Tutkimus: Tämä pieni kapseli torjuu Alzheimerin tautia

Julkaistu:

Terveys
Tuoreen tutkimuksen mukaan kalaöljykapselit voivat olla yksi parhaista keinoista ehkäistä Alzheimerin tautia.
Alzheimerin tauti yleistyy maailmassa koko ajan. Sitä sairastaa Suomessa arvioiden mukaan yli 70 000 ihmistä, eikä tautiin ole parannuskeinoa.

Ruokavaliolla voi kuitenkin vaikuttaa sairastumisriskiin.
Uusi yhdysvaltalainen tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että kalaöljyt voivat olla yksi parhaimmista keinoista torjua sairautta, kertoo
Forbes-lehti.

Rhode Island -sairaalassa tehtyyn tutkimukseen osallistui yhteensä 819 55-90-vuotiasta aikuista.

Tutkimustulokset osoittivat, että terveet aikuiset, jotka söivät kalaöljykapseleita, kärsivät selvästi pienemmästä kognitiivisesta rappeutumisesta ja aivojen kutistumisesta verrattuna aikuisiin, jotka eivät syöneet kalaöljyravintolisää.

- Kalaöljyissä on rasvahappoja, joita hermosolut tarvitsevat uudistuakseen. Hermosolujen toiminnan kannalta kalaöljyrasvat ovat hyödyllisiä, vahvistaa professori Juha Rinne Turun yliopistosta.

Lupaavista tuloksista huolimatta kalaöljyn hyödyt näkyivät tutkimuksessa vain niillä henkilöillä, joilla ei ollut vahvaa geneettistä alttiutta sairastua Alzheimerin tautiin.

Tutkijat uskovat, että kalaöljykapseleiden syömisen aloittaminen keski-iässä tai aikaisemmin voi silti hyödyttää myös niitä, joilla on geneettinen alttius taudille.

 

Kalaa pitäisi syödä vähintään kerran viikossa, että saisi ravinnosta tarpeeksi hyödyllisiä rasvahappoja.



- Elämäntapa- ja ravintomuutokset pitäisi aloittaa mahdollisimman varhain. Jo keski-iässä pitäisi kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon, liikuntaan ja kaikkien muiden sairauksien, kuten verenpaineen ja sokeritaudin hoitoon, koska sillä tavalla voidaan saada paremmin vaikutettua kuin jos muutoksia tehdään vasta sitten, kun sairaus on jo todettu, Rinne arvioi.

Professori Rinteen mukaan kalaöljykapseleista on hyötyä etenkin niille, joiden ruokavalioon ei sisälly tarpeeksi kalaa.

- Kalaa pitäisi syödä vähintään kerran viikossa, että saisi ravinnosta tarpeeksi hyödyllisiä rasvahappoja. Mutta monesti suomalaisessa ruokavaliossa ihmiset eivät syö tarpeeksi kalaa, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan on pitkään tiedetty, että kala- ja kasvispainotteinen ruokavalio on muistin kannalta parempi kuin lihapainotteinen ruokavalio.

- Kyllä tällaisia tutkimuksia on paljon. Tämä on vain yksi lisä vahvistamaan sitä käsitystä, mikä on aikaisemminkin ollut siitä, että kalaöljyt ovat hyödyllisiä.

Tutkimus on julkaistu alun perin Alzheimer & Dementia -lehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt