Tämän takia verenluovutus kannattaa - uskomaton terveyshyöty myös luovuttajalle

Karita Tykkä kertoo tekemästään hyvästä työstä ja kuinka se auttoi monien muiden lisäksi häntä itseään.

11.6.2014 11:02

Olin muistaakseni noin 18-vuotias kuopiolainen nuori nainen ja ensimmäistä kertaa SPR:n verenluovutuspisteessä. Jännitti ja vatsassa oli outo tunne. Kukaan kavereistani ei ollut luovuttaja, joten vertaistukea ei ystävistäni löytynyt. Siskoni Katja ja isäni Heikki olivat molemmat, harvinaisemman O-veriryhmänsä vuoksi, luovuttaneet verta ja sain heiltä kannustusta päätöksestäni ryhtyä verenluovuttajaksi.

En muista, mistä ajatus verenluovutukseen alunperin lähti, mutta halu auttaa oli yksi pääsyy. Aluksi luulin, että verta tarvitsevat vain onnettomuusuhrit ja leikkauspotilaat. Myöhemmin opin, että vastasyntyneet keskoslapset, syöpäpotilaat ja monet muut tarvitsevat hoidossaan verivalmisteita.

Suomessa tarvitaan joka päivä lähes tuhat luovuttajaa.

Haluan ajatella, että voin ehkä omalla pienellä panostuksellani auttaa tai edes tilapäisesti antaa jatkoaikaa apua tarvitsevalle. Lähipiirissänikin on ollut tarve luovutetulle verelle ja olen myös heiltä kuullut, kuinka tärkeää verenluovutus on.

Yleensä kun tekee hyvää toisille ja toimii epäitsekkäästi, on siitä jollain lailla hyötyä itsellekin. Tämä pätee myös verenluovutuksessa. Siitä tulee hyvä mieli, kokemus on miellyttävä, teet arvokasta työtä ja kaiken lisäksi tutkimusten mukaan säännöllinen verenluovutus alentaa veren korkeaa rautapitoisuutta ja vähentää siten sydänkohtauksen sekä aivohalvauksen riskiä. Verisolut uusiutuvat, eikä luovutuksesta ole sinulle mitään haittaa.

Ennen luovutusta kannattaa muistaa syödä ja juoda hyvin, ettei huono olo yllätä. Itse en ole koskaan voinut huonosti luovutuksen jälkeen. Hiukan väsynyt olen ehkä ollut, mutta muuten olo on ollut hyvä.

Suurin osa aikuisista voi luovuttaa verta. Ikäraja on 18 vuotta, hemoglobiini tulee olla naisilla yli 125 g/l, miehillä 135 g/l ja painoa pitää olla yli 50 kiloa.

Muutama este verenluovuttamisen osalta on, mutta kaikki käydään läpi huolella paikanpäällä. Veri jaetaan osiin; punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Potilas saa vain tarvitsemaansa veren osaa ja siksi pystyt auttamaan jopa kolmea henkilöä yhdellä verenluovutuksella. Veripussi täyttyy noin vartissa ja pussiin otetaan 450 millilitraa verta. Nestetasapaino palautuu vuorokaudessa. 

Suosittelen lämpimästi käden ojennusta ja liittymistä verenluovuttajaksi. Jokainen päivä joku saattaisi hyötyä juuri sinun verestäsi. Voit pelastaa avullasi jonkun hengen.

Ennen luovutusta ja sen jälkeen voit nauttia esimerkiksi raakaherkkuja ja korvata nestevajausta erilaisilla smoothieilla.

Alla on yksi hyvä smoothie-resepti luovutuksen jälkeen nautittavaksi. Lisää reseptejä löydät myös SuperLemon-blogistani.

2 dl mangoa paloina (jäisinä tai tuoreina) Kaksi kourallista pinaattia 1 tl Yaeyama klorellaa 1 tl Havaijin spirulinaa 1 banaani ½ sitruunan mehu Vettä ja jäitä tarpeen mukaan

Sekoita kaikki muut ainesosat paitsi jääpalat blenderissä sekaisin. Lisää halutessasi lopuksi jäät ja sekoita vielä kerran. Kaada kauniiseen lasiin ja nauti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?