"Kisakiristely on rääkkiä ja kehon kiusaamista. Siinä ei ole enää mitään terveellistä." - Fitness vei Helin terveyden

Julkaistu:

Fitness
Koko ikänsä liikkunut Heli oli kuullut kauhutarinoita fitness-urheilun terveysriskeistä, mutta uskoi osaavansa tunnistaa hälytysmerkit ajoissa. Niin ei käynyt.
Vielä huhtikuussa Heli, 41, oli elämänsä kunnossa. Fitness-kisalavalla hehkui nainen, jonka jokainen lihas erottui.

Vain kuukautta myöhemmin voimat tuntuivat olevan kokonaan poissa. Sitten sydän alkoi temppuilla. Lopulta Heli joutui sairaalahoitoon.

Heli on urheillut aina ja käynyt kuntosalilla koko aikuisikänsä. Puolitoista vuotta sitten hän kaipasi urheiluun tavoitteellisuutta ja päätti osallistua body fitness -kilpailun Masters-sarjaan. Harjoitukset kovenivat selvästi.

- Niissä mentiin joka kerta mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta nautin siitä, Heli kertoo.Heli harjoitteli ensin kuusi, sitten kahdeksan kertaa viikossa. Puolitoista kuukautta ennen kisoja treenejä oli jo 12 viikossa.

Marraskuussa 2013 alkaneen dieetin myötä kaloreita vähennettiin asteittain. Kuusi viikkoa ennen kisaa Heli söi enää 1 100 kaloria päivässä, vaikka harjoitusmäärät olivat kasvaneet huomattavasti. Helin kokoisen, nelikymppisen naisen energiankulutus on yleensä noin 1 800 kilokaloria ilman liikuntaakin.

- Söin moniin muihin verrattuna ihan hyvin loppuun asti, kiitos vastuulliselle valmentajalleni. Olen kuullut, että jotkut vetävät kalorit jopa viiteensataan.

Helin ruokavalion runko muodostui muun muassa puurosta, rahkasta, marjoista, kanasta, riisistä ja kasviksista. Tarkasti punnittuina ja jatkuvasti pienenevinä määrinä. Kuukausien ajan hoikka nainen veti kovia treenejä tiukoilla miinuskaloreilla.Heli oli kyllä kuullut kauhutarinoita dieetin aiheuttamista terveyshaitoista.

- Silti ajattelin, että koska olen liikkunut ikäni, huomaisin kyllä hälytysmerkit.

Kaikki sujui kuin nakutettu, vaikka Heli oli välillä suunnattoman väsynyt. Vain kerran hän myönsi riutunutta olemusta hämmästelevälle ystävälle, että nyt mennään jaksamisen äärirajoilla.

Kisojen jälkeen Heli alkoi nukkua. Pääsiäisenä oli aikaa rentoutua, mutta 12 tunnin yöunista ja neljän tunnin päiväunista huolimatta väsymys lisääntyi. Päässä jomotti hirvittävä särky, johon kipulääkkeet eivät purreet.

Eräänä iltana sydän alkoi hakata täysin epärytmissä ja Heli hakeutui sairaalaan. Sinne päästyä rytmi oli palautunut normaaliksi. Sama toistui parin päivän päästä, eikä rytmihäiriöitä ehditty taaskaan todentaa.

Seuraavan kerran Heli soitti ambulanssin. Tällä kertaa rytmi ei palautunut. Heli jäi sairaalaan. Hänen verenpaineensa huiteli lukemissa 160/120 mmHg. Ihanteellinen verenpainelukema olisi alle 140/85 mmHg.- Pelästyin ihan hirveästi. Sydämen rytmi normalisoitui vasta vuorokauden kuluttua lääkkeiden avulla, Heli kertoo.

Tällä hetkellä Helillä on rytmihäiriöitä estävä lääkitys. Lääkäri on todennut, että tiukka ruokavalio yhdistettynä kovaan harjoitteluun oli elimistölle liian kova rääkki. Kova urheilu on toistaiseksi kielletty.

Vaikka rytmihäiriöt saatiin kuriin, alkoi väsymys jälleen vaivata. Helistä tuntui, ettei hän pääse sängystä ylös. Hän unohteli asioita, ja keskittyminen oli vaikeaa. Hermot kiristyivät, ja erittäin sosiaalinen nainen alkoi kartella muiden seuraa.

- Menin lopulta lääkäriin, ja minulla todettiin vaikea-asteinen masennus.

Masennuksen oletetaan johtuvan siitä, että Heli ajoi itsensä loppuun kisoihin valmistuessaan. Myös sydäntaudit ovat yhteydessä masennukseen.

 

Menin lopulta lääkäriin, ja minulla todettiin vaikea-asteinen masennus.


Nyt Helin on mentävä elämässä eteenpäin hiljaa ja ilman stressiä. Intohimoinen liikkuja kaipaa kovia treenejä, mutta mieli on maltettava.

Heli kertoo tarinansa, koska haluaa nuorten naisten ymmärtävän, että glamour on fitness-urheilusta kaukana. Se, mitä lavalla näkyy, on vain pieni osa kovaa ja raakaa kilpaurheilua.

- Siinä kunnossa ollaan vain päivä, tai oikeastaan vain muutama tunti.

Hän toivoo, että fitnessin riskeistä puhuttaisiin avoimemmin. Laji saattaa vääristää kehonkuvaa ja lisätä syömishäiriöitä.
F
itness herättää Helissä nyt ristiriitaisia tunteita.

- Fitness-urheilu on ajatuksena hieno. Itsestä pidetään huolta liikkuen ja terveellisesti syöden. Mutta kisakiristely on rääkkiä ja kehon kiusaamista. Siinä ei ole enää mitään terveellistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt