”En laihdu, koska minulla on huonot geenit” – Laihdutusprofessori kumoaa yleisimmän harhaluulon ylipainosta - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

”En laihdu, koska minulla on huonot geenit” – Laihdutusprofessori kumoaa yleisimmän harhaluulon ylipainosta

Syytätkö perimää ylipainostasi? Olet asiantuntijan mukaan väärässä.

Kuvituskuva.­

13.2.2015 15:48 | Päivitetty 13.2.2015 15:38

”En laihdu, koska minulla on huonot geenit.”

Älä mene tähän lankaan, laihduttaja, vaikka tämä onkin helppo tapa syyttää ylipainoaan. Helsingin yliopiston apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen on tiukkana: laihduttajien käsitykset yhdestä asiasta ovat täysin virheellisiä.

Koko maailmassa on vain muutamia satoja ihmisiä, jotka todella ovat saaneet perimässään yhden tai useamman geenin virheen, jonka seurauksena heillä on valtava ruokahalu ja huomattavasti ylipainoa. Meidän muiden ei oikeastaan kannata vedota geeneihin.

– Perimä toki vaikuttaa, mutta yhdessä ympäristötekijöiden kanssa. Jos useampi perheenjäsen on lihava, se voi johtua sekä geeneistä että siitä, miten perheessä syödään ja millaiset ovat liikuntatottumukset.

– Geenit eivät kuitenkaan määrää, kenestä tulee lihava. Kenelläkään ei ole niin huonot geenit, etteikö painonhallinta olisi mahdollista, sanoo apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä.

Elintavoilla voi vaikuttaa

Epäedullisten geenien toimintaan voi myös vaikuttaa omilla elintavoilla. Esimerkiksi merkittävimmän lihavuusgeenin FTO:n vaikutus tulee esiin, jos ei ei harrasta yhtään liikuntaa. Mutta jos on aktiivinen liikkuja, tuo ”lihavuusgeeni” ei pääse vaikuttamaan.

On oikeastaan turha jäädä miettimään, miksi minä laihdun hitaammin kuin naapuri tai surkuttelemaan ylipäätään hoikistumisen vaikeutta.

– Jokainen laihtuu omista lähtökohdistaan ja joutuu opettelemaan oman tiensä riippumatta siitä, miten helpolla tuttava, tuo leventelevä Hannu Hanhi, pääsee, Kirsi Pietiläinen muistuttaa.

Lue lisää aiheesta:

”Minulla on niin raskaat luut” – ethän usko itsekään tähän tekosyyhyn?

Kaikilla lihavilla "ei ole aineenvaihdunnan häiriöitä"

Sanna Tourunen koki lihavuusleikkauksen: ”Häpeän tunne oli hirveä”

Kaikista terveysuhista suomalainen pelkää eniten läskiä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?