Oletko kuullutkaan käänteisestä plasebosta? - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Oletko kuullutkaan käänteisestä plasebosta?

Lumelääke eli plasebo ja sen vaikutusmekanismi on monille tuttu. Mutta tiedätkö, mikä on nosebo?

Nosebo-vaikutus aiheuttaa haittoja, kipuja ja vaivoja, joita potilas odottaa saavansa.­

19.1.2015 18:01

Lumelääkkeestä eli vaikuttamattomasta plasebosta on kirjoitettu paljon. Harva kuitenkaan tietää, että positiivisella lumevaikutuksella on myös ”ilkeä sisarpuoli” nosebo, joka aiheuttaa käyttäjälle tuntemuksia haitoista, esimerkiksi kipuja, vatsavaivoja tai muistiongelmia.

Nosebovaikutus voi tulla niin vaikuttamattomasta lumelääkkeestä kuin oikeasta lääkkeestä, vaikkapa antibiootista, kertoo aiheeseen perehtynyt Helsingin ja Oulun yliopistojen professori ja ylilääkäri Timo Strandberg.

Kun plasebo vaikuttaa aivoissa samaan suuntaan kuin oikea hoito, nosebovaikutus saa aikaan haittoja. Potilas raportoi tällöin lääkkeeseen liittyvistä sivuoireista, kuten kivuista ja vatsavaivoista. Sekä plasebo- että nosebovaikutus edellyttävät, että potilas odottaa jotain - hyvää tai huonoa. Tajuttomalla ei plasebo- tai nosebovaikutusta esiinny.

– Jos potilas odottaa haittavaikutuksia, niitä saattaa ilmaantua, Strandberg sanoo.

Kaikki luetellut haittavaikutukset

Strandbergin mukaan nosebovaikutusta saattavat edesauttaa pitkät haittavaikutuslistat, joissa velvoitetaan listaamaan kaikki lääkkeen käytön aikana esille tuomat haitalliset ilmiöt, oli niillä syy-yhteyttä hoitoon tai ei.

Myös potilasta hoitava lääkäri voi tiedostamattaankin painottaa potilaalle hyötyvaikutusten sijaan haittavaikutuksia.

– Neuvonnan pitäisi olla tasapainossa ja lääkärin muistaa, että potilaat usein pelkäävät suhteettoman paljon haittavaikutuksia ja helposti unohtavat hyödyt.

Potilaalle plasebon ja nosebon aiheuttamat tuntemukset ovat oikeita. Strandbergin mukaan niitä ei pidä väheksyä.

– On todettu, että plasebo- ja nosebovaikutuksessa tiettyjen hermoston välittäjäaineiden pitoisuudet muuttuvat. Potilas todella kokee kipujen vähentyvän tai lisääntyvän.

Strandbergin mukaan nosebon käsite lanseerattiin jo 1960-luvun alussa, mutta nosebo-hakusanalla löytyy lääketieteellisestä tutkimustietokannasta PubMedista alle 300 viitettä - kun taas plasebolla saman haun tulos on yli 170 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?