. Ihminen pystyy itsekin tuottamaan D-vitamiinia riittävässä auringonvalossa UVB-säteilyn vaikutuksesta.

Ottaako kapseli vai juodako 4 litraa maitoa päivässä?­

21.2.2015 13:01

Ravinnosta D-vitamiinin saa pieninä annoksina koko päivän ajan.

Suomessa D-vitamiinin saanti vaihtelee valtavasti vuodenajan mukaan. Etelän auringosta sen sijaan saa D-vitamiinia talvellakin.

Uusissa pohjoismaisissa ravintosuosituksissa aikuisen D-vitamiinin päivittäinen määrä on nostettu 10 mikrogrammaan aiemmasta 7,5:stä. Euroopassa suositukset ovat korkeampia. Viime syyskuussa keskieurooppalainen asiantuntijaryhmä suositteli terveille aikuisille 25–50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä.

Erikoislääkäri Hannu Vierola ihmettelee suomalaisten pieniä suositusmääriä.

– Kymmenen mikrogrammaa on aivan liian vähän. Useat tutkimukset ovat osoittaneet tämän. Ravinnosta ei saa tarpeeksi D-vitamiinia.

Vierola ampuu alas näkemyksen, että syömällä kaksi tai kolme kertaa viikossa kalaa ja riittävästi maitotuotteita voisi D-vitamiinipurkin heittää vesilinnuille.

– Olen tutkinut aihetta paljon. Potilaani söivät suositusten mukaisesti, mutta silti he eivät saaneet tarpeeksi D-vitamiinia. Otetaan vaikkapa allaslohi. Jos siitä haluaa päivittäisen D-vitamiiniannoksensa nauttia, määrä pitää tuplata. Allaslohessa on vain 25 % villilohen D-vitamiineista ja 50 % tuhoutuu pannulla. Kalakeitto, uuni- tai höyryvalmistus takaa D-vitamiinien pysymisen kalassa, Vierola opastaa.

– Kriittinen raja on 40 mikrogrammaa. Sen verran pitää miehen saada, jos hänet laitetaan sukellusveneeseen napajäätikön alle, lääkäri vertaa.

– 40 mikrogrammaan pitää juoda neljä litraa maitoa. Kyllä pilleri on parempi vaihtoehto.

Eniten D-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet

pitoisuus / annos µg / annospaino 100g

1. Ankerias, 25.6

2. Nahkiainen, savustettu, 25.6

3. Kuha, 24.6

4. Siika, paistettu, ei korppujauhoja, 24.2

5. Siika, paistettu voissa, ei korppujauhoja, 23.5

6. Siika, savustettu, 22.1

7. Siika, 22.1

8. Siika, lämminsavustettu, 22.1

9. Siika, paistettu, leivitetty, 20.2

10. Kasvirasvalevite 30%, keiju deli oliivi, 20.0

11. Kasvirasvalevite 30%, keiju keveämpi, 20.0

12. Kasvirasvalevite 70%, keiju laktoositon, d-vit 20 ug, 20.0

13. Kasviöljyvalmiste, juokseva, 80%, keiju, rypsiöljy, 20.0

14. Margariini 40%, keiju kevyt laktoositon, d-vit 20 ug, 20.0

15. Margariini 60%, keiju deli voimakas, d-vit 20 ug, 20.0

16. Margariini 60%, keiju normaalisuolainen, d-vit 20 ug

17. Margariini, flora kulta, 80 %, 20.0

18. Rasvaseos 40%, kevyt levi vl, 20.0

19. Rasvaseos 40%, kevyt levi, vähemmän suolaa , vl, 20.0

20. Silakkafilee, 20.0

21. Uunisilakka, silakkafilee, kerma, ei korppujauhoja, 19.5

22. Silakka, keitetty, 19.3

23. Uunisilakka, silakkafilee, kerma, korppujauho, 19.1

24. Silakka, leivitetty, paistettu, 19.0

25. Silakkapihvi, 17.5

26. Mauste/suolasilakka, keskiarvo, 17.5

27. Silakka, savustettu, itämeri, 17.0

28. Silakka, suolattu, itämeri, 17.0

29. Silakka, tuore, itämeri, 17.0

30. Muksu rukiinen täysjyväpuurojauhe 1-3 v, 17.0

31. Kantarelli, paistettu, 16.5

32. Juustosilakat, tuorejuusto, 15.9

33. Mauste/suolasilli, keskiarvo, 15.8

34. Silli, tynnyriin suolattu, 15.4

35. Kala, savustettu, keskiarvo, rasvainen, 15.4

36. Lahna, 14.5

37. Lahna, savustettu, 14.0

38. Keltuaisjauhe, elintarviketeollisuuden raaka-aine, 14.0

39. Kala, keskiarvo, grillattu/hiillostettu/pariloitu, 13.8

40. Muikku, paistettu, 13.5

41. Kasvirasvalevite 70%, teollinen tuotekeskiarvo, 13.4

42. Muikku järvi, 13.3

43. Muikku, järvi, savustettu, 13.0

44. Muikku, järvi, suolattu, 13.0

45. Kantarelli, 13.0

46. Silakka, tilli-/sinappikastikkeessa, 12.8

47. Kala, savustettu, keskiarvo, vähärasvainen, 12.8

48. Kala, lämminsavustettu, keskiarvo, 12.7

49. Tomaattisilakka, 12.6

50. Lohi, tuoresuolattu, 12.5

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?